Z gorskim kolesom na Slavnik

28.04.2009 ob 15:29

Z Ireno sva se soboto ali dve nazaj odpravila proti Primorski, do Hrpelj natančneje, vasice pri Kozini, od kjer makadamska pot vodi vse do vrha Slavnika.

Irena proti vrhu

Irena je novinka med gorskimi kolesarji, tako da so vzpon na Slavnik in lepe potke ter stezice nazaj proti Hrpeljam ravno pravšnje za pričetek nabiranja gorsko kolesarskih izkušenj.

Razno raznih merilnikov (hitrosti, višine, srčnega utripa,…) sem malce naveličan, na tovrstnih »nedeljskih« izletih pa so večinoma odvečna krama, tako da sledi en nedoločen opis poti.

irena vrh

Parkirala sva poleg velikega gradbišča in novega naselja v Hrpeljah, kjer se prične dolg in položen vzpon na Slavnik. Vzpon nama je na izredno lagoden (!) način poganjanja pedal in z nekaj postanki vzel 1,5 h. Makadam je večinoma razrit, z malce večjimi skalami in mestoma globljim »šodrom«. Nič posebnega. Na vrhu se odpre lep razgled na slovensko primorje.

irena spust

Po martinčkanju na vrhu, odličnemu jabolčnemu zavitku sva jo odvihrala nazaj proti Hrpeljam po planinski poti, na kateri ni bilo srečati hodečih planincev. Sledila sva markacijam, ki so naju vodile po mestoma sanjskih, položnih »singlcah« - za smejat. Vmes je bil pa tudi krajši vzpon po traktorski poti. Spust je brez tehnično zahtevnih odsekov in kot tak idealen za gorsko kolesarske začetnike. Spust je trajal cca. 30 minut.

Irena spust

Odličen izlet, še posebej, če se naprej odpravimo na kakšno kraško osmico.

Poglej si še:

Istra MTB Tartufi Tour – Parenzana 2008

Z gorskim kolesom na Črno prst

MTB: Na Ratitovec, na Razor do Prtovča in čez Povden v Zali log

 • Share/Bookmark
 

9 komentarjev na “Z gorskim kolesom na Slavnik”

 1. Luka pravi:

  Si se dosti namučla za gor?

 2. Irena pravi:

  Luka, je kar šlo, samo je pa res, da sem bolj počasna :)

 3. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  tomo, to. sem kar pogrešal te zapise … :-)

 4. Jure pravi:

  Jap Tomo pogrešali smo te.

 5. tomo pravi:

  @pet-in-g-seks, @Jure: No, to je pa lepo slišati. Se bom potrudil, da bo v prihodnje zopet več objav.

 6. GistGames pravi:

  Zelo zanimiv blog. Koliko časa je minilo od štarta in do cilja?

 7. tomo pravi:

  cca 3h zelo počasne vožnje s počitkom na vrhu. Žal je spust sedaj uničen. Nekoč idilično stezo so bagarji spremenili v široko traktorsko pot.

 8. Briana M. Burris pravi:

  Zagrizeni planinci se bodo od Slavnika na Grmado odpravili po potki, ki vodi naravnost čez vrh Cigana (nekoliko nižje vzpetine med Slavnikom in Grmado), tisti, ki varčujejo s svojimi močmi, pa bodo verjetno ubrali pot po malce daljši makadamski cesti proti Kozini. V obeh primerih boste končali na razpotju, kjer se od makadamske ceste najprej odcepi pot proti Hrpeljam, nato pot proti Prešnici, nazadnje pa še strma pot na Grmado.

 9. Mauricio Bowen pravi:

  Sončne, jesenske nedelje je potrebno izkoristiti za pohode. Tokrat smo za pohod izbrali ne preveč zahteven vzpon na Debelo peč. Izhodišče je bila planina Zajavornik. Dobri dve uri smo počasi hodili najprej po smrekovem gozdu. Pred nami se je prikazala planina Lipanca. Blejska koča na Lipanci je bila odprta, vendar smo se v njej ustavili šele po spustu. Bolj smo se vzpenjali proti vrhu, več smo srečevali z macesnom poraščen gozd. Malo pred vrhom smo na levi strani opazili zasnežen Triglav in kočo pod Triglavom – Planiko. Zaradi jasnega in sončnega vremena smo videli daleč na avstrijsko stran in na drugi strani v dolini se je razprostrla planina Javornik.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !