Zažganko na polovici 13. Ljubljanskega (pol)maratona

26.10.2008 ob 20:03

Lani sem si na cilju malega maratona na 12. Ljubljanskem maratonu zadal cilj, da bom za letos več treniral, da noge ne bodo bolele, in, da bom tekel pod eno uro in pol. Cilj je bil uresničen le delno.

Potem, ko sem na štart pospremil Ireno, ki je tekla na 10 km, sem se odpravil proti avtu, se preoblekel in se šel ogrevat. Ireni je šlo za prvi tek na 10 kilometrov super, saj je tekla 1 uro in 7 minut. Med mojim ogrevanjem pa nekaj ni bilo v redu, noge so bile trde. Prebavni trakt je nekaj jamral. Vendar nič kritičnega.

Obsojen na boj za preživetje

Za pod eno uro in pol je potrebno imeti tempo malo prek štirih minut na en kilometer. Do 12 kilometra je šlo super, tempo po načrtu, zadihan nisem bil pretirano, srečal sem več pripadnikov kolesarskega klana, malo smo klepetali, nato pa, kot da bi odsekal. Tempo je padel, korak se je skrajšal, pričele so se manjše, vendar vseeno neprijetne prebavne težave. Na 15 kilometru niti ultra sladkorna doza Enervitena ni pomagala. Vsaj noge so bile zažgane, prepojene z mlečno kislino. Obsojen sem bil na boj za preživetje, rezultat je postal stranskega pomena.

Peter Kastelic

Čas slabši, noge niso bolele

Tako sem se začel spraševati kje sem ga danes mimo usekal. Prehrana? Morda predolg petkov tek? Nekako ni poklapalo, tako da sem na koncu dosegel za dve minuti slabši neto čas od lanskega in skorajda isti bruto čas. Me pa letos vsaj noge ne bolijo, tako kot so me lani, ko sem še cel teden pozneje kruncal. Moj neto čas je bil 1:38:10 (lani 1:35:35), bruto pa 1:38:54 (lani 1:38:25). Bruto čas se prične šteti po poku štartne pištole, neto pa potem, ko tekač preteče štartno črto. Neto je dejansko čas, ki ga tekaš potrebuje za določeno dolžino. Če štartaš zelo od zadaj in dobro tečeš, se oba časa lahko kar precej razlikujeta.

Roman Kejžar

Sklep za drugo leto

Letošnji sklep za 14. Ljubljanski maraton? Več bom tekel med letom in vsaj en dan na teden za to žrtvoval kolesarske ure. Dva meseca pred tekom pa bom malce več treniral in ene parkrat za trening pretekel vsaj 21 km, kar mi letos ni uspelo. In še malce več počitka v dnevih neposredno pred pol maratonom. Recimo, da bo dovolj za čas pod uro in pol.

Tatjana

Organizacija na nivoju

Organizacija se mi je tudi letos zdela na vrhunskem nivoju. Meni je npr. uspelo nekam založiti čip, ki se ga namesti na supergo. Šel sem do šotora za prijave, kjer so mi za 4€ hitro dali drugega. Brez problema. Slovenska cesta je bila hitro pospravljena in očiščena, na okrepčevalnih postajah pa je bilo vedno dovolj pijače. Vse na nivoju. Drugo leto se vrnem.

Še nekaj fotografij:

13. ljubljanski maraton

Poglejte si še: Video&Foto: opravil z Ljubljanskim (pol)maratonom

 • Share/Bookmark
 

12 komentarjev na “Zažganko na polovici 13. Ljubljanskega (pol)maratona”

 1. chef chef pravi:

  Uh, s tekom je huje kot z biciklom. Ko te useka, je res fertik, na biciklu lahko prideš k sebi…

  Aja, atle Kastelic je pa še vedno dober, ha. Moj letnik je, se mi zdi, vedno sem ga na tistih šolski krosih gledal v koščeno rit :)

  …mogoče bova pa naslednje leto skupaj tekla…

 2. Karmen pravi:

  Zame je vsak, ki pride skozi cilj zmagovalec. Čestitam!

 3. tomo pravi:

  @Chef: Prav imaš, tek je precej drugačna zadeva. Marsikaj se potencira. Mi je pa kolesarstvo še vedno neprimerno bolj zabavno. Ni primerjave. Jop, Kastelic je tvoj letnik – prototip tekača. Drugače te bom pa držal za besedo, na tisti mogoče pa pozabiva :)

  @Karmen: Hvala.

 4. Barbara pravi:

  Bravo Irena in Tomo! Ne morem da ne bi komentirala … ko bi še kdo imel več prostega časa in volje … :) Fajn bodta!

 5. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  popolnoma se strinjam s karmen, zato, tomo, le čestitke.

 6. chef chef pravi:

  Pišuka, zdaj sva s kolegom pol ure debato tolkla kaj pomeni čas <1.30. Tip trdi, da je to vesoljski čas, ampak po mojem se da.

  Mislim, da bom malo shujšal in malo treniral, pa bo (če me gležnji ne izdajo) :)

 7. tomo pravi:

  @Barbara: Rad bi se veliko po hribih s kolesom vozil, vendar za to potrebujem poleg časa tudi denar (dobro kolo, hrana, prevoz,…). Za denar moram delati, vendar, če bom veliko delal, ne bom imel časa za kolo. Treba je dobiti neko ravnotežje. Mislim, da je poglavitna volja, potem pa čas in denar. Sicer pa vsak komentar je dobrodošel. Mormo se na eni pijači dobit.

  @pet-in-g-seks: Hvala.

  @chef: To je bil moj cilj letos, vendar sem se malo zaštrikal s prehrano. Da se, samo je za to treba že malo trenirat. Je pa to že kar hud čas.

 8. teoo pravi:

  heh, jaz sem totalno trpel, ko sem gledal kako folk teče. Res upam, da se mi bo drugo leto dalo laufati in se vrnem. Čas pod 1:30 je tudi moj nedoseženi cilj. Zaenkrat imam časa 1:33 in 1:36. Samo par minut manjka, a vsakemu tekaču je jasno, da je to ogromno:) Drugače pa čestitke vsem, ki so laufali pod 2h na 21 in pod 4h na 42. Ostalo niso bili tekači ampak pešci.

 9. chef chef pravi:

  Ja, ko sem v Berlinu gledal čase nad 6 ur, sem se kar za glavo držal. Če bi bil jaz tako slab, bi dobil komplekse.

 10. tomo pravi:

  @teoo: Potem praviš, da se da 21km prehodit v času 2h 22min?

  @chef: Ne veš, dokler ne poskusiš. :)

 11. teoo pravi:

  Kje si pa 2:22 našel?:)

  Ma ne lej.. hotel sem samo povedati, da je nesmiselno it nepripravljen na take tekme. Reskiranje poškodbe in en teden muskelfibra za kaj?

 12. jeri pravi:

  Pomojem bo bols da pr koles ustanes:) tole ni za nas

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !