Iz Petrovega Brda na Porezen

19.10.2008 ob 20:11

Z Ireno sva se danes iz Petrovega Brda odpravila na vrh Cerkljanskega hribovja, na Porezen. Jesen se je bohotila s svojim naborom barv, jasnina je očem omogočala čudovite poglede na Julijske Alpe in na Škofjeloško hribovje, najin um pa se je predvsem prezračil.

Porezen

Za Porezen sva se odločila že minuli teden, ko sva lenarila na vrhu Ratitovca. Poreznovih 1630 metrov nad morjem je čisto dovolj za dober razgled, največ 2 uri vzpona pa dovolj za vzdrževanje kondicije, če ne kaj več. Zadevo je začinilo današnje idealno jesensko vreme.

porezen

1,5 ure hoda do vrha

Iz Petrovega Brda je sicer glede na usmerjevalne table 2 uri hoda, vendar enako piše tudi malo više po asfaltirani cesti. Midva ne marava hoditi po asfaltu, tako da sva se približno 2 kilometra v klanec peljala do odcepa za kmetijo Pr’ Robarju in tam pustila avto. Po uri in pol vzpona po večinoma bukovem gozdu sva prišla do planinske koče Dom A. Žvana, od koder je cca. 5 minut do vrha.

Super gorsko kolesarski spust

Vzpon je enakomeren, srednje strm, poteka po urejeni stezi in mestoma kolovozni poti. Spust iz Porezna na Petrovo Brdo je sicer znan med gorsko kolesarsko srenjo. Veliko serpentin, mestoma je tehnično zahteven, sicer pa dolg spust po lepi enoslednici – singlci. Na koncu vzpona steza pride na greben, kjer se pričnejo hedonistični razgledi, ki ne minejo do vrha. Dom A. Žvana je tudi na tem grebenu. Koča je bila odprta, ljudi je bilo zmerno, vzdušje pa domače.

planinski dom na poreznu, dom a. žvana

Prerešetan hrib

Podobno kot okoliški hribi, npr. Lajnar in Slatnik nad Soriško planino, je tudi Porezen del nekdanje mejne črte med Italijo in Jugoslavijo, kjer so Italijani leta 1934 pričeli utrjevat svojo obrambno pozicijo. Posledično so tudi na Poreznu karavle in bunkerji, v vrhu grebena pa so tudi rovi. V enega sva šla, vendar sva se hitro obrnila, saj brez svetilke ni za iti noter.

rov, porezen

Po oddihu na vrhu in vrhunskem čaju sva se na pol omamljena (na vrhu bi v travi brez problema zaspal) po jesenskem listju ob spremljavi šumenja, ki ga je povzročala najina hoja v sodelovanju z listjem na tleh, odpravila nazaj na Petrovo Brdo. Bruto čas turce je bil 4 ure.

Še nekaj fotografij:

črna prst, rodica, triglav markacija gorski maraton štirih občin bukova drevesa

Preberite še:

Jesenska idilika na Ratitovcu

Z gorskim kolesom na Črno prst

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “Iz Petrovega Brda na Porezen”

 1. saily saily pravi:

  full mata oba lutšne kapce, pa res sta usklajena z barvami :D

 2. tomo pravi:

  Hvala. Kapi sta iz tržnice v mestecu Oruro v Boliviji (morda tvoja naslednja destinacija?). V moji so še posušene travne bilke. :)

 3. saily saily pravi:

  @tomo: huh ne vem… glede na to kok me je letos tale azija očarala prav ne vem :D bomo videli.. ampak če bo, sigurno pade par kap :D

 4. Tomažs pravi:

  Pozdravljen, na spletu sem našel tvoj opis poti na Porezen. Zani ma ali je do Petrovega Brda cesta primerna za avtobus? Oziroma ali se da peljati tudi še naprej do odcepa za kmetijo? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

 5. tomo pravi:

  @Tomažs: do Petrovega Brda je cesta popolnoma primerna za avtobus (dovolj široka asfaltirana cesta). Iz Petrovega Brda naprej proti kmetiji je pa ozka hribovska, asfaltirana cesta. Če je primerna za avtobus, si ne bi upal soditi. Premalo dobro poznam cesto oz. ne vem, če se gor vozijo z avtobusi. Najbrž tudi odvisno od tega kakšen avtobus je.

 6. Tomažs pravi:

  Najlepša hvala za informacijo:) lp

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !