Jesenska idilika na Ratitovcu

13.10.2008 ob 07:40

Ko se z Ireno odločava o destinaciji za en poldneven planinski izlet, se vedno težko upreva Ratitovcu. Danes dopoldne je bilo v Šk. Loki oblačno, polovico Selške doline je prav tako motila megla, Železniki pa so se že sončili. Ratitovec je bil obdan z jesenskimi barvami, s sončnimi žarki in množico planincev, ki so se odločili pametno ter se v hribe odpravili po sonce.

Irena, stol

Med vzponom sva velikokrat pomislila na to, da živimo v resnično lepi deželi, vendar nam to prav nič ne pomaga, če svojih riti ne premaknemo iz udobnega naslonjača in pljučam privoščimo zajeten kos svežega zraka. Za »izkoriščanje« naravnih danosti, ki nam jih slovenska krajina nudi, je pač potrebno malce migati. Tudi nama se zjutraj ni prav veliko dalo, lahko bi ostala doma, poležavala, se počutila nekje vmes med spočitim in zmatranim ter naredila nič zase.

ratitovec, črna prst

Ko sva prispela do Prtovča, je bil okolica cerkvice popolnoma zaparkirana. Prtovč je bil oblegan s strani avtomobilov. Na poti sva srečala več zgovornih in prijetnih planincev. Prav čudno je bilo, ker se ni nihče ob naju obregnil. Če bi bila na kolesu, bi bila deležna precej večjega števila pripomb. Na takšne planinske izlete grem rad tudi zaradi tega, da najdem kakšen nov gorskokolesarski spust.

ratitovec, koča

Več družin je imelo samo tudi otroke, ki niso mogli imeti več kot tri leta. Nič pretirano posebnega, le to, da so se ti malčki vzpenjali na lastnih nogah. Kapo dol, ta mladina se sigurno ne bo bala gozdov, hribov in narave na splošno ter bo odprtih čutov hodila v svet.

Po sproščanju na vrhu pri koči sva se spustila po stezi proti Planini Pečana, kjer je na severnem pobočju Gladkega vrha star rudnik železove rude. Gre za dokaj neznano zadevo, ki je vredna hitrega obiska – od koče je do tja cca. 10 minut hoje. Jašek svetega Jožefa in svetega Frančiška je obdan z bodečo žico, vidi pa se vhod, ki je zaščiten z mrežo. Rudnik je obratoval od leta 1820 do leta 1860.

rudnik železove rude, ratitovec, gladki vrh

Vrnila sva se prek Vratc in na Razor do Prtovča. Včeraj sva se počutila kot prerojena. Če bi ostala doma, temu ne bi bilo tako. Pa še nekaj fotk:

rudnik železove rude, ratitovec, gladki vrh triglav

Preberite še:

MTB: Na Ratitovec, na Razor do Prtovča in čez Povden v Zali log

Najboljši odgovor na včerajšnje vreme

Večerni sprehod na Ratitovec

 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev na “Jesenska idilika na Ratitovcu”

 1. chef chef pravi:

  Tale mreža je pa bolj tako-tako :lol:

 2. Nordstar pravi:

  Pozdravljen prijatelj narave

 3. tomo pravi:

  @Chef: Ja, naokoli je sicer tudi žičnata ograja, vendar res ne bi bil problem poleg priti.

  @Nordstar: Pozdrav nazaj.

 4. Janez pravi:

  Pomoje so te mreže predvsem za pozimi, ko sneg lepo zapuca takele jame z eno prav fino, ampak ne dovolj močno odejo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !