Sarajevo: Joan Baez v duetu z mujezinom in Tunel upanja

8.09.2008 ob 07:40

Po pretresljivem Jasenovcu smo se vrnili domov, ker je Irena imela razgovor za službo. Po enem dnevu doma sva jo mahnila nazaj mimo Zagreba do Slavonskega Broda in v Sarajevo, kjer sva šla na brezplačen koncert Joan Baez.

Dolgočasno cesto od Zagreba do Slavonskega Broda sva vozila že tretjič v enem tednu, primerno temu je bila tudi trikrat bolj dolgočasna, kot prvič, ko sva šla v ležerni Beograd. Peljala sva se mimo Slavonskega Broda do mejnega prehoda pri Bosanskem Brodu, ki se imenuje po istoimenskem kraju na drugi strani meje. Mejni prehod je bil vsaj pol ure iz nama neznanega razloga zaprt, ko se je carinik spomnil, da bi jih par čez spustil. Carinik je samo pomahal, tako da ni bilo nikakršnih problemov. Problemov pa so imeli in jih imajo polno lokalci v teh dveh (enem?) mestih. Posledice vojne so povsod navzoče, revščina pa iz na pol dokončanih ali porušenih oči kar bode v oči.

Saj je tako, kot pri nas

Naprej do Sarajeva sva se po utrujenih cestah peljala prek Doboja in Zenice. Pokrajina je na moč podobna Sloveniji, vsaj delu okoli Škofje Loke – Poljanski in Selški dolini. Edina bistvena razlika so minareti mošej, ki opozarjajo na muslimansko kulturo, in pravoslavne cerkve. Mošeje in cerkve so nove, hiše in bloki pa stari, razrušeni, dotrajani … le tja in sem so kakšne nove, razkošne hiše, ki porajajo vprašanje: od kje lastniku denar?

V Sarajevu se gradi

V Sarajevu sva bila že lani, letos pa je na spored prišel bolj po naključju. Ker sva šla med potovanjem domov, sva izpustila Zlatibor v Srbiji in ga zamenjala za Sarajevo, ker je prek tega mesta Črna gora hitreje dosegljiva. Pa še s starši in z bratom, ki so bili na poti v Grčijo prek Črne gore, Kosova in Makedonije, sva se srečala. V mestu je nova steklena stolpnica, ki je lani ni bilo, Baščaršija z vsemi kulinaričnimi specialitetami je še lepša in okusnejša, kamp na Ilidži še vedno na nivoju, sicer pa nič novega.

Joan Baez

Joan Baez v duetu z mujezinom

Imela sva pa gromozansko srečo, da sva bila tam ravno za Baščaršijske noči, in sicer na večer, ko je imela brezplačen koncert legendarna ameriška folk pevka Joan Baez. Nisva ravno goreča privrženca njene glasbe, vendar koncert je bil  vrhunski. Meni osebno je bil vrhunec, ko se je iz mošeje zaslišal mujezinov klic k molitvi. Joan je utihnila in občinstvu namignila, naj mu prisluhne. Nekaj časa je bila tišina, na kar je pričela ona s svojo pesmijo in jo kombinirala z mujezninovim petjem. Kje drugje bi lahko še kaj podobnega doživel, kot v Sarajevu?

Baščaršijske noči

Tunel upanja

Drugi dan, preden smo šli naprej v Črno goro, smo v Butimirju v bližini sarajevskega letališča obiskali Tunel upanja oz. »Tunel spasa«, kot ga tudi imenujejo. Sarajevo je bilo namreč med vojno skorajda popolnoma obkroženo s strani srbskih sil. Hrano so dobivali le prek zračnega mostu, kar pa ni zadostovalo za izstradane Sarajevčane. Edino območje brez spopadov je bilo letališče, prek katerega so posamezniki med tekom, da bi zmanjšali možnost zadetka s strani ostrostrelcev, v mesto nosili hrano in orožje. Veliko jih je medtem tudi umrlo pod streli srbskih ostrostrelcev.

tunel upanja

Da bi zmanjšali število žrtev in povečali dotok orožja in hrane, so Bošnjaki sklenili je generalštab bosanske vojske sklenil, da bodo pod sarajevskim letališčem skopali tunel. V treh mesecih so 700m dolg tunel končali in v naslednjih mesecih vojne je skozenj dnevno šlo tudi štiri tisoč vojakov in civilistov, ki so prenesli na tone hrane, materiala in orožja. Mnogi so danes zahvaljujoč tunelu in ljudem, ki so ga zgradili. Obisk toplo priporočam.

tunel upanja, družina kolar

Sledila je panoramska vožnja proti Črni gori, o kateri pa več prihodnjič.

Preberite še:

2 Slovenca v Beogradu

Kamp Kozarica Pakoštane – nikoli več

Popoldne in večer v Novem Sadu

Koncentracijsko taborišče Jasenovac?

BiH&Hrvaška 2007

 • Share/Bookmark
 

9 komentarjev na “Sarajevo: Joan Baez v duetu z mujezinom in Tunel upanja”

 1. bosanac pravi:

  Lepo si to napisal. Sam imam eno pripombo. Prebivalci Bosne so Bosanci, Bosnjaki pa se imenujejo bosansko-hercgovski muslimani. Vem, nisi ti kriv za napako, saj vecina slo novinarjev dela isto. Upam,da se bo od zdaj to spremenilo?

  pozdrav

 2. Vanja pravi:

  Bošnjaki naj bi bilo ime za muslimanske prebivalce Bosne. Potem so tu še Hrvaški Bosanci in Srbski Bosanci – pač lingo, ki se je “prijel” po vojni. Prej so bili vsi samo Bosanci. Ker pa so nacionalisti dosegli tisto kar so želeli in podelili ljudi, je nastala takšna kolobocija. In en jezik, ki se imenuje bošnjaški, hrvatski in srpski. pa je vse eno in isto, čeprav se trudijo vnašati neke starodavne hrvaške, ali bošnjaške besede , nekateri dobri Srbi pa se trudijo celo z ekavščino po tanovem.

 3. kiran pravi:

  fine fotke

 4. tomo pravi:

  @bosanac in Vanja: v mislih sem imel Bošnjake, se pravi Muslimane v BiH. Dejansko pa se je za gradnjo tunela odločil generalštab bosanske vojske, ki pa naj bi bil takrat vojska vseh treh entitet … kako je bilo pa v resnici pa ne bi razglabljal med temi komentarji. Hvala za opozorilo!

  @kiran: Hvala.

 5. bosanac pravi:

  tomo,na zacetku je bila bosanska vojska res mesana,a proti koncu vojne je ta vse bolj postajala muslimanska,zal. sarajevo je res lepo ,a zal postaja vse bol “zeleno” mesto…

 6. bosanac pravi:

  Tomo,se nekaj,kje si ti dobu tri entitete?!rajs napisi vojska vseh treh konstitutivnih narodov!

 7. tomo pravi:

  @Bosanac: srbsko, bosansko, bošnjaško.

 8. bosanac pravi:

  spet si zamesu pojme,bosanska vosjka je bla na zacetku vojne sestavljena iz ljudi vseh treh narodov.hrvaska entiteta ne obstaja!

 9. tomo pravi:

  @bosanac: Saj ni govora o začetku vojne, tunel so gradili precej kasneje.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !