Koncentracijsko taborišče Jasenovac?

3.09.2008 ob 07:40

Že nekaj časa nazaj smo s sodelavci sedeli ob skodelici kave, ko je beseda nanesla na obletnico pobega ujetnikov iz koncentracijskega taborišča Jasenovac na Hrvaškem. »Tukaj se je pobijalo z »guštom«, z užitkom, na balkanski način, še nacisti so bili šokirani nad krutostjo ustašev v največjem koncentracijskem taborišču na svetu po prostoru, ki ga je obsegal,« tako nekako so šle besede enega bolj razgledanih sodelavcev. »Prvič slišimo za to,« se nas je oglasilo par mlajših, ki smo takoj zagledali osuple obraze starejših. Ta osuplost je nekako tudi vzrok, da smo se na poti iz Beograda domov ustavili v Jasenovcu.

Starejši sodelavci nam nikakor niso mogli verjeti, da o ustaškem taborišču Jasenovac, kjer je fašistični režim Neodvisne države Hrvaške masovno pobijal Srbe, Rome, Žide in tudi Slovence ter na splošno antifašiste, v šoli nismo slišali NIČ. Šele, ko smo štirje, vsi rojeni po letu 1981, družno zatrdili, da nam o temu v šoli res niso nič povedali, so nam za silo verjeli. Menda se je o grozotah ustašev v Jasenovcu za časa Jugoslavije nekaj časa predavalo sto na uro. Zakaj se nam, mlajšim generacijam, predava o Auschwitzu, o Jasenovcu pa niti besedice?

Med dolgo vožnjo iz Novega Sada proti Zagrebu in naprej proti Ljubljani smo se nekaj let po tistem pogovoru v uvodu ustavili tudi v zloglasnem Jasenovcu. Na avtocesti je več turističnih tabel, ki potnike usmerjajo na različne, bolj ali manj zanimive, turistične točke. A glej ga zlomka, Jasenovac je omenjen le kot navaden kraj, brez omembe, da gre za lokacijo največjega zločina nad človeštvom hrvaškega naroda, ki ga je udejanil režim NDH, države, ki jo hrvaški nacionalisti ponosno navajajo kot predhodnico današnje neodvisne Republike Hrvaške.  Danes se na Hrvaškem namreč lahko opazi precej registrskih tablic, kjer je na skrajni levi navedena kratica NDH. Vsaj današnji režim se očitno koncentracijskega taborišča Jasenovac sramuje – tako zelo, da niti primerne table ob avtocesti ne postavijo. Hrvaška katoliška cerkev je bila na NDH sprva celo zelo ponosna, saj je uživala njeno popolno duhovno podporo.

Označenosti primerno je bilo v Spominskem parku Jasenovac tudi obiskovalcev – dva avtomobila oz. šest ljudi, skoraj nič. Z nama je bila tudi prijateljica, ki bo kmalu postala profesorica zgodovine. O Jasenovcu je prvič slišala iz najinih ust, prav tako je bila osupla nad tem, da nam je bilo to v šoli zamolčano, njej tudi na fakulteti. Druga prijateljica, tudi študentka zgodovine, je med študijem na koncentracijsko taborišče Jasenovac naletela bolj kot ne po naključju – med pisanjem seminarske naloge o koncentracijskih taboriščih v Evropi. Kako to? Morda vprašanje za naše šolske ministre ali pisce zgodovinskih učbenikov? Komu ni po godu, da bi mladina kaj vedela o tem, brez da bi sama iskala knjige na to temo? V gimnaziji je sošolec, ki je sicer profesorje rad malce provociral, profesorico zgodovine vprašal nekaj o povojnih pobojih v Sloveniji. O tej temi ni hoteli predavati. Iskreno je priznala, da tega ni v učnem načrtu in da se boji odziva staršev. Morda je vzrok za neobstoj Jasenovca v slovenskih šolskih učbenikih iskati nekje v tej smeri.

Samo na kratko nekaj dejstev o tej grozi:

- po prostoru, ki ga je obsegal, največje koncentracijsko taborišče na svetu,- namenjeno je bilo predvsem uničevanju Srbov, Romov in Židov. Med žrtvami je bilo tudi veliko Slovencev,

- šlo je za kompleks petih večjih in treh manjših taborišč v krogu 240 kilometrov ob bregu reke Save,

- ustaši so ubijali tudi s hladnim orožjem: s posebnimi noži, sekirami, macolani in kladivi. Ujetnike so žive zažigali v pečeh, jim s kleščami vlekli nohte, v oči zabijali igle, rezali meso in rane solili, žive ljudi so odirali, sekali nosove,…

- nad ustaškimi zločini so bili zgroženi celo nacistični generali,

- natančno število žrtev ni znano, po nekaterih ocenah jih je bilo več kot 500.000.

Mi smo bili nad videnim šokirani. Če se boste potikali po tistih koncih, obisk Spominskega parka Jasenovac močno priporočam, saj je lično urejen in ponuja veliko na žalosten način zanimivih vsebin. Med imeni in priimki žrtev sem našel tudi svoj priimek, velika verjetnosti je, da ga boste tudi vi. Zakaj pišem o tem obisku? Ker je pametno spomniti na pretekle grozote, da se zmanjša verjetnost za njihovo ponovitev v prihodnosti.

Več o koncentracijskem taborišču Jasenovac:

Slovenska Wikipedia: Koncentracijsko taborišče Jasenovac

Jasenovac Research Institute

Jasenovac

Srbija in Črna Gora 2008:

2 Slovenca v Beogradu

Popoldne in večer v Novem Sadu

 • Share/Bookmark
 

20 komentarjev na “Koncentracijsko taborišče Jasenovac?”

 1. sakir sakir pravi:

  Vse preveč zgodovine je zamolčane in morda je krivo, da se tega ne omenja tudi pri nas to, da kar nekaj hrvatov sedi tudi v naših šolskih klopeh, ki so bili rojeni sicer pri nas, a so ponosni na svoje korenine. Kako pa bi jih slučajno gledali, če bi se izvedelo, da so bili hrvatje bolj okrutni od nacistov?

 2. Rok-11 pravi:

  Bravo !!!

  Naj tole prebere ministrova tajnica innaj v min. pripravijo odgovor. Me prav zanima, zakaj se o tem v šoli nič ne sliši?

  Gospodje novinarji?!

 3. tommb tommb pravi:

  Me veseli, da nisem edini, ki se v teh časih ko ustaši polagajo vence po Mariboru, domobranci pa jim pri tem salutirajo, še kdo razen mene spomni Jasenovca in ustaških grozot. O tem sem veliko pisal na svojem blogu, o nekaterih stvareh pa bom prav kmalu, takoj po 21.9. Za info o ustaših lahko malo poiščeš po mojem blogu, spodaj, sta pa dva linka …

  http://tommb.blog.siol.net/2008/04/18/nacisti-in-fasisti-ponovno-prihajajo-v-modo/

  http://tommb.blog.siol.net/2008/07/23/ustaski-klavec-in-srbski-rabelj-v-nekaj-dneh/

 4. katarina pravi:

  pa misliš, da so srbi to pozabili? nikoli. pri njih gre to iz ust v usta – ustno izročilo in ko bo med srbi in hrvati spet završalo, bodo pobijali tudi v ta spomin. pamti, pa vrati. drži.

 5. Matej pravi:

  Evo…tudi jaz sem nekje tvojih let (1980) pa o tem ne vem skoraj nič. Sem že nekajkrat slišal…..nikoli pa ne natančno. Žalostno….pa nima veze iz katerega zornega kota gledaš.

 6. chef chef pravi:

  Jaz sem pa za to jebo že slišal. Nisem pa vedel, da je bilo tako okrutno.

  O povojnih pobojih pa tudi mi nismo ničesar slišali, pa sem bil na katoliški šoli. Ampak je treba razumet. Če se še nismo zmenili kaj se je dogajalo, je težko sestavit objektivni učni načrt, da ne bodo popizdili eni ali drugi starši.

  Škoda.

 7. Oja pravi:

  Mi smo o Jasenovcu vedeli veliko (letnik 1974), tudi obiskali smo ga. Šokirana sem, da danes očitno niti študentje zgodovine ne vejo zanj. V prvi vrsti je bil itak namenjen ‘dokončni rešitvi judovskega vprašanja’, glede tega pa ni ideoloških dilem, ne?

  Kako lahko toliko Hrvatov časti NDH, pa presega moje razumske sposobnosti. :( (( Če ne drugega, sploh ni bila neodvisna, ampak marionetna.

 8. Kocelj pravi:

  Tomo, dober članek! Bravo! Tudi jaz sem veliko novega zvedel v njem… Kar se pa tiče predavanja zgodovine v slovenskih šolah pa vsi vemo, da je hudo pristransko, tako iz ene kot iz druge strani… Resnico mora na žalost vsak sam poiskati. Mimogrede: lahko bi šli kdaj v bližnji prihodnosti na kakšno pijačo, da mal v živo poveš kako je bilo.

  LP

 9. tomo pravi:

  @Kocelj: Ravno včeraj sva na to temo z Vukotom govorila, vendar sva se menila nekako za oktober, tako da se bo treba prej dobiti na enemu piru.

  @sakir: Morda je nekaj na tem.

  @tommb: zanimivo.

  @katarina: Menim, da je to del problema. Vsi so samo žrtve, nikoli pa krivci.

  @Chef: Jop, zelo okrutno je bilo, “pobijanje z užitkom”.

  @Oja: Očitno si hodila v šolo v času, ko je bilo treba poudarjati eno plat zgodbe.

 10. Klino pravi:

  No, tega zdej sicer ne smeš posploševat preveč. Nas so na gimnaziji vse lepo naučil od povojnih pobojev, Pliberka torej spoznali smo bedarije komunistov in spoznali smo blišč komunistov z Jajcem, Drvarjem. Skratka predstavljeno nam je bilo vse.

  Na ekskurziji smo šli preko Jasenovca pa naprej po Bosni.

  Torej, odvisno na koga naletiš.

 11. tomo pravi:

  @Klino: Saj sem napisal, da napisano velja za mlajše generacije. Kateri letnik pa si, če ni skrivnost?

 12. odande pravi:

  Jasenovac je žalostna in prekruta zgodba. Vsakega življenja posebej je bilo škoda. Resni raziskovalci so prišli do števila 80.000 žrtev; približno toliko – nekaj manj – jih je tudi na seznamu, ki je v Beogradu; vzemimo, da niso ugotovili vseh. Tudi to število je zelo veliko, preveliko. Na žalost pa je Jasenovac postal predmet “politične” propagande po vojni. Številke so začele naraščati vse do 700.000, kar je nemogoče, če se napravi analiza vsega dogajanja med 2. svetovno vojno na prostoru bivše Jugoslavije. Katoliška Cerkev na Hrvaškem je seveda z vsem srcem podpirala pridobljeno neodvisno državo (tako tudi piše v Wikipediji, če se pozorno pogleda), to pa ne velja za zločinski ustaški režim. Po vojni se je Stepincu očital Jasenovac tudi zaradi političnih razlogov diskreditacije Cerkve, čeprav on ni imel nič pri tem, celo večkrat je protestiral pri Paveliću. Tisti frančiškan, o katerem stalno govorijo in posplošujejo na vse duhovnike, takrat, ko je deloval v Jasenovcu ni bil več duhovnik, ker je bil odpuščen iz cerkvene službe.

 13. Klino pravi:

  letnik 88 ;)

 14. tomo pravi:

  @Klino: Super, v kateri šoli pa je bilo to, če ni skrivnost? Sicer pa res, nisem sklepal na podlagi nekega reprezentativnega vzorca.

 15. Klino pravi:

  To je bilo na gimnaziji Ledina v Ljubljani :)

 16. tt pravi:

  koliko taborišč in jam je na hrvaškem http://sr.wikipedia.org/sr-el/Логор_Јадовно

 17. Maja pravi:

  Ojla!!! V šoli smo se ravno danes, 22.aprila.2009 pogovarjali od tega…….. vendar pa se le delno strinjam z nekaterimi, ki pravijo, da bi morali to govoriti v šoli… učiteljica nam je povedala kako so ubivali otroke in vi mislite, da je lahko to poslušat, take grozote v OŠ…..ne bi rekla…grozno………sam po eni strani je dobro že tko “mlad” vedet, kaj smo meli in kaj imamo za svoje sosede……. ne mi pa govort, da so se hrvati kej spremenili, kr gvišno je še kteri tak na svetu, ki zagovarja to,……

 18. Maja pravi:

  in žalostno je, da je bu oni dohovnik oz. karkoli je že bu, tok krvoločen in je podpirow take ljudi, k lih on bi moru bet dobr in se borit proti……ŽALOSTNO

 19. okameneli cvet pravi:

  …na žalost…na žalost ja,pol družine po očetovi strani je končalo v tem “logoru smrti”…očetova sestrična po kateri sem dobila ime je bila stara 3 leta…

 20. Simon pravi:

  Razlog, da je tako malo ljudi za to vedelo, je znan: Tito. Vedel je, da se bodo ljudje klali naprej, da bo bolj težko verjeti sloganu “Bratstvo i jedinstvo”. Zato je diplomatsko molčal. Kar se je izkazalo za slabo, ko so prišla 90- ta in tista podgana od Miloševiča, njegova Velika Srbija in so vsa nakopičena čustva bruhnila ven. Nazaj v srednji vek. In tako smo še enkrat imeli taborišča, klanja za katera je težko verjeti.. Razlog za takšna nihanja v žrtvah je sledeč: odvisno na kateri strani si (Hrvaški ali Srbski). Kako si drugače razlagati nihanja med 70.000 in 700.000 ?Kar niti ni važno, ena sama smrt je smrt preveč. Komentar Odande(a) pravi: “Katoliška Cerkev na Hrvaškem je seveda z vsem srcem podpirala pridobljeno neodvisno državo (tako tudi piše v Wikipediji, če se pozorno pogleda), to pa ne velja za zločinski ustaški režim.” Ampak, saj ustaški režim JE BIL ta neodvisna država, ki jo je RKC podpirala. Njihov simbol, granata, nož in razpelo? Ante Pavelič, ki je dobil zaščito od RKC, Vatikana, itd. itd… http://en.wikipedia.org/wiki/Usta%C5%A1e#ConnectionswiththeCatholicChurch Seveda, nikoli ne bodo tega priznali. Eh, kakšno poglavje zgodovine, kakšna grozodejstva..Človek mora biti previden pri preiskovanju tega obdobja zgodovine, saj te lahko kratkomalo uniči.. Ko je general von Horstenau o tem poročal Hitlerju, mu je dejal: Na svetu se lahko samo še en kraj primerja s tem in to je Dantejev Pekel.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !