Lapierre Spicy 316 na spustu z Osolnika

21.08.2008 ob 07:35

V torek sva se z lani novopečenim gorskim kolesarjem Urošem vozila gori-doli-naokoli po Osolniku, kjer je pred vsem njega navduševalo enduro gorsko kolo Lapierre Spicy 316.

lapierre spicy 316

Sam sem za Lapierrovo serijo Spicy najprej izvedel na Tabli, kamor je fotke kmalu po uradni predstavitvi prilepil eden izmed uporabnikov. Kot večino je navdušil tudi mene, še bolj pa sem navdušen po enemu tehnično bolj zahtevnem odseku spusta, kjer sem »začinjenegaa LaPerota« imel priložnost preizkusiti.

Kratek video posnetek zanimivejših odsekov spusta proti Sori:

YouTube slika preogleda

Občutki: obnaša se kot 10 kg (dejansko ima M okvir malenkost 14kg) težko kolo, ki ima 160 mm hoda spredaj in zadaj. Predvsem je lahko vodljiv z dobrim delovanjem vzmetenja. Model 316 je brez zapore vzmetenja, česar pa se pa med brcanjem v klanec v sede niti ne pogreša. Zadnje vzmetenje malce zadiha šele, ko se kolesari v stoje.

lapierre spicy 316

Uroš sicer vozi tudi Scottovo dirkalno kros mašino Scale 15, s katero se je enkrat že odpravil na spusta, katera sva odpeljala v torek. Takrat ni vsega zvozil. S Spicyjem so bili občutki neprimerno boljši, tako da je oba spusta odpeljal gladko, brez problemov. Ni si mislil, da se bo kdaj peljal po tisti strmi in tehnični stezi z Osolnika dol na Gosteče.

lapierre spicy 316

Zakaj bi tudi jaz imel to kolo? Predvsem za gorske ture, kjer je na dolgih, tehnično zahtevnih, spustih dobro imeti kolo z bolj spustaško pozicijo in malo več hoda ter da se z njim še vedno da voziti v klanec. Za tovrstne ekspedicije bi bil Spicy več kot idealen.

lapierre spicy 316

Nekaj tehničnih podatkov o kolesu:

Okvir: ALU 7005 MULTIBUTTED, OST, SDP, 160 MM zadnje vzmetenje Zadnje vzmetenje: FOX FLOAT R 216 MM Vilice: FOX 36 VAN R Sredina: SHIMANO INTEGRATED CARTRIDGES Gonilke: SHIMANO FCM542 2 PIECES 22X32X44 Držalo sedeža: LP XC COMP, 6061 31.6X350 Krmilo: EASTON EA50 MID, 685MM Sprednji menjalnik: SHIMANO LX, E TYPE Zadnji menjalnik: SHIMANO NEW XT 9S SHADOW Zavore: FORMULA ORO K18 180/180 Menjalne ročice: SHIMANO NEW DEORE RAPIDFIRE PLUS Sedež: SAN MARCO PONZA TRILON Obroči: Hubs : SHIMANO M525/LP – Rims : MAVIC XM321 DISC 32 T Zadnji verižnik: SRAM PG-970 9S 11/34 Plašči: CONTINENTAL MOUNTAIN KING DURASKIN 26×2.4 Teža: 14.0 kg (M (46) velikosti s pedali) Velikosti: 42 – 46 – 50

Poglej si še:

Z gorskim kolesom na Črno prst

 • Share/Bookmark
 

22 komentarjev na “Lapierre Spicy 316 na spustu z Osolnika”

 1. chef chef pravi:

  Zaradi takih člankov te imam zacahnanega, verjetno te enkrat v naslednjem mesecu pokličem ;)

 2. maja pravi:

  spoštovani,

  čisto slučajno sem opazila tale vaš blog na siolovi strani. Sem tudi sama pristašica kolesarjenja, vendar vas lepo prosim, enako kot tudi vaše prijatelje, ki dirkate po gozdnih poteh dol z Osolnika, dajte za božjo voljo počnite to malo bolj z občutkom za tiste, ki po taistih gozdnih poteh hodimo. Sama grem namreč velikokrat proti večeru gor in dejansko s takšnim obnašanjem, ko drvite navzdol brez pomisleka, da morda za ovinkom prihaja nič hudega sluteč človek, peš, ogrožate moje in brez dvoma še življenje kakšnega drugega. mene osebno ste (ne rečem da ravno vi, ker tega ne morem vedeti, ampak spomnim se pa tudi torka proti večeru) že nekajkrat (v zadnjih tednih najmanj trikrat) izredno prestrašili s tem, ko ste nenadoma pridrveli dol in mene ter psičko skoraj povozili. Umaknila sem se vam v zadnjem trenutku in se zelo prestrašila, da ne govorim o tem, kako prestrašena je bila moja psička (na srečo privezana). Nimam nič proti temu, da vozite po teh poteh, samo prosim upoštevajte, da te poti uporabljamo tudi drugi in da hitrost raje trenirajte nekje, kjer ni pohodnikov. Lep pozdrav.

 3. golb golb pravi:

  waw.. kaki speed.. dobre fotke !

 4. Matjaž pravi:

  se moram kar strinjati z majo :!: sem tako planinec … kot tudi gorski kolesar … in že od svojih pričetkov upoštevam priporočila … ki so sedaj tudi objavljena v sklopu pzs :-) http://www.pzs.si/index.php?stran=Priporočila%20turnim%20kolesarjem%20PZS

  žal jih mnogo preveč gorskih kolesarjev ne upošteva … po mojih izkušnjah predvsem downhillerji :roll:

 5. Lapierre Spicy 316 na spustu z Osolnika « MTB Slovenija pravi:

  [...] Lapierre Spicy 316 na spustu z Osolnika Published August 21, 2008 Novice – kolesarjenje (MTB) Lapierre Spicy 316 na spustu z Osolnika [...]

 6. Blaz pravi:

  Zanima me kje se gre na ta spust proti Sori. Jaz grem vedno na Gostece in je super spust. Ali je na Soro tudi dolg in dovolj tehnicno zahteven?

 7. ZigaK pravi:

  Najbrž bo izpadlo kot da iščem dlako v jajcu, pa vendar: zakaj je treba vozit z blokiranim zadnjim kolesom?

 8. Senca pravi:

  No, niso le kolesarji tisti ki ovirajo oz. motijo planince. Se strinjam, da so kolesarji prevečkrat brezobzirni, vendar se mi zdi ravno tako velik problem, če se v bike parku, na sredi proge, nekdo vsede na objekt. Ni ravno prijetno, ko pripelješ izza ovinka na urejeni, označeni progi, kjer se dnevno vozi kopica kolesarjev, in vidiš nekoga ki sedi sredi proge.

  Btw, zakaj se mi zdi da si stranka v Imbbusu? :D

 9. had pravi:

  kaksna pa je cena tega modela :)

  drugic pa on board kamero, pa posnet :)

 10. tomo pravi:

  @Chef: Ti kar pokliči.

  @Maja: Če imate psička, potem se nismo srečali. Če imate bolj “orng” psa, potem smo se, vendar sva z Urošem takrat stala ob kolesu.

  Osebno vedno, ko vidim planince, tekače itd. močno zmanjšam hitrost in se po opozorilu peljem mimo oz. se po potrebi umaknem. Tako naj bi se tudi počelo, vendar, kot je bilo že tolikokrat napisano, vsaka skupina ljudi ima svojo mladino, nevzgojene posameznike ali celo primitivce, ki norm obnašanja ne upoštevajo.

  Po omenjeni poti dol z Osolnika se z gorskim kolesom vozim sedaj že več kot deset let. Dolgo časa nisem opazil, da bi se še kdo tam vozil. Odkar pa je v Gostečah narejen manjši mtb park, pa je ta pot veliko bolj obiskana. Nekaj fantov, ki zahajajo v ta park, poznam in jih bom opozoril na vašo pripombo.

  Kar se pa ogrožanja življenja tiče, pa z vsem dolžnim spoštovanjem menim, da malo preveč dramatizirate. Kot prvo je na tem spustu z izjemo cca 20m dovolj prostora, da se srečata planinec in kolesar. Kot drugo verjemite, da vas kolesar dovolj zgodaj vidi in naredi vse, da se izogne. Kot tretje, za poškodbe, ki jih bi gorski kolesar povzročil planincu še nisem srečal, za obratne primere sem pa že. Seveda, kolesar je vedno dolžen zelo zmanjšati hitrost ali se po potrebi celo umakniti.

  Hvala za pripombo!

  @Blaz: Tudi dolg in tehnično zahteven. Na vrhu grebena sledi stezi ob makadamski cesti, tam kjer se na spustu po makadamski cesti prične asfalt zavij levo, gor na stezo, v strm klanec, potem pa sledi stezi, ki preči pobočje (vmes je en kanal, nato se pa spet spusti do asfalta). Mal razišči.

  @Senca: v Imbbusu pa še nikoli nisem bil, pa Uroš tudi mislim, da ne.

  @had: Mislim, da je bila v Sloveniji redna cena cca. 2500€. več ti bodo znali povedati v http://www.imbbus.si .

 11. tomo pravi:

  @ZigaK: Ni treba oz. ni dobro, samo pusti začetniku čas, da se nauči.

 12. figaro pravi:

  hudo dobr ga pele uroš !!

 13. Miran pravi:

  Imam predlog, prepovejmo svetovno proizvodnjo koles seveda pred vsem gorskih. Da nas ne bo ta “frdamana” mularija motila na samo naših peš potkah, ki jih sem pa tja uporabljamo, da lahko brez skrbi odmetavamo razne papirčke od bonbonov, “čik gumijev”, prazne “piksne” od pira, pa plastične “flaše”. “A jo bom še domu nesu, če sem jo gor prvleku”.

  Malo za šalo, žal pa veliko zares. Ravno danes sem se odpravil z gorskim kolesom v dolino Draga in naprej proti Planini Planinca. Ne grem velikoktat tja gor, ker je ” ful” hud klanec, a glej ga zlomka. Na cesti še kar leži na pol polna ali pa prazna pol literska plastenka ene rdeče pijače, ampak jo ni odvrgel kolesar, kdo pa potem? Naslednjič, ko se odpravim na to turo bom v vlogi smetarja in bom te smeti pobral in poslikal in dal na Tomotov plac. Ampak smeti niso od kolesarjev.

  Za nadaljevanje naj povem, da podpiram mladino, ki se ukvarja s športom, pa čeprav je to tudi ekstremno gorsko kolesarjenje, bolje to, kot pa naslanjanje na šanke po raznih lokalih.

  Mlad sem 52 let in kakšen mesec in sem začel gorsko kolesariti pred osmimi leti. Živim v takem delu naše prelepe domovine, da me obkrožajo griči, hribi in gore. Ni lepšega kot pa, da se po napornem delu spravim na kolo in se odpravim v višave, kjer je prelep pogled v dolino. Tudi sam se vozim po poteh, kjer srečujem prave in “nedeljske” planince. Razlika je v tem, da pravi planinec lepo pozdravi in te spodbuja, “nedeljski” te pa nadere ” A se moraš, glih tle voz’t”. Tudi sam se spuščam po dokaj ekstremnem in hitrim spustom v dolino iz enega hriba pri Begunjah in sem dvakrat srečal starejšega gospoda, ki se je vzpenjal. Prvič je nekaj komentiral, ko sem ga pa drugič srečal sem se ustavil in šel nazaj. Lepo sem mu razložil, da se mu ni treba bati, da se mu bo kaj zgodilo, če prihrumijo po poti kolesarji, samo naj ostane tam kot je. Potem se je pa še zasekiral, da se bo čutil krivega če bo kdo od kolesarjev “butnil”, ker se ni dobro umaknil.

  Nedeljski planinci se najbolj jezijo na gorske kolesarje, da jih oviramo in ogrožamo. Taki naj se raje sprehajajo okoli Blejskega jezera.

  Nekaj je pa res gorskega kolesarstva se ne da več zaustaviti. Res pa je, da je najlažje nalepiti nalepko “Prepovedano za gorske kolesarje”. Nisem še zasledil, da je kakšen gorski kolesar “nabasal” kakšnega planinca, da pa je avto “zradiral” kolesarja, pa žal prevečkrat. Kdo je zdaj ogrožen?

  Na ozkih stezah vedno dam prednost planincem, če jo oni ne dajo meni. Moram pa priznati, da mi ni treba velikokrat stopiti s kolesa in se odmikati.

  Na moje ture se vedno odpravim od doma s kolesom in se privlečem tudi na 1500 m, ne pa kot nekateri, ki pridejo z avtom na 1300m potem pa naredijo še slabih 300m pa so na cilju. V ponedeljek pa v službi “duvanje”, da so bili na Robleku. Da so pa razkopali cesto in svinjali zrak tistim, ki so šli peš ali s kolesom so pa raje zamolčali

  Dosti je bilo. Ampak ni vse tako črno kot zgleda.

  Lep pozdrav vsem, ki uživate v prelepi naravi.

  Miran

 14. Miran pravi:

  Še nekaj bi dodal. Planinci, če se srečate, ali srečujete s kolesarji pa ne skakat z ene strani na drugo pa naz aj, sploh če ste v skupini naj bi stopili vsi na eno stran, ne pa da begajo kot …… brez glave. Malo kinelogije. Kar se pa kužkov tiče, me pa zanima koliko lastnikov psov nosi s seboj PVC vrečko, da poberejo za njihovim ljubljenčkom to kar je pridelal.

  Pa kdo zavraga se je spomnil te vražje navijalce za privezovanje psov. “Saj mam privezanga”, psa mislim. Jaz po klancu navzdol, gospa na levi, pes na desni, vmes pa “štrik”. Nič nimam proti lastnikom psov, ker sem tudi jaz imel kar nekaj kosmatincev. Zadnji je bil doberman in je bil tako vzgojen, da skoraj nisem uporabljal jermena za privezovanje, če sem ga, pa je bil ta dolg 1 m, ne pa tisti navijalec. Pes naj hodi ob levi nogi svojega lastnika.

  LP Miran

 15. Miran pravi:

  Gospa Maja. Se strinjam z vami, da vas je strah, ampak čisto brez potrebe. smojih predhodnih komentarjih sem že omenil moja leta, pa moje poglede na umikanje, če je sploh potrebno pred kolesarji. Osebno imam zelo dobro izkušnjo pri srečanju dveh ekstremnih spustašev. Prijatelj se pelje pravilno po desni strani, jaz pa nepravilno po levi po enem “grabnu” navkreber. Potem pa zaslišim eno ropotanje, seveda jaz pa na desno stran, nakar se pred mano ustavi ta dva spustaša, Pa nista prišla počasi, vendar sta se pravočasno ustavila. Potem je sledila lekcija;;;;;

  NE SKAKAT IZ ENE STRANI NA DRUGO. PA SPET NAZAJ, BODI TAK KJER SI, KER TISTI KI SE SPUŠČA JE HITREJŠI IN TUDI HITREJE SE LAHKO IZOGNE OVIRI, KAKRšnikoli.

  Pa mi je zdaj jasno in se tega tudi držim. Mislim pa, da se kolesar, ki se spušča po poti že nadaleč sliši, precej prej kot pa ga opazite.

  Vi se samo veselo sprehajajte s svojim kužkom po vaših poteh, ampak kužka pa le imejte privezanega, pa malo bolj na kratko.

  Pa brez zamere

  LP Miran

 16. Miran pravi:

  Zdaj moram pa še Žigu nekaj povedat. Kar se tiče blokiranega zadnjega kolesa imaš prav, tudi jaz procentualno prcej bolj uporabljam prvo zavoro, kot pa zadnjo, vendar se vedno ne da to prakticirat, kar je lahko posledično blokiranje tadnjega kolesa. Kar se pa tiče Uroša in njegove vožnje pa kapo dol. Še le lani sva ga s kolegom spravila v našo hosto z enim trdakom, pa sva ga vlačila kar na zahtevne spuste, Pa je imel na koncu vedno usta do ušes od zadovoljstva. Po parih mesecih treninaga, si je upal odpeljat tri dnevno gorsko kolesarsko dirko v Poreču. Blata je bilo čez glavo. Poznam pa veliko gorskih kolesarjev, ki pa na to dirko sploh ne upajo. Jasno stvar posameznika in presoje. Osebno kolesarim, kar nekaj let pa sem mislil, da kaj vem o opremi. Malo morgen. Bom naredil še malo reklame. Fantje če hočte zvedt kaj novega o opremi, al pa če hočte kakšen dober bajk, sam Uroša pokličte.

  Dost je blo.

  LP Miran

 17. Matjaž pravi:

  @Miran vem za primere … ko je downhiller na pohorju zbil oz. poškodoval planinca :roll: in tvoja pripomba … naj planinci ne hodijo levo desno po planinskih poteh … halooo … a sploh veš kaj pišeš :!: gorski kolesar naj ob spustu in srečanju s planinci zmanjša hitrost … pa ne bo potrebe po strahu planincev pred kolesarji :!:

  in še 1x poudarjam … sem tako planinec kot gorski kolesar … in se zavedam da ima na planinskih poteh planinec prednost pred kolesarjem … in da si zapisal kup neumnosti … vključno s pvc vrečkami za pasje iztrebke ;-)

 18. tomo pravi:

  @Matjaž: Morda lahko malo več o tem primeru, ko je downhiller zbil planinca?

 19. Matjaž pravi:

  kolikor se spomnim … je že kar nekaj let od tega … morda celo pred odprtjem dh proge na pohorju :roll:

  pravzaprav bi moral zapisati … da sem o primeru slišal … saj nisem bil zraven … niti ne vem kdo so bili udeleženci ;-)

  je pa na to temo … zelo tehtno argumentiral Marko na tabli :!: http://tabla.mtb.si/viewtopic.php?t=74332

 20. maja pravi:

  Se strinjam z večino komentarjev glede srečanj gorski kolesar – pohodnik, razen z nekaj opazkami g. Mirana. Namreč, sama sem daleč od nedeljskega planinca, btw zelo dobro poznam tudi robleka in begunjščico, pa avto vedno pustim že na začetku drage (tudi mene motijo tisti, ki z ne vem kakšnimi bmw rinejo do planin pod roblekom), tako da s tega stališča so kar se mene tiče take pripombe neumestne. Tudi se nisem na nikogar drla, ker sem se še vedno do zdaj, kadar sem naletela na kakšnega gorskega kolesarja z osolnika, preveč prestrašena in sem tudi (ker grem vedno gor s psičkom) morala miriti psa. Psička nimam privezanega v gozdu zaradi tega, ker je agresiven ali zaradi gorskih kolesarjev, ampak zaradi tega, ker ima izjemen lovski nagon in bi mi pač drugače ušel (je iz zavetišča in tako mi je bilo predočeno in priporočeno s strani ljudi, ki se na pse spoznajo). Mislim, da se vsi strinjamo, da obveznost lastnikov psov, da so psi privezani na sprehodu, velja v urbanih okoljih. Večina ljudi, ki jih srečam po gorah in bližnjih hribčkih s psi, ima pse odvezane, s tem ni nič narobe. Se opravičujem piscu tega bloga če krivec za bližnje srečanje tisti torek in še kdaj prej ni bil ravno on, pač dejstvo je, da sem kljub temu, da prehodim veliko hribov in gor, na ta problem naletela ravno pri osolniku, kjer naj ga ne bi bilo. Kar se tiče vrečk za iztrebke – verjemite, da sem ena redkih, ki jih v našem okolišu ves čas uporabljam – je pa logično, da ko grem v hrib ali na kakšno daljšo turo s psičkom, iztrebke ne pobiram, ker se vedno (in verjemite mi vedno, ker ne vem ali imam jaz take psičke ali kaj, ampak do zdaj mi je še vedno tako moj prejšnji pes kot moj sedanji ko sva v hribih svojo potrebo opravljal ob poti, in to se pes tudi na povodcu kar fejst umakne s poti v gozd ali na travnik, da naredi svoje). Bi pa rada videla koga, ki iztrebke pobira tudi v gozdu in jih več ur nosi s seboj v nahrbtniku ali žepu! No toliko glede tega, jaz sem se itak odločila, da raje dokler je še dan do nekje pol8 čez teden po službi skočim na lubnik ali vsaj do gabrovega, tam pa na srečo kakšnih dirkačev na dveh kolesih ni. Lp in brez zamere ter veliko užitkov na osolniku (btw tudi ni res, da je celotna pot na osolnik takšna, da se da videti naprej in opaziti kolesarja vnaprej), pot na lubnik iz podlubnika naj pa vseeno tisti kolesarji, ki ne upoštevajo možnosti, da jo uporabljamo tudi lastniki psov, pustijo na miru, da ne bom na koncu prisiljena res samo še na jošt vozit psička in iskat mal višine in miru.

 21. tomo pravi:

  @maja: Ja, z izjemo cca. 20m poti (na S odseku, preden se pride na vrh grebena), je pot na Osolnik iz Gosteč dovolj dobro pregledna, da lahko kolesar vidi pešca ter zmanjša hitrost, na primerno za srečanje. Enako velja za pešca, da se umakne. Mimogrede, spust z Lubnika je tudi vedno bolj obiskan. Jošt je pa že tako ali tako nekdanje prizorišče spustaških tekem za slovenski pokal, tako da je precejšnja verjetnost, da srečate Vam tako neprijetne kolesarje.

 22. ZigaK pravi:

  Tomo, tole bi pa lahko malo bolj vljudno povedal.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !