MTB video&foto: XC dirka Završnica 2008

26.05.2008 ob 07:20

V soboto je bila v Žirovnici prva gorsko kolesarska dirka v olimpijskem krosu za slovenski pokal – Završnica 2008, kamor sem šel malo obujat spomine na čase, ko je bila dirka za konec tedna v času med marcem in oktobrom nekaj običajnega. Najprej pa en pet in pol minutni video posnetek:

YouTube slika preogleda

Najprej sva z Ireno po dolgem času videla nekaj starih obrazov in precej več novih, med katerimi je bilo najbolj razveseljivo veliko število mladih nadebudnih gorskih kolesarjev.

Nejc Bizjak

Vztrajno so gonili v klanec, se spopadali s spolzkim terenom, zaustavil pa jih ni noben padec. Če bomo imeli tako mladino, nas nima kaj skrbeti za prihodnost Slovenije. V najmlajših kategorijah je bilo največ predstavnikov kluba KK Završnica, KD Calcit Kamnik in Energije, kjer imajo za najmlajše tudi organizirano vadbo.

Pol ure pred štartom sem se šel preobleči in poleg avta se je meni sicer neznani sotekmovalec ogreval na valarjih. Včasih, ko sem bil glede kolesarjenja še bolj resen, sem to tudi sam počel, saj je to dober način ogrevanja. Danes mi pa to na kraj pameti ne pade.

Kolesarjenje na mestu ni prav nič zabavno. Valarji so bili prva kolesarska stvar, katero sem prodal po zaključku z resnimi treningi in tekmovanji. Zagnane rekreativce po eni strani občudujem, po drugi strani pa se sprašujem, zakaj že? Ko se športnik to prične spraševati, je bolje, da dobi preklemano dober odgovor ali pa da neha. To je le moje subjektivno mnenje, vse zagnane športnike pa zelo spoštujem – da ne bo kakšnega nesporazuma.

Lenart Noč

Amaterji smo štartali kakšno minuto ali dve za mladinci in ženskami. Štartalo se je na polno, kot vedno v gorskem kolesarstvu, potem smo šli pa vedno hitreje. No, so šli, meni noge niso dale dovolj hitrosti. Pljuča in srce se sicer nista prav naprezala, saj ju noge niso dovolj obremenile. Neka vztrajnost je še ostala, hitrost pa je šla po gobe kmalu po tem, ko sem pred petimi leti delal zadnje resne treninge (intervali, vožnja na moč v klanec,…) in pridobil tistih 5-7 odvečnih kilogramov.

Luka Mezgec Dobil sem svojo grupo, s katero smo družno kleli spolzke klance, užival na lepih ter tehničnih spustih, se čudil nekaterim prenapetim dirkačem, na koncu pa me je rešil prvi mladinec, ki me je prehitel za en krog, tako da sem odpeljal en krog manj. Dirko sem prišel vozit zaradi izredno lepe proge in da malo osvežim spomin na te dirke, sicer pa imam tega za nekaj časa dosti.

Anže Bizjak

Ob enih je bil štart dveh moških kategorij, Elite in Pod 23 let. Po pričakovanjih sta bila na progi za ostale premočna Lenart Noč in Luka Mezgec, ki sta se do konca borila za skupno zmago. Lenart je za marsikateri spust namesto vožnje izbral tek ob kolesu, zaradi česar je mnogokrat pridobil marsikatero sekundo, Luka pa je malce več vozil. Na koncu je slednje tudi odločilo o zmagovalcu med moškimi. Luka Mezgec je zmagal tudi v svoji kategoriji Pod 23 let, Lenart pa v Elite. Med ženskami je zmagovito vožnjo odpeljala Tanja Žakelj.

Matjaž Budin

Nova proga v Breznici postavlja nov mejnik za tehnično zahtevne proge v Sloveniji . Tokrat jo je malo zagodel dež, ki je dan pred dirko namočil progo, zaradi česar je bila zelo spolzka. V suhih razmerah je proga idealna. Kot je za dirke KK Završnica že običajno so se dobro odrezali tudi organizatorji, ki so prireditev speljali do konca brez zapletov, predvsem pa dobro pripravili progo. Drugo leto se sem vrnem.

Rezultati po vseh kategorijah. (Klikni)

Še nekaj fotk (hvala Sandiju za fotke in video posnetke!):

Blaž Pristovnik

Lenart Noč

Nejc Černilogar

Robi Kordež

Tanja Žakelj

Poglej si še:

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “MTB video&foto: XC dirka Završnica 2008”

 1. linn linn pravi:

  Tile ta mali so pa prave face:) Bravo drgač!

 2. chef chef pravi:

  Tamali so bili odlični! Komaj čakam, da odrastejo, da bo na štartu članov malo več gneče.

  Za Tanjo Žakelj itak že vem, da je odlična biciklistka, pa me še vedno vsakič znova preseneti, nazadnje včeraj v Italiji! Čelado dol in poklon!

  Jaz sem bil pa tako len, da se mi še po feed coni ni ljubilo premikat, hehe.

 3. tomo pravi:

  @Linn: Hvala.

  @Chef: Ja, to je res za pohvalit vse klube (Završnica, Calcit, Energija), ki se s ta malimi ukvarjajo. Kolikor sem videl, si se le nekaj premikal. Te je kaj imelo, da bi bil v dirki?

 4. blaž pravi:

  lepo si me ujel, hvala za fotko. No saj takiga počasneta ni težko ulovit :)

 5. tomo pravi:

  @Blaž: Kakor koli, bil si v tisti polovici, ki so ta spust peljali in ne tekli. :)

 6. chef chef pravi:

  No, zdaj sem si pa ogledal še filmič. Kul.

  Da bi bil v dirki, me pa ni zamikalo niti za sekundo :) Jebeliš, sem že Lukatu Želetu reku, da se bom raj usmeril v ultramaratonski biciklizem, tam dobiš skoraj tok prepoznavnosti kot punce, ki se za Playboy slačijo!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !