Sv. Peter nad Begunjami z dvema MTB zverinama

5.05.2008 ob 19:01

Minuli teden je bila gorsko kolesarska meka na festivalu ob Gardskem jezeru, kamor nisem šel, ker moram dokončati diplomo. No, s to diplomo se med prazniki ni prav veliko dogajalo, tako da bi bilo vseeno, če bi se zapeljal v Italijo. Sva pa zato s Sandijem odfurala turo čez dolino Završnice in prek Sv. Petra v Begunje.

Specialized Epic S-works

Sandi je imel na testu eno super »vsegorsko« kolo Scott Ransom 10, katerega mu je posodil Tine iz Zupan Sporta v Radovljici. Za povrhu je ravnokar dobil novo kros zverino – Specialized Epic S-Works. Obe MTB zverini med gorsko kolesarskimi dvokolesi sem imel možnost preizkusiti in bil sem navdušen. Vrnitev na dve leti starega Canyona Nerve XC je bila kruta.

Dolina Završnica

Iz Breznice sva se odpeljala v dolino Završnice ter odfurala del stare proge za kros, kjer se je včasih dirkalo za slovenski pokal in enkrat tudi za državne naslove. Pred 13 leti sem tukaj kot deček dirkal s Scottovim Unitrackom z enimi izmed prvih amortizerjev za gorska kolesa. Sandijev Specialized je imel ene spredaj FOX-ove 32 F100RLC zadaj pa »Specializedove možgane«, ki same zaznajo kdaj morajo delati. Super zadeva za ravninski del proge, ki je posut s koreninami, in vzpon »na belem pesku«, kjer se je nekoč proga obrnila proti cilju. Nekako je težko vleči kakšne vzporednice s prej omenjenim Unitrackom, saj se kolo pelje neprimerno bolje. Neprimerno višja pa je tudi cena.

Specialized Epic S-works

Nadaljevala sva naprej po makadamu, v klanec in na desno proti vrhu nad cerkvijo Sv. Peter, katerega imena se trenutno ne spomnim. Kot na vsaki turi, se je tudi na tej spust pričel na vrhu. Najbolj zanimiv del je med vrhom in cerkvico Sv. Peter, od kjer je menda eden najlepših razgledov na Gorenjsko. Specialized je za spust potreboval malce več tehničnega znanja, kar pa za Ransoma ne velja pretirano – vsaj na tem spustu ne. Kolo je s svojimi 160mm hoda spredaj in zadaj požrlo vsako korenino in luknjo na spustu. Kar malce dolgočasno, če ne greš res hitro ali pa se mečeš s prelomnic. Kolo je definitivno nadvse primerno za starejše gorsko kolesarske entuziaste, ki se nikoli prej niso resneje ukvarjali z gorskim kolesarstvom, nimajo tehničnega znanja, ki bi se radi vozili po zahtevnih spustih, za dodatek pa imajo še kakšne probleme s hrbtenico.

Scott Ransom 10

Po koreninastem delu z bolj strmimi odseki sva prišla do cerkvice, kjer se prične spust po sankaški progi, ki je zanimiv predvsem zaradi band, na katere se lahko upreš med malce hitrejšim spustom. Sicer pa ni pretirano zanimiv spust, katerega odsvetujem za konec tedna, saj je to precej obiskana pot s strani planincev.

Kolikor časa sva vozila, sva tudi klepetala pri Miranu in kasneje pri Sandiju doma. Pač, med gorskimi kolesarji se MTB debate nikoli ne končajo.

Poglej si še:
MTB Tošč 2008
Video: Figaro Bike Park – Zaključek sezone 07
MTB video: Figaro between sun & shadow
Video: Istra MTB Tartufi Tour – Parenzana

Video: Finale svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “Sv. Peter nad Begunjami z dvema MTB zverinama”

 1. Gambler pravi:

  Zelo lepo,da odpiraš take teme,pohvalno tudi, da zapišeš kakšen komentar, ampak vsaj — “za starejše gorsko kolesarske entuziaste, ki se nikoli prej niso resneje ukvarjali z gorskim kolesarstvom” povleci zadnjico na sedež in je ne tišči na gumo čez vsako koreninico !!

  lp :)

 2. tomo pravi:

  @Gambler: Z zadnjico na sedežu bi hitro kakšno korenino ali skalo v betico fasal. :)

 3. chef chef pravi:

  Ja, najbolje, da se kar naprej nagneš :razz:

  Jebentiš, ampak za take drese kot jih imaš ti, bi pa jaz skoraj ubijal! Noro hudo :)

 4. tomo pravi:

  @Chef: Ja, to majico je Specialized naredil za dve priložnosti: Overendov naslov državnega prvaka ZDA v krosu in naslov svetovne prvakinje Silvie Furst (umlaut na u) v krosu leta 1992.

  Gor piše “World Champion 92″ in “Norba national champion 92″. Dobil sem jo pa za nagrado za ne vem katero mesto na enem izmed Bloudkovih MTB maratonov.

 5. ZigaK pravi:

  kakšne seksi nogice :lol:

 6. fd pravi:

  sandiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !