MTB Tošč 2008

7.03.2008 ob 15:01

V nedeljo se nas je zbralo sedem kolesarjev na debelih gumah, ki smo se odpravili v boj s klanci, spusti, skalami in koreninami na relaciji Škofja Loka – Puštal – Hrastnica – domačija Močeradnik – Osolnik – Govejek – domačija Kozjek – Tošč – Sv. Jedert – Sv. Ožbolt – Sv. Andrej – Puštal – Škofja Loka. Vse to z obilico smeha, preklinjanja nad terenom, adrenalina in pico na koncu.

Za nami je bilo zaradi letos kolesarjem prijazne zime že kar nekaj kilometrov na gorskih kolesih, tako da je bil čas za eno bolj zaresno turo. Odsek poti na omenjeni relaciji med Govejkom, Gontarsko planino in Toščom je eden najlepših v loških koncih. Na celotni relaciji so trije zanimivi spusti: prvi malce bolj tehničen proti domačiji Kozjek, drugi je s Tošča proti Sv. Jederti, ki je v bistvu ena dolga epska singlca – spust je bolj za »nažigat«1, vmes pa je treba ene dvakrat malce v klanec potisniti. Tretji spust je iz Sv. Ožbolta prek Sv. Andreja v Puštal – še ena nažigancija (proti koncu sta dva bolj tehnična odseka) s fajnimi bandami, le prek vikenda je na tej relaciji precej planincev.

Kot pri vsaki MTB turi z izjemo razvajenih »šatlarjev«2 se je začelo z vzponom iz doline Hrastnica pri Škofji Loki do Rožnika na Osolniku mimo domačije Močeradnik. Na poti proti Govejku nam je na prevalu med Hrastnico in Ločnico eden namesto nadaljevanja naravnost na stezo proti Govejku ponesreči zavil v Ločnico in lovil kolesarja pred seboj, čeprav ga tam ni bilo več. Glavnina je počakala na stezi, pisec teh vrstic pa se je pognal v lov za izginulim. Ni ga našel, našel se je sam. Spustil sem se v dolino, po neuspešni akciji, odplezal nazaj skoraj do Rožnika, izginuli mountajnbajker pa se nam je pripeljal nasproti iz smeri Govejek. Konec dobro, vse dobro. Ja, na trasah, ki jih ne poznaš, se je priporočljivo držati kolesarja pred tabo.

Naprej smo do Govejka deloma hodili, deloma kolesarili, na Govejku pa se je pot še dodatno postavila pokonci. Ene par nas je pedaliralo, nekateri pa so kolo raje »za ušesa peljali«3. Ta odsek do domačije Kozjek je pravljično lep: lepa stezica, resje ob stezi, in borovci. Za kolesarja naporno, a lepo.

Na celotni trasi smo srečali tudi nekaj prijaznih in za hec razpoloženih planincev. Znova se je potrdilo nenapisano pravilo, da višje, ko greš, in bolj stran od večjih mest si, manj je napetih planincev, ki so zmotno prepričani, da kolesarjenje ne sodi na planinske poti in na gozdarske drče. Planinci na nogah4 so se čudili, spodbujali in zbijali šale.

Kmalu je bil na vrsti atraktiven spust proti domačiji Kozjek. Ozka in strma steza enoslednica, nekaj skal in serpentine – izdatna doza adrenalina, sploh, če se tam že nekaj časa nisi peljal, kaj šele, če je prvič. No, tisti, ki je šel raje peš, je omenjeno bolj preklinjal, kot pa užival.

V nadaljevanju je sledilo nekaj razgibanega – »gor, dol« – makadama, kmalu pa se je pot odcepila navzgor proti vrhu Tošča. Gre za 15 minutni odsek markirane planinske poti, katero spretnejši nekako polovico prevozijo, polovico pa prehodijo s kolesom na hrbtu ali s porivanjem ob sebi. Trud ni zaman, saj je spust s Tošča do Sv. Jederti eden najatraktivnejših v okolici Škofje Loke.

Gre za popolnoma prevozen spusti iz 1021 metrov visokega Tošča do cerkve Sv. Jedert na višini 746 metrov, ki je v bližini vasi Selo. »Singlca« je mountajnbajkersko sanjska, le enkrat je na levi strani prepad – da se hitro in lepo prevoziti, le če koga vrtoglavica daje ali je manj spreten, je priporočljivo, da gre tam raje peš. Gre resnično za resje na desni strani malenkost več kot za gumo široko s koreninami prepredeno singlco in prepad na levi strani.

V primeru padca na levo stran bi bilo prostega padca sicer le kakšne tri metre, vendar bi se potem še malo kotalili po strmem melišču. Ni smrtno nevarno, je pa najbrž precej neprijetno. Vmes je ene par šprinterskih klančkov, sicer pa strmina, veliko ožin, saj mestoma drevo raste ob stezi, dvakrat je potrebno prevoziti »mrtvaka«5, v zadnjem delu pred cerkvico pa se pride na strm travnik, kjer je steza zanimivo ovinkasta. Tudi najbolj zahtevna gorska kolesarja v skupini sta bila navdušena. Eden pa niti malo: »Spet ena tura, ko grem peš gor in peš dol,« je zajamral.

Od Sv. Jederti je še približno 20 minut bajkanja do Sv. Ožbolta. Na relaciji mimo kmetij Ogrinc, Alič in Polanc je še eden malce bolj strm vzpon, nato pa še hitri in netehničen spust proti Sv. Andreju in mestoma malce bolj tehničen spust iz Sv. Andreja v Puštal. Tisti, ki so prej pešačili, so bili nad zadnjim spustom navdušeni.

Kot vedno, ko se fura v loških koncih, se je končalo v piceriji Oliva. Vsaj pri meni so bile oči bolj lačne od želodca, baterije za še en delovni teden pred računalniško škatlo pa so se izdatno napolnile že med kolesarjenjem.

Tura nam je z nenačrtovanim izletom v Ločnico in nazaj vzela malenkost prek štirih ur, ocenil bi jo pa z 9 točkami od desetih možnih. Malce preveč je hoje, sicer bi bila desetka.

Poglej si še:
Dober opis precej krajše ture, a z omenjenim spustom s Tošča.
Video: Figaro Bike Park – Zaključek sezone 07
MTB video: Figaro between sun & shadow
Video: Istra MTB Tartufi Tour – Parenzana

Video: Finale svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu

 1. Beri: hitra in dinamična vožnja na gorskem kolesu[]
 2. Punce in fantje, ki gorska kolesa na vrh spusta pripeljejo z avtom.[]
 3. Držali za balanco in kolo peš porivali v klanec.[]
 4. Tudi, če si na kolesu, še vedno si planinec[]
 5. Padlo deblo.[]
 • Share/Bookmark
 

15 komentarjev na “MTB Tošč 2008”

 1. chef chef pravi:

  Huda, tam sem se dosti vozil, ampak z Govejka in Osolnika bolj na drugo stran, proti Gontam, ker bi mi bilo na ono stran pa res že predaleč. Sem imel eno 5-urno turo s prek 3000 m višinske razlike.

 2. tomo pravi:

  Ja, saj ta steza, po kateri smo šli iz Govejka proti Tošču, gre zelo blizu Gont. To mi je pa že Rak razlagal, da ima eno tako turo z ene toliko višinci. Kje vse si pa fural, da si toliko višincev nabral?

 3. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Pa kje hodiš ti človek, sem že mislil, da si obesil bloganje na klin :)

 4. tomo pravi:

  Ah, nisem imel kaj veliko pametnega za pisat, pa tudi tako ali tako sem delovno preveč za računalnikom.

 5. linn linn pravi:

  Bravo kolesarji…in da se pridružim volku, dolgo smo čakali na nov post:)

 6. Janez pravi:

  Dolgo dolgo, a se je splacalo!

 7. tomo pravi:

  Lejga, Lejga Janeza. Vidim, da si še vedno na “swan.ac.uk”, bi bil že čas, da se vrneš. :)

 8. Simon pravi:

  Super reportaža super ture. Jaz tejli turi pravim”Kraljevska”, je res vredna imena.

 9. theedge theedge pravi:

  Eni so pa že pridni :) Jaz imam letos samo 18km za seboj… :( Sram me je! Niti uro še nisem preživel na kolesu… škoda ki nisme noj, bi lahko glavo v pesek zakopal :D

 10. tomo pravi:

  @Simon: Ja, izredno lepa je, spust s Tošča pa taka fajn singlca za nažigat.

  @theedge: Ja, nekaj lepih dni si potem že zamudil. Kar na kolo. :)

 11. jure pravi:

  Dobra tura, ni kaj!

  offtopic: Tomo kje bi lahko dobil tvoj mail- rabil bi namrec ene fotke, ki si jih posnel lani na DP v Kamniku. tnx

 12. tomo pravi:

  Živjo!

  blog.tomo@gmail.com

 13. Boštjan pravi:

  A se gre z Osolnika na Dom na Govejku ali preko Gontarske planine. Tura se sliši odlično zato jo greva s kolegom jutri odpeljat.

  lpb

 14. tomo pravi:

  Na Dom na Govejku, lahko pa se gre tudi preko Gontarske planine.

 15. GistGames pravi:

  Jaz bom tudi šel čez 20 dni. Upam, da se bo do takrat malo otoplilo :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !