Najboljši odgovor na včerajšnje vreme

30.11.2007 ob 20:30

Včeraj sem se res pozno skobacal iz postelje. Nekaj pojedel, bral Delo in ravno tam nekje pri članku, ki je grajal pedagoške veščine slovenskih univerzitetnih profesorjev sem se zazrl čez okno in prešinilo me je. “Pa kaj mi je, da na dan, ko je res lepo vreme, ko ne delam, ždim v hiši,” sem si mislil. Z Ireno sva spakirala najnujnejše in se znova odpravila na Ratitovec.

Pogostokrat, ko je sončno, jasno, vreme, mi je prava muka se odpeljati na delo, kaj šele delati v pisarni, ki ima super razgled na Kamniško Savinjske Alpe, ob lepem vremenu pa se vidi tudi Julijce.

Ko se ura premakne na zimski čas, je vse še huje. Dan je krajši in s tem je tudi manj časa, da bi se ob dnevni svetlobi povzpel na kakšnega izmed kuclnov, ki bedijo na Loškim kotom. Še en razlog več, da sva z Ireno enostavno morala izkoristiti včerajšnji dan.

Sedaj že nekaj let nazaj sem med treningom1, tam nekje med Lenartom in Starim vrhom, v travi sredi sadovnjaka videl možakarja, ki je jedel jabolko, užival v miru in zrl proti Ljubljani. Jaz sem bil že v rahli časovni stiski, saj me je popoldne čakalo delo, predtem pa še skorajda enourna vožnja do središča Ljubljane, ki je v tej vedno večji prometni gneči pogostokrat prava mora. “Kdo je trenutno bolj zadovoljen? Jaz, ki končujem trening in moram v Ljubljano, ali on, ki ima za svoj “trening” v hribih še cel dan pred sabo, brez pretirane naglice,” sem se spraševal.

Za mnoge delovne naloge, delovna mesta, danes ni treba biti navzoč v pisarni. Žalostno je, da le redka podjetja dopuščajo delo od doma. Kreativnost je dan danes nadvse čislana lastnost delavca. Vendar delavec je težko kreativen, če po eni uri bojev na cesti, pride izčrpan od stresa na delovno mesto. Zakaj se ne bi zjutraj zbudil in začel delati, brez uvoda v obliki klavnice na cesti? Privarčevali bi na stroških prevoza, kakšnemu zavarovanju, malici, manj bi okolico onesnaževali, manj bi ogljikovega dioksida v atmosfero spustili, več prostega časa bi imeli za izlet v hribe, za otroke …. očitno se mora še nekaj premakniti v glavah ljudi.

Aja, Ratitovec. Ja, spet iz Prtovča gor čez Povden in nazaj dol Čez Razor. Lepa pot in nekako ne vem, zakaj greva vedno na Ratitovec in ne na kakšen Blegoš. Najbrž zato, ker je Blegoš zelo lahko dostopen tudi s kolesom, tako da se mi ne zdi “na nivoju”, da bi tja peš hodil.

 1. 10 let sem resno treniral gorsko kolesarstvo[]
 • Share/Bookmark
 

21 komentarjev na “Najboljši odgovor na včerajšnje vreme”

 1. v 70 pravi:

  Pod prvo slikco si napisal,NAŠA TAMLADA. Gdaj bo fantovšna!!!!!!.

 2. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Ja, delo od doma. Takoj sprejmem. Ampak potem ne bom smel gledat tvojega bloga, ker me tvoje slike in potopisi stalno vlečejo ven, v naravo. :)

 3. chef chef pravi:

  Dober si! Meni se pa sploh ne ljubi migat…

  Delo od doma? Veliko se bomo morali še naučiti od tujcev… ampak ne samo v podjetjih! Kolikor vem, tudi slovenski zaposleni delajo bistveno manj zagnano kot v tujini. Kako boš takemu človeku zaupal, da bo nekaj pacal doma?

  Sicer pa takoj podpišem tako zadevo, čeprav mi je nekaj jasno: z najbojlšim namenom, da bom nekaj naredil, bi se usedel za računalnik ob sedmih zjutraj in do osmih bral bloge. Ob pol devetih bi ugotovil, da je delovna naloga zagamana ko šus, zato bi za nekaj časa prekinil in začel brat bloge.

  Ura je pol desetih, o šit. Ampak zdaj pa hitro na kolo, ker bo potem tema. Domov pridem ob dveh, treba je še nekaj pojesti… ura je tri. Nekaj novih blogov je za prebrat. Štiri. Ojej, kok zajebano, bi ugotovil ob pol petih.

  In tako en teden skupaj, do dva dni pred rokom, ko bi od 7h do 15h delal kot butec, nekaj pojedel in potem garal še od 17h do polnoči. Matr.

  Na tak način, npr., se jaz učim. Grrrrr.

 4. chef chef pravi:

  Moj bog, kakšno nakladanje :D

 5. miran pravi:

  Chef kako si? Slike v blogu so lepe, tekst pa še eno dolgočasno nakladanje. Kaj misliš ti? Pa tudi takih slik je kolikor hočeš in jih ni težko dobiti. Brez zamere, ampak pri blogovstvu bi si želel kaj res zanimivega in aktualnega. O takih izletkih nimam energije, da bi jih bral. Res brez zamere avtorju, saj ga razumem, ampak rad bi blogostvo podkrepil z nečem takim, kar bi veljalo razpravljati.

 6. trco pravi:

  Hmm, se mi zdi, da je chef v tem primeru za nakladanje mislil svoj zgornji komentar :) Miran, drugače pa se me ne zdi nujno, da bi v vseh blogih morale biti aktualne in zanimive zadeve. Meni je takšen blog, kot ga ima Tomo eden izmed najboljših, kjer lahko črpam veliko idej in mojih naslednjih dogodivščin. Njegove prispevke berem za sprostitev (tudi Tomo se v tem dotičnem prispevku sprašuje glede sproščenosti – možakar z jabolko) in ne zato, da bi se razburjal.

  Tomo, kar tako naprej.

 7. tomo pravi:

  @V70: nekaj časa še ne. Saj je ravnokar ena bila:)

  @Piroman: No, bi pa imel kakšno uro prostega časa več.

  @Chef: Se strinjam, delovna etika je problem. Še vedno smo Balkanci.

  @Miran: Mislim, da ni ovir, da blogosfero podkrepiš z neko tebi konkretno temo. Klikni sem in prični. Na tem blogu neposredno o politiki, sociali, gospodarstvu, zakonodaji itd., ne bo tekla beseda, ker imam tega preveč na delovnem mestu, dodatno pa je tega povsod več kot dovolj. Sicer ne vem o čem bi ti rad debatiral, vendar sam rad prebiram Drugi dom in Libertarca – domnevam, da si imel nekaj takšnega v mislih. Kakorkoli, zelo bi cenil, da če že komentiraš nek tekst, da bi ga vsaj v celoti prebral. @trco: Hja, če bi ta blog že predalčkal, bi ga dal blizu predala “Moj dnevnik”, tako da se tukaj piše bolj o zadevah, s katerimi se ukvarjam v prostem času, ki niso povezane s študijem in delom ter bi jih rad nekje imel zabeležene. Me veseli, da ti je vse to zanimivo.

 8. ninahomovec ninahomovec pravi:

  Lepo, res lepo! Tudi sama sem letos kolesarila tukaj okrog.

 9. theedge theedge pravi:

  Res ni lepšega kot ko pridem za vikend domov iz sive Ljubljane in se po študijskem tednu povzpnem v soboto in nedlejo na Slavnik. No ja mogoče sem dolgočasen ker grem skoraj vedno na Slavnik… ampak mi res sede, in ko sem ob 9 zjutraj doma in pojem zajterk imam še ceeeeeeelo soboto/nedeljo pred seboj. Tomo tvoj blog je odličen!

 10. chef chef pravi:

  Pazi to: včeraj sem dobil službo, ki jo bom lahko delno opravljal doma! Treba se bo vzet v roke!

 11. tomo pravi:

  @Nina: Kje ste pa to furali?

  @Theedge: sam imam podoben “problem”. Določeni vzponi in spusti so mi tako dobri, da se namesto da bi kaj novega odkril, nonstop po njih furam.

  @Chef: Hudo!

 12. ninahomovec ninahomovec pravi:

  Štartali smo v Železnikih, nato pa do Petrovega Brda – Možic – spust na Soriško planino. Potem pa ne vem kje smo šli točno, ampak priključili smo se na pešpot za na Ratitovec. Vmes smo se vstavili še v tisti koči kjer se v knjigo vpisujejo kolesarji (na vsake x obiskov dobiš majico al neki tazga).

 13. tomo pravi:

  @ninahomovec: Ja, sem že fural to turo. Tam vmes ste šli mimo vasi Torka in Danje, potem ste se pa spustili na Prtovč. Full lepa tura, še posebej tam okoli Možica in spust v smeri proti Kobli. Povej, če boste še kdaj šli.

 14. kandela kandela pravi:

  SREČNO!

 15. kookie pravi:

  a vaju je tok zebl, al te je kam tišal, glede na tist ‘avtoportret’ :) ))

  lepe slike!

  lp, t

 16. linn linn pravi:

  Bravo, bravo hribolasca. Ujela sta čudovit dan in odličen pohod. Sem že bila na Ratitovcu, sam takrat ni bil takšen razgled… kar favš sem vama rada berem vajine pohode

 17. Janez pravi:

  No kdaj bo fantovšna?? Da ne boš pozabu povabit strice!!

 18. tomo pravi:

  @Stric Janez: Fantovšna je žal povezan z nečim, česar se bojim kot hudič križa :) S česnom okoli vratu naprej. :)

 19. Janez pravi:

  Oja, vem kako je to. Najprej je majhen hudičeč, potem pa…Sicer pa, zakaj bi bilo tebi bolje kot je nam?

  Lp

 20. ž pravi:

  opa………

 21. z pravi:

  zzzz..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !