Foto: Pokopališča ponoči na Dan spomina na mrtve

1.11.2007 ob 23:03

Dan spomina na mrtve ni ravno moj naljubši dan v letu. Promenada maškar1 na pokopališču, razkazovanje ta novih plaščev, škornjev, zloščene pločevine, zdolgočaseni otroci in čenčanje nekako ni v duhu tega praznika, kaj šele samega obreda na pokopališčih.

Veliko bolj mi je všeč, ko se znoči. Pokopališče enkrat letno pokaže drugi obraz, obsijan s svetlobo sveč. Ljudje so manj zategnjeni, manj speglani in pridejo tja bodisi zaradi lepega razgleda bodisi zaradi obiska groba njim dragega pokojnika. Ker si to želijo in ne samo zato, ker se tako spodobi, kakor je v mnogih primerih.

Mnogi se na ta praznik pripravljajo z nakupom ta novega »ghmašnega gvanta«2 in pospravljanjem stanovanja oz. hiše, saj lahko kakšen sorodnik na obisk pride. Drugi, tisti, ki se imajo pogostokrat za bolj liberalno usmerjene, ta praznik enostavno ignorirajo, češ, pri tem šovu že ne bom sodeloval. Ta dan ima kot vsak drugi 24 ur in ni treba iti na pokopališče ravno v času obreda, ko je največ ljudi.

O današnjem prazniku so se razpisali mnogi: Delilah, Kreg, Jasmy, Drugi dom, Alex van der Volk in J. Grilc.

 1. Vse našemljenke in našemljenci.[]
 2. Najlepša obleka, katero so včasih imeli samo za k maši, za poroke, pogrebe in podobne zadeve.[]
 • Share/Bookmark
 

18 komentarjev na “Foto: Pokopališča ponoči na Dan spomina na mrtve”

 1. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Hvala za tracback, Tomo in pohvale za čudovite zgodbe. Drugače pa mene na pokopališče ponoči kljub temu en spraviš, so me kot majhnega preveč strašili s tem :)

 2. Insomniac Insomniac pravi:

  Jaz grem tudi zvečer vsaj lučke pogledat, letos pa se mi ni dalo. Zadnjič sem bil na britofu pa nisem vedel, če lahko slikam, da ne bi kdo dobil koleričnega napada, ko bi me videl. Na koncu sem hitro s telefonom naredil tole sliko.

 3. Matjaž pravi:

  http://blog.mg-65.com/matjaz/2007/11/01/naj-le-gorijo/ ;-)

 4. kookie kookie pravi:

  hehe, tud sam nameravam it pofotkat pokopališče, čakam samo da se “tapravi” ljudje poskrijejo in da se pokažejo kakšna mistična bitja :) )

 5. Saša pravi:

  Sem mnenja,da za 1.november hodijo na pokopališče samo hinavci (niso pa to vsi). Ok,zame so to tisti,ki celo leto nimajo časa priti na grob prižgat vsaj svečko,na dan spomina na mrtve pa se njihovi grobovi svetijo,čez nekaj dni pa bojo tam stale le še pogorele sveče,ki jih ne bo nihče pospravil. Sama sem sicer šla danes na pokopališče,saj ga zadnji dve leti obiskujem vsaj 1x na mesec,ampak prišla sem na grob svojega očeta in ne na modno revijo. Je bilo pa zvečer prav lepo.Zmotilo me je le,ko sem slišala pri enem od grobov kako štejejo sveče.Mislim,to je pa že preveč.

 6. AmmO pravi:

  Vsaka cast!Sam ni zmerej tko kot mislis, ampak vsaj parkrat na leto se pa le lahko spomnis na svoje najdrazje (kolege,mame,očete,….)Vazno je da se spomnis ne, da prizges sveco!A ne?No tako je vsaj moje mnenje!Vsak posameznik ima svoje mnenje!Pa lep dan…

 7. KuToga pravi:

  Kot je že Saša rekla, ogromno je ljudi, ki se pokažejo na grobu svojih, le na 1. novembra in še takrat več ali manj v smislu neke Gale, kdo je s kom tam, kako je oblečen, kake sveče in rože je prinesel. In prav iz tega razloga sem šel jaz na pokopališče zvečer ob 21h ko so se te osebe 100% spokale od tam. Kruto, žalostno, sramonto a žal realno.

 8. Matjaž pravi:

  letos … ko sem bil na pokopališču zvečer … sem videl samo sij sveč :-)

  na srečo se v temi ni videlo ikeban … rož … in vsega ostalega “okrasja” ;-)

  nisem začutil … niti negativnih vibracij … kot lani :roll: http://blog.mg-65.com/matjaz/2006/11/01/je-1-november/

 9. tomo pravi:

  @Alex van der Volk: Ni bolj mirnih krajev, kot so pokopališča. Z izjemo enega dne v letu.

  @kookie: na plano s fotkami!

  @Saša: Četudi pridejo na pokopališče samo 1. novembra, po mojem mnenju, niso vsi hinavci. Kaj pa če ti ni umrl še nihče od najbližjih? Mar nisi potem hinavec, če med letom hodiš na grob nekega prednika, ki ga nisi poznal, samo zato, da sosed nebi grdo govoril o tebi? Kakorkoli gledamo, 1. november je namenjen spominu na mrtve in s tem za mnoge obisku grobov.

  @Ammo: Seveda, hvala za mnenje.

 10. Saša pravi:

  Sem rekla da NISO vsi hinavci.Jaz tudi nisem hodila prej,le sem in tja kakšnemu znancu in sorodniku.

 11. tomo pravi:

  @Saša: se opravičujem za napačno razumevanje, vendar svojo trditev si v prvem stavku zanikala – “…samo hinavci (niso pa to vsi).” Kasneje si sicer razložila, kateri so po tvojem mnenju hinavci, s čimer se strinjam. Jaz sem v odgovor navedel različico, ki se zunanjemu opazovalcu zdi kot izraz skrbnosti, iskrenosti itd., v resnici gre pa za isti šmorn, kot pri ljudeh v tvojem primeru. Če smo iskreni, težko je soditi, če ne poznamo občutkov dotičnih ljudi. Primer štetja sveč je pa res zelo skrajen.

 12. kookie kookie pravi:

  tomo, žal ni blo s fotkami 0, ker sem bil zvečer preveč len… upam, da še niso ugasnile vse sveče in da mi uspe danes zvečer narest kaj pametnega…

 13. tomo pravi:

  @Insomniac: To bo pa pokopališče na Blejski Dobravi?

 14. JJJ™ JJJ™ pravi:

  @Tomo: lepe fotke in tnx za trackback.

 15. Insomniac Insomniac pravi:

  @tomo: Prav imaš :D Le katero pokopališče ima še tako lep razgleda na Stol? :mrgreen:

 16. Darja Darja pravi:

  Jaz sem se odpravljala kar na različna pokopališča. Takrat, ko tam ni bilo nikogar. Ker mi je bilo všeč zaradi miru, ker sem lahko v miru prebirala napise na nagrobnih kamnih in fotografirala kamnite varuhe mrtvih…

 17. tomo pravi:

  @darja: kje imaš fotke?

 18. Darja pravi:

  Hmmm… Moje so precej bolj dolgočasne… morbidne… hm… kaj pa vem… http://darjas.blog.siol.net/2007/11/02/morbidno/

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !