Potep po BiH: Slapovi Kravice in Medžugorje

17.10.2007 ob 19:20

Po Mostarju sva se z Ireno odpravila na kopanje k Slapovom Kravice, ki so v bližini Medžugorja, kjer sva na koncu dneva tudi prenočila.

slapovi kravice

Slapove Kravice sva Garminu1 navkljub iskala kar nekaj časa. »Sigurno bo kakšna mlakuža«, sva si mislila. Parkirišče na robu kotanje, kjer so slapovi z manjšim jezercem, je bilo nabito polno. Na avtomobilih so visele tudi registracije turistov iz Poljske, Latvije in Češke. To že niso bili »gastarbajterji«. Po prvem pogledu na slapove je bilo jasno zakaj toliko ljudi. Izredno lepi so, pod slapovi je en bajerček za kopanje, okoli pa šotorska gostišča, kjer so znova prevladovali zeleni senčniki iz Laškega2.

slapovi kravice

Malce neiznajdljivi Bosanci, Hrvati(?), za koriščenje svojih naravnih lepot niti vstopnine niso zaračunali. Na glas so navijali jugo muziko, peklo se je, veliko jedlo in pilo. Pravi balkan žur, katerega so za moj okus zmotile smeti tja pa sem v kakšnem grmovju.

slapovi kravice

Voda je bila mrzla, ob bajerju je bilo prostora za brisačo bolj malo. Slapovi pa so raj za fotografiranje. Prava mala šola dela z zaklopom.

slapovi kravice

Pred sončnim zahodom sva se odpravila naprej proti Medžugorju, kjer je edini kamp v tistem koncu BiH – nabito poln z romarji.

“Tam gori” so se pogovarjali kam bi šli na počitnice. “Gremo v Nazaret!” je predlagal Jožef. Toda Marija in Jezus se nista strinjala s pojasnilom: “Tam nam je bilo težko…” “No, gremo pa v Jeruzalem!” je predlagal Jezus. “Pa tam so te vendar križali!” sta se oglasila Marija in Jožef. Pa je predlagala Marija: “Pojdimo v Medžugorje!” “Zakaj pa tja?” je vprašal Jezus. “Še nikoli nisem bila tam!” je odgovorila Marija.

cerkev sv. jakoba, medžugorje, međugorje

Ja, v Medžugorju naj bi se prikazala Devica Marija. Domnevno se je prikazala šestim najstnikom v hribih pri Medžugorju, s katerimi se je tudi malo pogovorila. Katoliška cerkev čudeža uradno še ni potrdila, kljub temu pa se tja letno zgrinja na sto tisoče romarjev letno. Verski turizem tu cveti. Pred leti sem bil tudi v Lourdu v Franciji in Fatimi3na Portugalskem in mesta se mi zdijo na moč podobna. Velika katedrala, trg, večinoma starejši romarji, ogromno trgovin z verskimi spominki, restavracije za vsak želodec in hoteli. Pač, biznis, ki me niti malo ne fascinira.

medžugorje, međugorje, devica marija

Kamp, kjer sva prespala, je bil bolj za avtodome, kot za šotorje. Poleg naju je bila tudi številčna nemša družina, ki se je tja pripeljala v veliki Toyoti Landcruiser, ki je imela pripeto ogromno prikolico, z verskimi slogani na ceradi. Živčni oče se je drl na otroke in ženo, mati je bolj utrujeno izgledala, otroci pa so se večinoma podili naokoli ali jokali. Takšnih družin je bilo videti kar precej. Sicer pa je bilo videti ogromno Poljakov. Ceste so krasile Hrvaške zastave. Politika je vedno znala izkoristiti vero.

Oglej si še:

 1. V BiH naju je kar precejkrat nahecal.[]
 2. Laško je zakon![]
 3. V neposredni bližini Fatime je bilo leta 1999 evropsko prvenstvo v gorskem kolesarstvu. V Fatimi smo bili en teden.[]
 • Share/Bookmark
 

14 komentarjev na “Potep po BiH: Slapovi Kravice in Medžugorje”

 1. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  No, evo, to jaz trobim že veliko časa. Cel kamper porisan z verskimi simboli, družina globoko verna, oče pa se nato dere na otroke, kot da so živina. Sramota!

 2. chef chef pravi:

  Moja stara mama gre pa jutri že 1500. v Međugorje :lol: Resno, vsak mesec vodi gor en avtobus romarjev. Če ji omeniš besedo “verski turizem” te bo ogrizla!

  In taki kot sta vidva, ki sta samo malo pošnofala, ji gredo najbolj na živce! Če se marija prikazuje? Ofkors!

 3. tomo pravi:

  @Alex van der Volk: Ja, se strinjam, sramota.

  @Chef: Pametna tale stara mama. Itak, da je verski turizem, to ziher ve. Res je, da ni dobro za biznis, da bi ta izraz uporabljala. Spoštujem vero in upanje ljudi, cele mašinerije zraven pa ne. Tvoje stare mame se bom pa raje izogibal :)

 4. figaro pravi:

  Hude fotke bravo Tomo.Pohvalno!

 5. chef chef pravi:

  Sem bil že trikrat v Međugorju (s kom le). Kaj sem tam počel, oziroma kaj sem izgubil, pa razložim kdaj drugič :lol:

 6. kandela kandela pravi:

  Na vseh prispevkih o potovanju po BiH imata res super lepe fotke … Po moje bi tudi meni koristilo, da bi kdaj šla malo pogledat domovino mojega otroštva :)

 7. stane pravi:

  Bok!Danes sem zasledil prvič vajino stran,in je zelo zanimivo.Sedaj bom redni vajin spremljevalec.lp

 8. nada pravi:

  Nisem zasledila v zapisih podatka, pa mi ga postreži prosim….kako je z uradno pisavo ali je še v uporabi cirilica?

 9. tomo pravi:

  @nada: V Republiki Srpski se še vedno uporablja cirilica, npr. na prometnih znakih. Drugod je v veljavi latinica.

 10. Tomotov plac » Objave » Potep po BiH: Konec bosanskega klatenja, začetek hrvaškega pravi:

  [...] « Potep po BiH: Slapovi Kravice in Medžugorje [...]

 11. blitz blitz pravi:

  Joj pobci, boste pametni, ko boste svoje otroke skusili. Kolikokrat jaz na svoje vpijem, še zlasti med potovanji. Na katere ne hodimo, nas pa način življenja vsak mesec na dolgo pot pošlje. Naš avto sicer ni popisan, vpijemo pa vseeno :lol:

 12. blitz blitz pravi:

  Aja, na kravico sem pa pozabil – res je lepa, ampak mi smo bili septembra, pa ni zgledalo ravno za kopat.

  Drugače pa, kar je mene v Bosni fasciniralo, so ruševine. Nazadnje sem bil leta 2001 in sicer smo se peljali od Ploč proti Sarajevu in potem naprej čez Zenico na Slavonski Brod. Zanimivo je bilo, da je bilo na področjih, ki so jih med vojno nadzirali Hrvati (Mostar, Čapljina, …) in Srbi (Derventa, Doboj) ogromno požganih hiš, medtem ko jih v delu, ki je bil ves čas pod nadzorom Armije BIH (Sarajevo, Zenica) skoraj ni.

 13. Tomotov plac » Objave » Plitvička jezera pravi:

  [...] Potep po Bih: Slapovi Kravice in Medžugorje [...]

 14. MRSHO pravi:

  Da najprej popravim tomota, zastave, ki visijo niso zastave Republike Hrvaške ampak HZ Herceg-Bosne.

  @ Chef, je bila tvoja stara mama mogoče kdaj na romanju v Komušini? Če še ni bila potem verjetno še neve za ta sveti kraj? :) Za njo imam ekskluzivno, zelo poceni ponudbo :) .

  @blitz, kar se tiče ruševin, na teritoriju, ki je bil pod nadzorom ABiH bi moral obiskat Srednjo Bosno, Vareš in Kakanj, okoliška naselja, vasi okoli Bugojna, Fojnice… npr. Sicer pa, zakaj Sarajevo in Zenica (ki ju navajaš) nista porušena? Zato ker ravno ta mesta, ki so pod upravo Bošnjakov dobijajo največ pomoči za obnovo + to da so velika in pomembna mesta v regiji.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !