Potep po BiH: Mostar in izvir Bune s Tekijo

15.10.2007 ob 07:58

Mostar, most

Iz Sarajeva sva se skozi slikovito pokrajino, mimo Jablaniškega jezera, peljala do Mostarja. Za BiH sva se odločila potem, ko nama je slabo vreme v Sloveniji prekrižalo načrte o enotedenskem potepu po Julijskih Alpah. Nekateri kraji med Sarajevom in Jablanico so me spominjali na našo Gorenjsko. Gore, urejena mesta in vasi, jezero. Z Ireno naju je kar mikalo, da bi zagrizla v klanec.

mostar, most

Vsaj glede na Lonely Planet kakšni samostojni pohodi po hribih in gorah v BiH zaradi minskih polj do nadaljnega niso priporočljivi. Izlet v gore je odpadel, pa še mudilo se nama je.

mostar, mošeja, džamija

V Mostarju sva najprej iskala Mercator, ki se tam na veliko oglašuje. Zmanjkalo nama je namreč hrane. Obcestne table so kazale naravnost, vendar Mostar ima ogromno enosmernih cest, tako da sva kljub znaku naravnost morala zaviti desno, čez most, na desni breg Neretve. Iskanja sva se hitro naveličala, tako da sva parkirala na prvem večjem parkirišču. Tudi možakarja na parkirišču nista vedela kje je Mercator. Čudno. Ni se nama dalo iskati, tako da še danes ve veva kje v Mostarju je Mercator. Je pa zato zaslužil nek domačin, Mostiščar po slovensko.

Hitro sva se zagnala dol proti reki, da bi pred sončnim zahodom videla slavni most. Res je prekrasen, domnevam1, da vrhunska replika Starega mosta. Še enkrat sem preklel kretenizem, ki je tako zelo značilen za vse vojne.

mostar, cerkev, mošeja, džamija

Lonely Planet2za področje zahodnega Balkana in Wikipedija3 v članku o Mostarju navajata, da je Hrvaški obrambni svet (HVO) Bošnjake izgnal iz zahodnega dela Mostarja in z izstrelki zasul in zrušil vzhodni del Mostarja, na levem bregu Neretve. Na zahodni strani je prišlo do eksekucij, posilstev in etničnega čiščenja. Svet o teh zločinih ni bil informiran niti približno tako zelo, kot o zrušitvi Starega mosta.

Danes je mestna oblast razdeljena med Hrvate v Bosni in Bošnjake, kar pomeni, da imajo prvi oblast na zahodni, drugi pa na vzhodni strani mesta. Hrvati, tam, kjer so skorajda same cerkve in Bošnjaki tam, kjer so mošeje. V večernih urah je levi breg miren, kjer se v restavracijah ne toči alkoholnih pijač. Desni breg je tam, kjer se žura, popiva in na glas vrti popularno glasbo. Izbira piv je pestra z našim Laškim na čelu.

Na večerjo sva šla v mirnejši, Bošnjaški del Mostarja. V restavracijo z najboljšim pogledom na most. Gurmanske plošče s specialitetami z žara nisva zmogla pojesti do konca, kar je opazil tudi fantič, ki je mimoidoče prosil za kakšen evro. Prišel je do najine mize in s prstom, molče, pokazal na kotlet, katerega se niti dotaknila nisva. »Zakaj pa ne, gostilničar ga bo tako ali tako stran vrgel ali pa postregel naslednjim gostom,« sva si mislila. Fantu sva dala ta cenjen kotlet in kruh. Takšnega nasmeha do ušes in iskrene zahvale že dolgo nisva videla.

kahva, kava, mostar Seveda, na pivo sva šla na desni breg. Med Hrvate in žurersko razpoložene turiste. Tja, kjer je bolj podobno lokalom v Sloveniji. Malo čez most, na desnem bregu, je še ena mošeja. V neposredni bližini mošeje so lokali, kjer se ga zvečer žura – v mnogih primerih z izdatnimi količinami alkohola. Čudna scena, kaj podobnega še nikjer nisem videl, pa sem videl že precej mošej. Celo v Indoneziji ne. Pod močnimi vtisi sva se vrnila nazaj v hotel Zdrava hrana, ki ga vsem močno priporočava.

V Mostarju je bilo videti kar veliko turistov iz vseh vetrov. Super, vsaj od nekje imajo malo močnejši dotok denarja. Srečo imajo, da imajo most in Medžugorje v bližini.

Naslednji dan so turiste s skoki z mostu zabavali domači fantje, ki so za vsak skok zbirali prispevke. »We are collecting money for the jump,« je s kapo v roki pozival turiste, ki so prečili slavni most. »No money, no funny. Ajmo šefe, novac,« je dodal na koncu za zabavo jugosov4. Z Ireno sva bila med prvimi, ki so prispevali, tako da sva na skok kar dolgo čakala in opazovala zbiranje denarja. Poba je namreč hotel zbrati petdeset evrov. Zanimivo, največ so prispevali domačini, medtem ko tujci (Nemci, Italijani, Angleži, Nizozemci,…) praviloma za skok niso prispevali niti centa.

mostar, ruševine, vojna

Po kosilu sva se odpravila naprej proti Blagaju, kjer je bil najin popoldanski cilj izvir reke Bune, devet kilometrov dolge reke, ki se izlije v Neretvo. Pogled na »Vrelo Bune« je dih jemajoč, saj mrzla Buna izvira izpod dvesto metrov visoke pečine, ob izviru pa se nahaja Tekija.

tekija, vrelo bune, izvir bune, blagaj, reka buna

Tekija je stavba, ki je nekoč muslimanskemu redu dervišev služila kot molilnica, v njej pa naj bi tudi razpravljali o pomembnih zadevah. Ogledala sva si znamenito Tekijo, Irena z ruto na glavi, jaz pa s »predpasnikom«, toliko, da sem imel kolena pokrita.

tekija

Odpravila sva se še na drugo stran izvira od kjer je najlepši pogled, se čudila tej lepoti in fotografirala ter se po hitri kavi odpravila proti Medžugorju. O tem pa K M A L U.

Oglej si še:
Neargumentirani, nestrpni in zavajajoči komentarji, ki bodo brez navedenih virov, bodo po moji presoji brisani. Brez vnaprejšnjega opozorila.

 1. Starega v živo nisem videl[]
 2. Naslovnico krasi ravno slavni most v Mostarju[]
 3. Del, ki govori o tem, je označen kot sporen[]
 4. Prebivalci republik nekdanje Jugoslavije.[]
 • Share/Bookmark
 

12 komentarjev na “Potep po BiH: Mostar in izvir Bune s Tekijo”

 1. chef chef pravi:

  Vem, kako pretrese človeka, če pomaga tistemu, ki ZARES rabi. To se mi je zgodilo v Londonu. In od tistega dne ljubljanski klošarji od mene ne dobijo piškavega oreha!

  A skskalec je dejansko nabral 50 evrov? Dober denar…

 2. tomo pravi:

  @Chef: Haha, ja, ljubljanska klošarijada mi prav nič uboga ne deluje. Tudi v npr. Indiji je ogromno dejansko ubogih prosjačev, ki so v mnogih primerih invalidi – namenoma pohabljeni, vendar so v svoji dejavnosti tako zverzirani, da mi še na kraj pametni ne pade, da bi jim kaj dal. Pa še kopica drugih ti začne slediti. V Mostarju s tem dečkom je bilo drugače.

  Kolikor sem slišal, mu je uspelo zbrati nekaj čez 40€. Še vedno kar v redu. Skočil pa je na noge, tako da sem bil kar malo razočaran.

 3. chef chef pravi:

  A, jebat ga, kaj pa niste plačali 50 evrov :)

 4. linn linn pravi:

  Tudi nama se je podobno zgodilo, da sva iskala Mercator, a sva ga nekako izgubila:)… k sreči pa sva se zapeljala v središče mesta…

 5. tomo pravi:

  @linn: Haha. Očitno ima Mercator neumno oznake postavljene.

 6. Tomotov plac » Objave » Potep po BiH: Slapovi Kravice in Medžugorje pravi:

  [...] « Potep po BiH: Mostar in izvir Bune s Tekijo [...]

 7. verbatim pravi:

  Bosna zadnje čase postaja vse bolj islamsko konzervativna. Vse več je naglavnih rut, tudi to, da na levi strani ne strežejo alkohola je dodaten korak v tej smeri… ne vem pa, če je to korak v pravo smer.

 8. Tomotov plac » Objave » Potep po BiH: Konec bosanskega klatenja, začetek hrvaškega pravi:

  [...] Potep po BiH: Mostar in izvir Bune s Tekijo [...]

 9. Tomotov plac » Objave » Plitvička jezera pravi:

  [...] Potep po BiH: Mostar in izvir Bune s Tekijo [...]

 10. MRSHO pravi:

  Lep, kratek prispevek. Tudi sam grem kmalu “dol”… Kar se pa tiče rušenja mostu si pa poglejte tale video. Mogoče je pa vse res? http://www.youtube.com/watch?v=lrgwmiufMwA

 11. _elmix_ pravi:

  odlićni ste!!!

 12. alemkamen pravi:

  Moji prijatelji da bi razumjeli Bosnu morate biti rodjeni u njoj imati njenu dusu i srce .Avtor teh straneh je pozabil nekaj malenkosti .Pozabil je povedati par stvari .Temperaturja vode na izviru je vedno 8 celzijevih stopinj.Pretok vode je 48.000metrov kubnih pretok v sekondi .Pecina je povezana s starim gradom na vrhu.V resnici pri Nevesin ju obstaja jezero in je povezano z izvirom.Pozabil je tudi omeniti dva grobova dva sejha ki so osnovali Tekijo.TO mesto je v resnici misticno in polno energije Alemkamen- Zmaj odbosne

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !