Potep po BiH: Od Banja Luke do Travnika

10.10.2007 ob 19:20

Po Banji Luki sva se v pozno popoldanskih urah odpravila proti Jajcu. Na poti naju je spremljala reka Vrbas s svojim slikovitim kanjonom. Na cesti so v skalo izdolbeni tuneli, ki kravžljajo živce1 marsikateremu vozniku malo večjega tovornjaka.

kanjon reke Vrbas

Na sredi kanjona reke Vrbas tok reke pojača Pliva. Na sotočju je zraslo mesto Jajce2, ki ga krasi slap na reki Plivi. »Đe si rođen? U Jajcu,«3 se mi je po glavi motalo vprašanje, ki ga pogosto slišijo tisti, ki so rojeni v Jajcu. Meni je odgovor smešen.

V osnovni šoli sem imel sošolca, ki je bil res rojen v Jajcu. Ko smo to slišali ostali, smo se ponavadi smejali. Zaradi samega imena mesta. V 2. razredu OŠ še ni bilo z negativnimi predsodki opranih možganov. Med pohajkovanjem po BiH sem se velikokrat spomnil na te sošolce. Predvsem na dejstvo, da so bili rojeni v lepih krajih, zaradi katerih so bili pogostokrat, neopravičeno, tarča opazk nerazgledanih Slovencev. Čefurji so iz Slovenije, ne iz drugih republik nekdanje Jugoslavije.

Rajski otok, Plivsko jezero

V Jajcu sva se tudi ustavila za prvo noč. V izredno lepo urejenem kampu ob Plivskem jezeru. Priporočam ga. Tam sva se zjutraj ustavila tudi za kratek sprehod ob jezeru in za kavo v inovativno urejenem gostišču »Rajski otok«, od koder je par korakov do lepega razgleda nad mlini iz turških časov.

Plivsko jezero, mlini

Ta dan sva si tudi ogledala samo srednjeveško mesto Jajce. Ob prihodu je bila ura nekako pol desetih dopoldne. Parkirišče sva dobila šele na obrobju mesta. Lokali, katerih je tukaj res ogromno, so bili vsi polni. Mizo v enem lokalu sva zasedla tudi z Ireno, pač, slastni čevapčiči za zajtrk4.

slap na reki Pliva

»Madonca je tukaj veliko turistov,« sem si mislil sodeč po registrskih tablicah. Po parih voznikih teh »tujih« avtomobilov nevednež ugotovi, da so to le gastarbajterji na počitnicah. Mnogi z debelimi »evrskimi denarnicami«, s šopom bankovcev po pet ali deset evrov. »Neka se vidi razkoš« in komu je uspelo.

Jajce

Po zajtrku sva se malo sprehodila po tem srednjeveškem mestu, kjer se je rodila Juga. Sledovi zadnje vojne so še dobro vidni, nasmejala pa naju je Ulica Sadije Softić-a. Softić je pač izraz, ki ga kolesarji uporabljamo za reve5. Nadaljevala sva mimo hiš zgrajenih v starobosanskem stilu proti vrhu hriba, kjer kraljuje trdnjava. Tam so na ogled tudi katakombe ob starem zvoniku cerkve Sv. Luka in rimski hram iz 3. stoletja, ki je posvečen bogu Mitra. Mene je v Jajcu poleg, znova, čevapčičev najbolj navdušil slap na reki Pliva. Ni ga čez naravne lepote.

Iz Jajca sva odpravila naprej do Travnika. Pogledati barvno mošejo in na popoldansko kavo. Mošeje so bile spet pogostejše spremljevalke najine poti, na žalost tudi obcestna pokopališča. Glede na množico zelo belih, novih, nagrobnikov, bi rekel, da gre za še en opomin zanamcem o vojnih grozotah.

Travnik, Bih

Za barvno mošejo verjamem, da je najlepša na Balkanu. Vseh namreč še nisem videl, vendar res je nekaj posebnega. Samo mesto je bilo mirno, lokali pa manj polni. Morda posledica trgovsko-gospodarskega središča malo naprej po cesti v smeri Sarajevo. Ljudje imajo službe.

Barvna mošeja v Travniku

Travnik na ogled ponuja tudi stolp »Sahat kula«, pašino Medreso in mošejo Hadži Ali Bega s sončno uro. Veliko za eno popoldne. Po Travniku sva se odpeljala proti Sarajevu, kar pa je že tema naslednjega prispevka. K M A L U.

Oglej si še:

 1. Vsaj meni bi.[]
 2. Tukaj je bilo jajce pred kokoško.[]
 3. Upam, da je kolikor toliko pravilno napisano oz. povedano.[]
 4. Čevapčičem se ne morem upreti.[]
 5. Chef bi rekel malinovčk[]
 • Share/Bookmark
 

42 komentarjev na “Potep po BiH: Od Banja Luke do Travnika”

 1. irena irena pravi:

  fajn fotke! zdele bi čičala v tistem gostišču Rajski otok … okej, mogoče raje podnevi. In sigurno imajo ob pravi sezoni polhno komarjev. :)

 2. deks pravi:

  poznam kraje, tud ti tuneli so mi znani, fotke so zelo lepe, lep potep ;-)

 3. Boštjan pravi:

  Lep opis poti od BL do Travnika. Sam sem preživel točno leto dni v BIH (nov. 03 – nov. 04), ko sem služboval v mirovni misiji EU in sem se točno po tej poti peljal velikokrat. Res je nekaj posebnega, še posebej ob Vrbasu. Tudi Travnik je name naredil močan pečat. Komaj čakam na nadaljevanje zgodbe oz. potepa, da se malo spomnim. Me zanima, če so popotniki opazili neverjetno veliko število “benzinskih” v okolici Travnika.

 4. ninamalina ninamalina pravi:

  skozi podobne tunele sem se vozila na poti iz ČG v Bosno. najbolj “zabavno” je, ko sredi tunela, ki seveda ni osvetljen, naletiš na kak oster ovinek. :D

 5. Insomniac Insomniac pravi:

  Tudi eden izmed mojih sošolcev v osnovni šoli je bil rojen v Jajcu :D Fajn fotke in reportaža.

 6. tomo pravi:

  @Irena: Midva avgusta nisva opazila, da bi bilo kaj več komarjev, kot pri nas.

  @Boštjan: Ja, sva opazila. Na splošno se mi je zdelo, da je v BiH precej bencinskih črpalk vojnih dobičkarjev. To so tiste, katere vidiš samo v enem kraju, ponavadi samo eno, imenuje se “Braća + priimek”, ponavadi pa nudijo še kakšne gostinske storitve. Menda je tudi bencin slabši od npr. na Petrolovih. Ravno malo naprej od Travnika je ena zelo lično urejena Petrolova bencinska črpalka.

  @Ninamalina: Takšne sreče nisva imela. Bil je rahel ovinek, na ostre v tunelih nisva naletela. ČG je ena od naslednjih destinacij.

 7. Figeto pravi:

  Po več letih, spet vidim Travnik, hvala. JLA, zima, jutranja telovadba …

 8. dejan pravi:

  Sam da popravim neki.Banja Luka je v Republiki Srpski.Njeno glavno mesto je.Ni v BIH

 9. dejan pravi:

  Drugač sta pa bila v lepih mestih:)

 10. Mustang pravi:

  Dejan! Banja Luka ni v BiH??? Kje si pa to pobral??? Tomo! Juga se ni rodila v Jajcu! Drgač pa, krasno porovanje. Prevozu sem Jugo naokol in na počez, še ko je bla SFRJ, krasno, res……. UUUAAAAUUUUU!!!!!!!

 11. tomo pravi:

  @Dejan: Republika Srpska je ena od dveh političnih entitet BiH in je kot taka sestavni del BiH. Res, Banja Luka je glavno mesto Republike Srpske. Nekakšen Maribor v BiH.

  @Mustang: Oprosti, Socialistične Federativne Republike Jugoslavije. Osnove za njeno ustanovitev so bile menda dogovorjene na drugem zasedanju AVNOJ-a v Jajcu. Kje se je po tvojem “rodila”?

 12. tomo pravi:

  @Figeto: Saj ni na drugem koncu sveta.Cca. 6h pa si z avtom tam.

 13. MedoTheKing pravi:

  Super cesta je če greš eno tako turistično turo. Sam sem šel v Mostar.

  Dejan: Rep. Srpska ni samostojna zato je to še zmeraj BIH. Pa če ti je prav al pa ne.

 14. jst pravi:

  Tomo,prav mas, rep. srbska (namenoma z malo pisem!) je del BiH. Dejan,naj kar sanja o rs kot drzavi, ki to nikoli ne bo!Zarad takih idiotov kot je Dejan se je zgodla Srebrenica in podobno!

  ajd,zivela Bosna in Hercegovina!

 15. jst pravi:

  Drugac,zelo dobra reportaza,upam,da bo kmal sledilo nadaljevanje?

 16. tomo pravi:

  @jst: Kmalu:)

 17. Vanja pravi:

  jst se strinjam.

 18. chef chef pravi:

  Mamicu jim bosansko! Kako je lepo.

  Samo odmislit moraš, da nič ne štima, privzameš, da je to pač Balkan, in uživaš v lepotah. Še sreča, da so nerazviti, sicer bi že vse pokvarili.

 19. Mustang pravi:

  Tomo, Juga je nastala po WWI. Kje? Ne vem, najbrž v BG, al pa na kakih mednarodnih konferencah?? FNRJ pa mogoče res (kot ideja in osnova) v Jajcu. SFRJ pa je prišla še malo kasneje… JST, ne žali Dejana, ker dvomim da ima karkoli opravka s Srebrenico. Ima pa pravico do svojega mnenja, četudi je to odcepitev RS od BiH. Ne pozabi, da smo 6. plamenico v grb dobili šele l. 1974. In tudi dvomim da karkoli veš o primeru Srebrenice, razen kar si pobral s POP TV. Kar se pa tiče RS kot države (oz. kot dela neke druge države), you never know…. Oni bi se že zdavnej razdelil na 3 kose, če ne bi mednarodna skupnost to umetno skupaj držala.

 20. Mustang pravi:

  Ja, lepo je pa res ful. “Srečo” majo, da je zaradi vojne ugasnila praktično vsa (naj)težja industrija, ki je bila v BiH najbolj koncentrirana u Jugi. Reke so se instantno prečistile, zrak in zemlja tudi…

 21. tomo pravi:

  @Mustang: termin “juga” se v vseh pogledih (kulturno, sociološko, politično,…) nanaša na obdobje po WWII. in dvomim, da kdo s tem misli na Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev. Kot začetek države se omenja II. zasedanje AVNOJ-a v Jajcu od 21. do 29. novembra 1943. Lahko tudi prvo srečanje partizanskih voditeljev v Bihaču. 29. november je bil kasneje tudi državni praznik – Dan republike. Po zasedanju je bilo še veliko bojev, da je prišlo do države. Seveda, ni bila od začetka SFRJ, tudi DFJ in FLRJ. :)

 22. jst pravi:

  Mustang,jst ne zalim nobenga,sam govorim dejstva.dejstvo je,da ce nekdo noce zivet v BiH,naj gre v Srbijo oziroma Hrvasko(mislim na te iz rs-a,podobno kot hercegovci,ki zivijo za zdruzitev s Hrvasko).Glede Srebrenice,vem vec,kot si ti mislis. Od kje ti ideja,da sm pobral podatke s POP TV-a? kdo pa ovira pot BiH v EU?nihce drug kot gospod iz Laktasev,pardon Dodikovega :)

 23. Mustang pravi:

  JST: BiH je komunistična izmišljotina. Nikoli prej ni obstajala, zato se malo vprašaj, kaj bi si ti o njej mislil, če bi bil Hrvat ali Srb. Srbi so, kot konstitutiven narod v BiH, ki ima s tem tudi pravico veta, glasovali, da se prizna pravica do samoodločbe tudi njim, če smo si jo že mi vzeli tukaj v SLO. A smo prosili koga?? Bili so proti neodvisni BiH, drugi so se odločili za neodvisnost neupoštevajoč volj konstitutivnega naroda, in prišlo je do vojne, namesto do Status Quo-ja, ki bi bil najbolj normalen in predvsem bolj miren. In kaj če nekdo ovira pot v EU? Hočeš zopet, da nekdo vsili svojo voljo drugemu za vsako ceno?? Upoštevaj voljo vseh, je to res zelo težko? TOMO: No če že vlečeš termin juga kot nekaj kar si vsi avtomatsko razlagajo, da je to po WWII, potem pa vprašaj kogarkoli sledeče vprašanje: Koliko časa je obstajala juga? Če jih bo več kot 2 procenta menilo da 46 let, mi javi. Odgovor bo 72 let. Meni pa razloži s katerim terminom se v vseh pogledih (kulturno, sociološko, politično,…) opisuje obdobje med WWI in WWII.

 24. tomo pravi:

  @Mustang: Sigurno se spomniš, da je Slovenija predlagala konfederacijo. Predlagala je rešitev za vse jugoslovanske narode. Če bi se jo poslušalo, bi bila danes cela Jugoslavija v EU in ne samo najbolj razvit del. Nismo prosili, smo pa predlagali rešitev, kar je bolje.

  Anketo boš moral opraviti kar sam.

  Obdobje med WWI in WWII je bilo v znamenju Države Slovencev, Hrvatov in Srbov; Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev in Kraljevine Jugoslavije. Vsaj to so nam povedali pri urah zgodovine. Predlagam ti, da uporabljaš Google.

 25. Mustang pravi:

  Seveda se spomnim, jaz bi bil kar za konfederacijo. Samo rešitev ni bila več preprosta po tem, ko smo mi šli. Tako da ne krivit kogarkoli za kaos, ki je nastal, je paš nastal. Drzava SHS je obstajala eno leto. Ti omenjaš termin juga, kot da je simbol po vseh merilih juge po WWII. Vprašaj kogarkoli koliko je juga trajala in noben ne bo reku da samo od 1945. Vem, da ne boš zadovoljen z odgovori, ampak juga je bla juga, od 1919, samo sistemi so se mal menjal. Tako da, anketo boš kar sam naredu, če boš hotu, seveda… mislm pa, da nima smisla. PS: Pa ne se preveč zanašat na podatke, ki si jih dobil pri urah zgodovine…. veliko preveč tega se ponaredi, predvsem pa izpusti in prilagodi.

 26. jst pravi:

  Kako pa ves,kaj sm,mogoce sm pa Srb ali Hrvat?Sam,nism nacionalist,nism tak kot ti. Jst spostujem vse vere in nacionalnosti, ne podpiram pa ekstremistov kot je recimo gospod iz Laktasev, ali pa kaksen ustas iz Hercegovine,pravtako se ne strinjam s politiko,ki jo vodi bosnjacki clan predsedstva. Dejstvo je, da tut Juge ne priznavas kot normalne drzave!Pa se neki Bosna je starejsa kot si ti mislis,obstajala je se pred turskim prihod.ponovi kaksno lekcijio iz zgodovine,ce si se je sploh kdaj ucu,ce ne pa poglej na internet. Pravkar berem,kako je tvoj prijatelj iz Laksev znova onemogocil reformo policije. Ce bo propadla BiH, tut (tvoje) rep.srpske ne bo,zapomni si to!

  Tomo,cakamo nadaljevanje reportaze…

 27. Mustang pravi:

  Iz česa pa sklepaš, da sem jaz nacionalist. Nobene žalitve do nobene veroizpovedi ali pa nacije ne boš od mene doživel, sori. Moj prvi post je bil da je BL v BiH, ne v RS, če malo pogledaš. Moja RS???? Ti mora da se šališ… Da Jugo ne priznavam kot normalno državo?? Po čem to sodiš? Po kratkem komentarju ustave iz l.1974? Bosna je obstajala prej kot so pršl Turki, vem. Poglej kdo ji je vladal. Bosanci?????? Moj prjatu kdo? Laksev? Ne poznam niti kot kolega ali znanca. Za reforme rabiš konsenz, dol ga ni. In imajo pravico biti proti, al ne? A majo Palestinci pravico volit Hamas , al ne? Demokracija niso samo tisti, ki so ti všeč. Za propad BiH skor ne dvomim v prihodnosti, ker jo hoče le ena religija kot unitarno državo. Takoj, ko bo mednarodna skupnost šla, se bo spet kuhal. “Moja” RS pa bo že poskrbela zase, najbrž na svoj način. Hercegovina (čigava je pa ona po tvoje?) pa tudi….

 28. tomo pravi:

  Fanta, jst in Mustang, vajino dribljanje nima več nikakršne veze s tem prispevkom, tako da vaju pozivam, da nadaljujeta na kakšnem forumu, npr. Svet in ljudje – SiOL.net Forumi.

  Strpneje in z argumenti komentirajta še naprej. Komentarji v stilu, v katerem sta že zastavila, pa bodo zbrisani. Žal.

 29. Mustang pravi:

  Tomo, po svoje maš kar prav, kr briš…. Sam da od opomina z moje strani, da je RS del BiH, rata RS “moja” je pa absurd, a ne?

 30. jst pravi:

  Tomo se oproscam. Komaj cakam nadaljevanje tvoje reportaze. In se nekaj za Mustanga, mislu sm na gospoda iz Laktasev, predsednika vlade RS. itak bo vse na koncu razpadlo, tut EU ne bo vecna…

 31. Mustang pravi:

  No vidš.. A gremo na pir zdej?

 32. Mustang pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=H403arfxpK8&NR=1

 33. Mustang pravi:

  Mal neumesna, za mal sprostitve… http://www.youtube.com/watch?v=H403arfxpK8&NR=1

 34. Mustang pravi:

  Pa za mal nostalgije

  http://www.youtube.com/watch?v=1NJUWX81W60

 35. jst pravi:

  He,he,a kr na pir bi :) ?

 36. Tomotov plac » Objave » Potep po BiH: Sarajevo pravi:

  [...] « Potep po BiH: Od Banja Luke do Travnika [...]

 37. Mustang pravi:

  Ja pivo kao pomirja, a ne??

 38. jst pravi:

  Menda res,Mustang :) .

 39. blitz blitz pravi:

  haha, se spomnim, kako sem bil šokiran nad bosanskimi tuneli, ko smo se peljali od Mostarja proti Sarajevu. Ker so vsi neosvetljeni, tudi če so 300 ali 400m dolgi. Divje.

 40. linn linn pravi:

  sedaj ko vidim tale kamp, sem kar malce jezna, da se nisva ustavila tam…ful lepo, je tudi v Lonelyju pisalo, da je čudovito

 41. Tomotov plac » Objave » Potep po BiH: Slapovi Kravice in Medžugorje pravi:

  [...] Potep po BiH: Od Banja Luke do Travnika [...]

 42. Tomotov plac » Objave » Potep po BiH: Konec bosanskega klatenja, začetek hrvaškega pravi:

  [...] Potep po BiH: Od Banja Luke do Travnika [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !