Potep po BiH: Od Bihača do Banja Luke

9.10.2007 ob 11:08

Letošnje poletje si z Ireno nisva privoščila nobenega nahrbtniškega potovanja v kakšno daljno, eksotično deželo, kot je to prešlo v navado. Eksotiko sva odkrila veliko bližje, v Bosni in Hercegovini.

BiH

Vedno me je mikalo, da bi si ogledal bratske republike naše nekdanje skupne države. Dalj od Hrvaške mi do letos ni uspelo priti. Avto sva nabasala z najnujnejšimi potrebščinami s šotorom na čelu in se lagodno odpeljala proti BiH, po kateri sva okusila še malo Makarske v Dalmaciji in Plitvička jezera.

sunitska mošeja bih

Hrvaški konec tam med mejnim prehodom v Metliki in Slunjem iz cestne perspektive kar poznam. Kmalu sva se “pricjazila”1 do mejnega prehoda z BiH in takoj za mejo je bil prvi znak, da so se vrednote lokalnega prebivalstva malo spremenile. Odprl se je pogled na čudovito sunitsko mošejo. Izgledala je popolnoma nova. Kot mnoge druge, se je izkazalo v naslednjih dneh. Očitno je obnova in izgradnja novih mošej pomembnejša od obnove domov.

Bihač

Bihač je mesto, ki prišleku še vedno zaudarja po vojnih grozotah. Napol podrte hiše in sledovi izstrelkov na fasadah so neme priče ne tako davnih grozot. Ena in edina promenada je polna lokalov, ki so bile v torek ob desetih dopoldne nabite do zadnjega stola. Posledica visoke stopnje brezposelnosti.

Podrta hiša Bih

Čez hribe sva se odpravila naprej proti Banja Luki. Ob cesti je veliko neobnovljenih, na pol podrtih hiš. Najbrž so v njih bivali pravoslavni Srbi. Pokrajina me je spominjala na razne jugoslovanske vojne filme. Visoke planote obdane s hribi, pokrite s travniki, tja in sem s kakšnim gozdičkom in valovita cesta. Tako nekako si je moj um predstavljal BiH. Potrditev je našel v teh hribih med Bihačem in Banja Luko.

Pravoslavna cerkev Jezusa Odrešenika

Banja Luka, prestolnica Republike Srpske, me je nevednega presenetila. Moderno mesto z vsem, kar potrebuje razvajena meščanska rit. Slovenske blagovne znamke z NLB Razvojno banko so tam očitno zakon. Sledov vojne ni videti. Lokali znova, polni ob sleherni uri. Pravoslavne cerkve so se mi zaradi dveh mesecev v Sankt Peterburgu zdele kar domače.

Pravoslavna cerkev svete trojice v Banja Luki

Z Ireno sva se odpravila prek mostu na reki Vrbas, na drugi breg, kjer je en všečen lokal in potiho preklela vse tisto, zaradi česar se dve entiteti, na tako majhnem območju, tako zelo sovražita.

Banja Luka

Popotnik ali hoče ali noče, vsako novo destinacijo, pričenši z drugo, primerja s prejšnjimi. BiH se nama je prvi dan zdela drugačna od Slovenije in Hrvaške, vendar še vedno je klima dajala domač občutek, podoben kot prvi dan bivanja v Rusiji. Pač, vsi smo Slovani.

lubenice

Mnogi so bili začudeni, ko sva najavila, da greva na dopust v Bosno. Češ, kaj pa je tam za videti, beda je, nima smisla »tja dol« hoditi. Pri najbolj primitivnih je bilo čutiti posmeh. Res se ne sliši tako nobel, kot Azija, pa četudi bi se odpravil v slume v Džakarti, vendar naju je BiH navdušila nemudoma, od začetka. Kje še lahko dobiš tako slastne čevapčiče kot »Kod Muje« v Banja Luki?

.

.

.

Nadaljevanje kmalu.

Oglej si še:

 1. Zelo počasi pripeljala[]
 • Share/Bookmark
 

28 komentarjev na “Potep po BiH: Od Bihača do Banja Luke”

 1. pikolina pikolina pravi:

  Bosna je lepa, zelo lepa. Predvsem pa sem jaz vedno navdušena nad ljudmi.

  Lepe slikice. Pa saj to so vedno ;)

 2. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  me je tako potegnilko, da upam, da bom naslednje leto tudi sam pičil po tej trasi …

 3. ninamalina ninamalina pravi:

  nekdanje bratske republike me vedno znova pritegnejo.. v bosni sem že bila in upam, da bom še kdaj.

 4. buba švabe buba švabe pravi:

  Js tut grem. Enkrat.

 5. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Upam da sta si vzela čas za obisk pjace v Bihaću, ker je res edinstvena. Mnoge mošeje so pa res nove, saj o se zgradile šele po vojni. V Sanskem mostu so recimo zgradili največjo v Bosni

 6. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  p.s. Hvala za trackback

 7. kritika pravi:

  Veseli me, da si na koncu potegnil zaključek, da smo vsi Slovani. Poleg tega so generacije, ki niso imele to možnost, da potujejo po nekdanji Jugoslaviji, zelo osiromašene. Je ogromno lepih stvari za videti in ljudi za spoznati.

  Ne pustite, da vas politika zavaja, dajte si duška!

 8. anka pravi:

  Midva sva šla tudi lani tam preko, čez planino in Mostar) v Sarajevo. Prelepo.. Banja luka je pa itak sanjsko mesto od Mojega (zaradi pleskavic).

 9. babic_7 pravi:

  BOSNA JE ZAKON! JS SM SKOS DOL :) :):)

 10. goga pravi:

  Ne pozabite obiskat Tuzlo. Ne bo vam zal.

  http://www.tuzlarije.net/sliketuzle/panonika/01start.htm

  http://www.tuzlarije.net/sliketuzle/

  http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=16893

  http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=15299

  http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=12626

  http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=12599

 11. Student pravi:

  Res je prepletanje kultur. Bosna je popolni mix zgodovine.

  Na eni strani Ortodoksna kultura, ki jo izrazajo pravoslavne cekrve, na drugi pa Islam z mosejami spet vmes pa katoliska kultura.

  Res je in se strinjam, niso rabli mesati politike v Bosni.

  Bosna je bila vedno Jugoslavija v malem, mix jugo-narodov.

 12. tomo pravi:

  @Alex van der Volk: Na pjaci sva si privoščila prvo kavo.

  @kritika: v gimnaziji sem imel profesorico angleščine, ki je pretirano poveličevala Anglijo oz. države SZ od Slovenije. “Vstanite gnojnica balkanska,” se je drla na dijake, če so na hodniku sedeli na tleh. Seveda, učilnico je imela neupravičeno zaklenjeno. Ko je sošolec enkrat omenil, da je bila Jugoslavija super država, z lepo naravo, pestro kulturo in dobro hrano – ji je kri butnila v glavo. Zavajala je marsikaterega bodočega intelektualca.

  @anka: ja, mesne jedi z žara so dol špica.

 13. domovoj pravi:

  Jaz sem v Banja Luki služil vojsko. Čeprav je čisto kul mesto, smo na koncu vendarle (na vlaku, že malo opijanjeni od veselja) zapeli “Banjaluko, grom u tebe puk’o”! :) Banjaluški čevapi so zakon!!! Sam sem letošnje poletje obiskal še svojo zadnjo ex-jugoslovansko republiko. Če koga zanima, na moji strani so tudi fotke. ;)

 14. domovoj pravi:

  Aja, moja zadnja ex-jugoslovanska republika = Makedonija.

 15. Tomotov plac » Objave » Potep po BiH: Od Banja Luke do Travnika pravi:

  [...] « Potep po BiH: Od Bihača do Banja Luke [...]

 16. jst pravi:

  Eno pripombo mam, V BL vojne sploh ni blo,vecina his sploh ni blo porusen,res pa je,da je vladala lakota!

 17. jst pravi:

  Eno pripombo mam, V BL vojne sploh ni blo,vecina his sploh ni blo porusenih,res pa je,da je vladala lakota!

 18. tomo pravi:

  @jst: Res je.

 19. dragan pravi:

  me veseli da imate lepe spomine in utise na mojo državo:) Enjoy

 20. Tomotov plac » Objave » Potep po BiH: Sarajevo pravi:

  [...] Potep po Bih: Od Bihača do Banja Luke [...]

 21. Tomotov plac » Objave » Potep po BiH: Konec bosanskega klatenja, začetek hrvaškega pravi:

  [...] Potep po Bih: Od Bihača do Banja Luke [...]

 22. Tomotov plac » Objave » Plitvička jezera pravi:

  [...] Potep po Bih: Od Bihača do Banja Luke [...]

 23. fotoblog pravi:

  Zelo lepa fotografija :)

 24. tomo pravi:

  @Fotoblog: Hvala.

 25. Miki bosanceros pravi:

  Ma kojiko god da je strancima Bosna lijepa, ne treba zaboraviti da 64 % bruto nacionalnog dohodka ide na licne dohogke administraciji i da porez na licne dohodke iznosi 69 %. Ovaj podataj je zvanican, ali se veoma spretno cuva da ne procuri u javnost a jos vise da se ne komentarise i ne talasa. Nemojte zaboraviti da Evropska uunija dozvolja 16 % za te svrhe, sto znaci da mi te unije ni u snu necemo vidjeti za slijedecih 20 godina, jer toliku silnu administraciju u kracem vremenu nitko nije u stanju otpustiti niti postepeno smanjiti. Radi toga se svaki cas fabrikuju problemi tipa – reforma policije itd, samo da se narod ne bi bavio pravim stvarima.

 26. srbin pravi:

  Bih je res da lepa drzava, ampak useeno 51% bosne je srpsko tko da bi si lahko srbi iskali svojo samostalno drzavo (kokr si jo albanci). SRBIJA DO TOKIA!!!=)

 27. tomo pravi:

  @srbin: pa ne mi spet s tem nacionalističnim sranjem. Navedi vir svoje trditve. Če ti ne uspe, bo tvoj komentar jutri zbrisan.

 28. tomo pravi:

  Srbin ni navedel kredibilnega vira.