Šli v in ušli iz Pekla

26.09.2007 ob 11:08

V nedeljo smo se štiriperesna deteljica, Irena, Jasmina, Luka in Tomo menili, da bi šli na Bled. Tam bi se malo sprehodili in obviseli v kakšni kavarni. Nič novega. Za širjenje obzorij se je odločila Jasmina. Predlagala je »pot v pekel«.

Luciferjevo zatočišče v Sloveniji najdemo pri Borovnici. Pekel pri Borovnici ni prav nič vroč, nikjer ni ognja in ostalih zamisli o peklu, ki jih je izoblikovala ljudska modrost. Nasprotno, Otavščica oz. Borovniščica1s seboj prek čudovitih slapov nese ogromno vode. Edino kar bi sodilo v pekel, so prepadne stene nad sotesko in mestoma v steno izklesana pot, ki zahteve dobro obutev. Najbolje kar planinske čevlje.

Slikovita pot nad sotesko je namreč na posameznih odsekih plezalsko usmerjena, opremljena s klini in zajlami. V dnevih po dežju tudi precej drsi, tako da previdno. Za v žep ali nahrbtnik priporočam kakšno frutabelo, fotografom pa stojalo. Nam so slapovi v peklu vzeli približno dve uri in pol, s tem da smo se precej ustavljali pri slapovih in potočnih rakih.

Jasmina ve kako se streže potočnim rakom. V potok jim je metala koščke salame, nato pa smo gledali borbo za košček mesene dobrote. Potočni raki takoj začutijo, da je nekaj za pod zob v bližini, tako da se hitro podvizajo in pridejo na plano, ven iz svojih skrivališč. Zabavno.

Na koncu so si kruleči želodci zaželeli nekaj materiala za predelavo. Na začetku poti v pekel najdemo eno gostilno, katere ime se mi je izmuznilo iz spomina. Kakšna jota, pasulj, štruklji ali prebranac bi prav pasal, sem si mislil. Ob pogledu na jedilnik smo ugotovili, da tega nimajo, cene so bile precej navite, tako da se je moja malenkost zadovoljila s kavo, cockto in slaščico.

Ko sta Jasmina in Luka omenila, da bi šli raje v pekel, priznam, nisem vedel, da so tam res lepi slapovi. V glavi sem imel od nekje podatek, da res obstaja nek kraj z imenom Pekel, vendar se nisem spomnil kje bi to bilo. Kasneje sem se spomnil, da je bilo tukaj pred leti prizorišče gorsko kolesarske dirke v spustu. Za slapove res nisem vedel.

Precej vandram po svetu in več ko sem od doma, bolj ugotavljam kako veliko ima Slovenija s svojo okolico za ponuditi. Predvsem glede naravno-kulturne dediščine. Po drugi strani pa je tudi npr. v Indoneziji še toliko za videti in doživeti, da bolje da ne vem koliko. Za vse je v življenju premalo časa. Slapovi v peklu ti bodo vzeli eno popoldne. Ogled močno priporočam. Odličen nedeljski izlet.

Več info:

Slapovi v peklu

Pekel pri Borovnici

Poglej si še:

Indonezija ali raj je vzhodno

 1. Potok Borovniščica izvira pod vasicama D.Otave in G.Otave (Otavščica).[]
 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev na “Šli v in ušli iz Pekla”

 1. buba švabe buba švabe pravi:

  Absolutno fantastične fotke slapov. :)

 2. chef chef pravi:

  Pekel je še najbolj prijeten v poletni vročini, ko je tam prijetno hladno… če si dec, lahko še noge malo namočiš! Jajc pa raje ne, ker jih skupaj potegne.

 3. kookie pravi:

  zakon!

  sem tud jz nedolgo nazaj tuhtal, da bi po dolgem času spet šel pogledat. očitno bom v kratkem res obiskal Pekel :)

  lp

 4. diazepam online cheap pravi:

  diazepam online cheap…

  diazepam online cheap…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !