Foto: MTB spustaši vratolomno dol s Pohorja

18.09.2007 ob 07:21

V nedeljo so ga najboljši gorsko kolesarski spustaši na svetu na finalni dirki svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu na Mariborskem Pohorju “pribijali” dol po eni najbolj vratolomnih prog za spust na svetu. Pravi zaključek mountajn bajkersko obarvanega konca tedna pri pohorski vzpenjači, ki se je pričel v petek z dirkama v krosu in 4krosu.

Fotograf Tadej Pišek in moja malenkost sva posnela par fotk.

Alan Beggin

Spustaši, downhillerji, so se šprintersko pognali s štarta na 2800 metrov dolgo progo s 450 metri višinske razlike. Takoj jih je čakal skok in kompresija v bandi.

Fabien Barel

Dirko je zaznamoval hud padec Fabiena Barela, ki je za nekaj časa izgubil spomin. Sedaj je z njim vse v redu.

Matti Lehikoinen Sedaj že nekaj let nisem v živo gledal tekme v spustu na tako visoki ravni. Mislim, da zadnjič ravno tukaj v Mariboru leta 1999, spust za svetovni pokal, ki je na SP v švedskem Areju dobil nagrado za najboljšo spustaško dirko v svetovnem pokalu. Na SP v Areju smo si zaradi mraza in slabega vremena spustaško dirko ogledali kar prek TV ekrana, čeprav smo bili kakšen kilometer oddaljeni od ciljne arene.

Steve Peat

Napredek v tehniki, kolesa in spuščanja, je očiten. Gorski kolesarji zmorejo več, večje skoke in večje hitrosti.

Michael Hannah

Na dirki je bilo več umetno narejenih skokov. Eden atraktivnejših je bil v gozdu v zgornjem delu proge.

Poleg ciljne arene je bil najbolj oblegan del proge Rock ‘n Roll, posut z velikimi skalami, prek katerih so najhitrejši večinoma leteli oz. se peljali samo po vrhovih.

Samo spust je spremljalo 13.000 gledalcev. Ob progi se je veliko pilo, nekateri precej preveč, kadilo, vohati je bilo tudi marihuano, precej jih je brezobzirno metalo odpadke na tla itd. – gorsko kolesarstvo očitno počasi, a sigurno postaja več kot samo šport redkih navdušencev in simpatizerjev.

Med polfinalno in finalno vožnjo je bilo pavza za več kot eno uro. Seveda, navijači so se vsuli v en in edini lokal ob progi – čevapčičev in kave je res hitro zmanjkalo. V prihodnje bi veljalo tudi višje ob progi postaviti kak štant z jedačo in pijačo – nekdo bi mastno zaslužil. Prav tako je na poti v Maribor na bencinskih črpalkah zmanjkalo navijaških trobl – tudi navijaški rekviziti bi se najbrž kar prodajali.

Menim, da je za dobrega spustaša potrebna zvrhana mere inteligence. Samo inteligentni možgani lahko v tako kratkem času sprocesirajo toliko informacij in ostanejo dalj časa tako zelo skoncentrirani, kot je to potrebno pri spustu.

Ob progi je potekala še ena borba, borba med gledalci za svoja mesta.

Zelo dobro so spuščali tudi Slovenci, kar je bilo zame zelo pozitivno presenečenje. Raven na slovenski spustaški sceni se je močno zvišala v primerjavi s tisto pred cca. 8 let. Napredek je očiten.

Jan Cestnik

Matej Drnovšek

Saša Merljak

Ženske so večinoma vozile bolj okoli skal, kot čez skale. Kje je Anne Caroline Chausson?

Rachel Atherton

Tracy Moseley

Mnogi so hupali s trobljo, ena skupina je navijala za vsakega posebej in vzklikala njegovo ime, vsi smo vzdihovali ob grdih padcih in noreli, ko so mimo “prišibali” Slovenci.

Steve Peat

Zmagal je svetovni prvak Samuel Hill, ki je obenem že tretjič zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala. Drugi je bil član britanske dirkaške družine Atherton, Gee Atherton, tretji pa Julien Camellini.

Samuel Hill

Veliko zanimivih zadev smo videli tudi v razstavnem prostoru – od na trgovinske police prihajajoče nove opreme do starih znancev ter svetovnih asov tega čudovitega športa.

Organizacija je bila vnovič odlična. Sam bi spremenil samo interval, v katerem v finalu štartajo spustaši. Enostavno se je folk ob progi malo dolgočasil, ker je bilo treba predolgo čakati na naslednjega gorskega kolesarja. Kolikor vem, zato ni kriv organizator, ampak sodniki pri UCI.

V soboto se je odvila ženska in moška dirka v krosu

… in 4krosu.

Organizacija obeh dirk v krosu je bila v mojih očeh odlična. O finalu MTB svetovnega pokala v Mariboru so se razpisali tudi eden od tekmovalcev, Samo Rauter, ki je na YouTube objavil zanimiv video posnetek, tudi tekmovalec Borut Fonda, tekmovalka z najboljšo slovensko uvrstitvijo Nina Homovec in eni ter edini, Chef. Utrinke je objavil Sportal. Razpisal pa se je seveda tudi mtb.si. Maribor bo naslednjič gostil dirko svetovnega pokala maja prihodnje leto. Ne zamudi.

 • Share/Bookmark
 

16 komentarjev na “Foto: MTB spustaši vratolomno dol s Pohorja”

 1. Nergač » » Od pačenja do vrhunstva?!? pravi:

  [...] Tomove fotke klovnov [...]

 2. chef chef pravi:

  Predolgi intervali med tekmovalci so bili žal tudi v 4krosu.

  Škoda, da naslednje leto ne bo več XC-ja.

 3. ŠTevilKA13 pravi:

  Tomo odlične fotografije, tako tvoje kot tudi Tadejeve. Super.

 4. nada pravi:

  Moška populacija pri hiši, kot tudi moja malenkost, smo navdušeni nad perfektnimi posnetki in podatki. Zelo dobro !(sedi 5 )

 5. Borcetto pravi:

  Super slike! Žal sam nisem mogel prit na prireditev… A mogoče kdo ve kje točno je potekala proga. Je kje na netu narisan potek? Določene odseke bi definitivno šel prevozit ob prvem lepem dnevu!! Hvala za informacije!

 6. kookie pravi:

  Bravo Tomo! Odlične reportaže, pa tvoje fotke so tud nore, sploh skoki! Se vidmo v Mariboru 2008! :)

  LP, Tadej

 7. Perko Perko pravi:

  Dobr si to pripravil, kot vedno.

 8. tomo pravi:

  @Chef: Jop, meni se tudi zdi škoda, da ne bo xc-ja. Osebno ga raje pogledam. @Borcetto: Malo pobrskaj po http://www.pohorje.org.

 9. theedge theedge pravi:

  Sam bi tudi šou, a sem se cel vikend klatil po Julicih :) Sm pustil par slikic na blogu

 10. theedge theedge pravi:

  da nebo pomote, šel bi gledat! :)

 11. bouly pravi:

  danes najdu tole stran al kaj je že (blog) super slike tudi dobra reportaža sem bil v MB-ju na spustu noro!!! super blog še boljše slike,….

 12. Tomotov plac » Objave » Video: Finale svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu pravi:

  [...] uspelo RTVS, POP TV, 24ur in ostalim medijskim hišam1, je uspelo Figaru2. Video posnetek dirk iz finala svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, ki je prejšnji konec tedna potekal na Mariborskem Pohorju. Na prizorišču je za šeststo [...]

 13. jakec1982 pravi:

  Nore fotke… Svaka čast. Bil sem v soboto, ker sem imel občutek da bom imel od treninga DH in 4crossa več (za 2 dni se mi ni dalo it) pa mi je žal… Popravni izpit maja.

 14. Tomotov plac » Objave » Trije dnevi blata na Istra MTB Tartufi Tour – Parenzana pravi:

  [...] Foto: MTB spustaši vratolomno dol s Pohorja [...]

 15. Ndee pravi:

  “klinc” k nimam tvojega maila … tvojo fotografijo Saša Merljaka bomo uporabili v članku o kolesu Solid na mtb.si Jo je sam izbral! Hvala za razumevanje :-)

 16. David Verdnik David Verdnik pravi:

  Poglej ga, pa res… Rachel Atherton je zmagala? Svaka čast! Pa zeloooo dobre fotke! Čestitke!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !