»Ubijalska vročina«

20.07.2007 ob 07:15

Vročinski val, ki nas muči zadnje dni, je v tem času tema skorajda vsakega kramljanja. Glede na pogovore, ki sem jim priča, bi lahko sodil, da smo vsi na robu preživetja. Pa je res tako?

gorsko kolesarjenje, Planica

Oglas: Kri, znoj in prah na DP v gorskem kolesarstvu

Vremenarji nam napovedujejo vročinski val s temperaturami krepko prek 30 stopinj celzija. Podatek takoj pograbijo radijske postaje, razno razni oglaševalski kreativci, zadeva v času kislih kumaric pride na naslovnice časnikov in spletnih portalov. Povprečneža, ki je z vseh strani bombardiran s tovrstnimi informacijami, tako hitro prepričajo, da je hudo, da trpi, da je na robu preživetja, … v glavnem, hudo je. Morda bi bilo dojemanje in občutki ljudi drugačni, če bi objavili tudi podatke o vsebnosti vlage v zraku. Vroč in vlažen zrak je nedvomno težji zalogaj za človeški organizem, kot vroč in suh, kateremu smo priča te dni.

Recimo, nekako tri tedne nazaj, pred zadnjim deževjem, je bilo vroče in obenem zelo vlažno. Na kolesarskih furah je bilo zaradi zmerne vročine in visoke vlažnosti težko dihati, voda oz. znoj, ki ga je odvajal organizem, se je nabiral na nogah, rokah, čeladi, in kar je najbolj nadležno, na očalah, kar zamaže leče in poslabša vidljivost. Kombinacija visoke vlažnosti in vročine je ubijalska1.

V tednu vročinskega vala, ki smo mu priča, je res veliko bolj vroče, vendar vlage je v zraku veliko manj. V hribih po peti uri popoldne prične pihati prijeten vetrič, zrak je suh in vroč, tako da ves znoj izpuhti, očal pa se niti dotakne ne. Dihanje je lažje. Je potem ta teden res tako naporen zaradi vročinskega vala ali so nam le mediji to zapovedali, mi pa temu slepo verjamemo?

Včerajšnja MTB fura

 

Včeraj sem se na popoldansko furo od doma odpravil pet do pol šestih popoldne. Med vzponom po vojaški cesti, mimo Breznice in gostilne Nace na loški Lubnik sem med 18 in 19 uro srečal precej kolesarjev in nekaj tekačev. Očitno so toliko izkušeni, da vedo, da vročina ni takšen bavbav, in razumsko dojamejo podatke, ki nam jih posredujejo vremenarji.

Post Scriptum

Nina Homovec je objavila odličen blog iz evropskega prvenstva v gorsko kolesarskem krosu oz. bolj o izletu po tekmi. Prispevek je opremila z odličnimi fotografijami iz Kapadokije. Za Nino lahko navijate v nedeljo na državnem prvenstvu v gorskem kolesarjenju2, ki bo potekalo v Kamniku. Štart je ob 11h pred Kavarno Veronika v samem središču Kamniku, glavna akcija pa na koreninah, kakšnih 10 minut hoda od štarta. Pridite!

 1. Dokler se ne navadiš. Indijci, Ganci, Indonezijci in mnogi drugi so v to prisiljeni[]
 2. Gre za državno prvenstvo v gorskem kolesarjenju v olimpijski disciplini kros[]
 • Share/Bookmark
 

8 komentarjev na “»Ubijalska vročina«”

 1. Hinko pravi:

  Končno en normalen … saj ne rečem, stari in bolni naj le popazijo malo bolj, kot običajno, previdnost ni odveč. Ostali, vsaj tisti, ki ne padamo pod vplive, smo prav veseli, da gre za suho vročino. Imamo dovolj sredstev, da jo naredimo znosno.

 2. Doop pravi:

  Sem istega mnenja. Teh brezpredmetnih debat z medijev smo pa vsi vajeni. Na radiu med vsakim komadom omenijo da je vroce. To je huje kot rumen tisk.

 3. GoodGame pravi:

  Jap!

  Posteno si to napisal. Dejansko temperature niso tak problem, ce je stopnja vlaznosti nizka. Jaz tudi tecem ob 6ih zvecer cisto normalno … 30 minut, brez problema. Mediji prevec napihujejo, ljudje pa avtomatsko potem privzamejo.

 4. simon79 pravi:

  Plus še zmeri bolj vročina kot pa mraz sredi poletja, kot je bilo lani avgusta (lohk pa da še pride, buh ne dej). Ko bo pa še zima spet zima, bo pa kul.

 5. dr. h.c. Peter Legiša pravi:

  Ravno sem prišel iz eno in pol urne kolesarske ture (ravninske)… 28 C (35 C na soncu) je čisto prijetnih in znosnih :)

  Viva la Trek!

 6. lokalc pravi:

  mogoče malo offtopic, pa vendar:

  tule je graf vseh mogočih meritev vremena v Petrovčah pri Levcu (blizu Celja). http://www2.arnes.si/~mrozma/vreme/petrovce/yesterday.gif vsak dan je približno enako, vlaga v času največje vročine precej nizka.

  lp

 7. chef chef pravi:

  Vsako leto ob vročinskem valu navdušeno spremljam Dnevnik in čakam, da bo novinar-pripravnik prirpevil reportažo o vročini. Novinar gre v mesto in sparšuje penzioniste kako se hladijo. Da veliko pijejo, privoščijo si sladoled in da se v največji vročini zadržujejo v stanovanju, pravijo. Potem pa še vprašanje strokovnjaku, ki svetuje tisto, kar že vsi vemo in je 5 minut programa.

  Sicer me vročina ne moti, edino zaspim res težko, sploh, če spim v dvoje. Če pred spanjem še malo potelovadiš, se pa sploh ne da. Včeraj sva potem poizkusila spat na tleh pri odprtem oknu, me je pa glava bolela.

  Polegh tega imajo sosedje isti problem in hodijo ven in not, razgrajajo, prižigajo luči na balkonu in je spet fertik.

  Je pa v mestu bistveno huje kot kje na kmetih.

 8. marelca pravi:

  Ma ja, sej na kolesu itak skoz piha, po minutki se že privadiš. Vsi tisti, ki jamrajo kolk je vroče, bi mogl na kolo. Vojaška cesta na Lubnik ima pa veliko dreves ob straneh in je dost sence.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !