Večerni sprehod na Ratitovec

18.07.2007 ob 08:25

V nedeljo po posnetku MTB dirke za svetovni pokal na TVS2 sva se z mojo kandidatko za najboljšo polovico odpeljala do vasi Prtovč, ki leži pod Ratitovcem oz. nad Železniki v Selški dolini. Iz Prtovča sva se na Ratitovec peš odpravila ob 19h.

Ratitovec, koza Takrat se je že rahlo shladilo, tako da je bila pot navkreber, Čez Povden, prav prijetna. Moje mišice so bile še malo prazne od sobotnega ogleda trase za MTB Maraton Snovik, katerega štart bo 29. julija v Snoviku v Tuhinjski dolini.

Koze, Ratitovec

Pot navkreber do Povdna je po traktorski poti, srednje strma, primerna tudi za gorsko kolo. Povden je nekakšen prelaz na poti iz Prtovča proti vasem Danje, Torka in Sorica. Od tu, pot na Ratitovec zavije v desno, strmo v klanec, v predel, ki mi je všeč zaradi gostega gozda, ki je poln jelk.

Ko sva zapustila gozdno mejo, je steza zavila pod skale južnega pobočja. Nad skalami se je pasla cela čreda koz, ki se niti niso pustile preveč plašiti.

Moram omeniti, da ni prav nič očesu prijetno, ko pohodnik ob poti zagleda toaletni papir in človeške iztrebke, od katerih se še kadi. Ne razumem, ali je res tako težko stopiti pet metrov in potrebo opraviti za drevesom ali grmovjem. Ne, nekateri “frajerji” oz. bojazljivci, ki so prepričani, da so kače povsod izven utrjenih stez, to opravijo sredi najbolj obiskane poti.

Krava, Ratitovec

Malo pred vrhom naju je presenetil pašnik. Ja, vrh Ratitovca je pravi pašnik, katerega v prehranske namene izkoriščajo Jagode, Cvete, Šeke in Liske.

Pet do pol devetih sva bila na vrhu, pri Krekovi koči. Pripravljalo se je na sončni zahod, čas, ki fotografijam daje tople barve.

Z Ireno sva malo popila, malce obredla okoliške kuclje, opazovala sončni zahod in jo ob devetih mahnila nazaj dol proti Prtovču – smer Razor.

Na poti navzdol sva srečala še en par, ki se je pozno odpravil osvojit Ratitovec. Še dva, ki vesta, da ima pozna ura svoj čar. Seveda, temu primerna mora biti tudi oprema, predvsem naglavna svetilka ali vsaj ročna.

Malo pred vasjo Prtovč naju je ujela tema. Strah, trepet in groza – niti ne (!), predvsem mir in tišina, tisto, česar v urbanih središčih kronično primanjkuje.

Irena, Ratitovec

Celoten sprehod je trajal dve uri in pol. Bilo je ravno prav toplo. Popila sva dva litra cedevite in pojedla dve frutabeli.

Opisana pot na Ratitovec je čudovita pozimi ob polni luni, ko je polno snega. To pa je že druga zgodba. K O N E C.

 • Share/Bookmark
 

11 komentarjev na “Večerni sprehod na Ratitovec”

 1. pirat s hribov pravi:

  jest sm biv učer zvečer :D popil sem eno laško

 2. chef chef pravi:

  Uf, lepa. Tehle koz in kozlov je bilo pa milijon + dva ;)

  Hvala za dobro idejo.

 3. buba švabe buba švabe pravi:

  Uaaaaaa, kere dobre fotke…. :)

 4. Trco pravi:

  zanimiva reportaža….koze so zakon

 5. pirat s hribov pravi:

  kozli :D

 6. čivka čivka pravi:

  Wau, full dobro! Sem kar odplavala v tiste lepe konce, ki so tudi meni pri srcu… Človeški iztrebki ob poti… niso ravno prijetni ampak tako vsaj veš, da se ne boš izgubil; pot je več kot očitno odlično markirana :mrgreen:

 7. drmagnum drmagnum pravi:

  Preko teh fotografij sem tudi sam imel občutek, da sedaj vem kako zgleda pot na Ratitovec. Slike so tudi odlične. Bravo!

 8. marelca pravi:

  Lepe fotke! Sicer pa moram kmalu spet gor, pa upam, da tokrat ne srečam kače. Ja, boječka sem.;)

 9. MatevzV pravi:

  Ja, Ratitovec je res lep, pa ni važno ob keri uri greš na njega, doma sem iz Češnjice v Železnikih, in sem bil že skorajda v vseh možnih pogojih gori, in obvezno vsakič vzamem fotoaparat s seboj, pa tud že s kolesom sem bol že gor, ko sem bil prvi letnik sredne šole in sem šel na Pečano gor iz Jelovice. Še linki od par slik: http://static.album.email.si/2/4/245073/8t5j5AMSV2EUZeUfEj2RY.jpg http://static.album.email.si/2/4/245070/h-QFS8QZb5WsN8dml5tDJ.jpg http://static.album.email.si/2/4/245069/JBBw58GKF_ac4WjvoriS3.jpg

  no pa de dam link od strani de nam popov gor za brezveze: http://www.email.si/apps/es_gallery/a.php?p=2&id=34852

 10. MatevzV pravi:

  Aja pa še ene slike, ki so po večini iste, ampak so vsaj skupaj vse: http://matevzvebervatanen.spaces.live.com/photos/cns!8A072159ADA4387!274/

 11. kusubscrlj pravi:

  Hello! Good Site! Thanks you! yghwcuqxxkcevv

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !