MTB: na ogledu najzahtevnejšega maratona v Sloveniji

16.07.2007 ob 07:22

V nedeljo 29. julija bo v Snoviku v Tuhinjski dolini štart zelo zahtevnega gorsko kolesarskega maratona. 75 kilometrov in 3600 32001 metrov višinske razlike premagati na gorskem kolesu ni mačji kašelj. Gre za številke, ki ta maraton uvrščajo med najtežje kolesarske preizkušnje v Sloveniji, Maraton Franja za cestne kolesarje pa brezobzirno postavljajo v kategorijo maratonov za nedeljske kolesarje2. Cilj je na Veliki planini, kjer bo za vse izletnike in planince3 zanimivo opazovati izmučene, vendar zadovoljne obraze gorskih kolesarjev, ki bodo zmogli celotno traso.

Ker že peto leto ne tekmujem več v krosu4, sem si zaradi zastrašujočih podatkov šel traso ogledat na »lastne noge«. »Tomo, zajebano je. Marsikdo ne bo zmogel do konca. Jej in veliko pij,« mi je svetoval dolgoletni, dobri prijatelj Lenart, ki si je traso ogledal teden prej.

gorski kolesarji

V soboto ob 10h dopoldne je pri Termah Snovik že hudo pripekalo. Med zbranimi so bili večinoma aktualni in nekdanji tekmovalci v gorsko kolesarskem krosu. Večinoma so si šli ogledat le posamezne odseke proge. Letelo je že v prvi klanec. Sam sem bil pripravljen na celotno traso, tako da me je s 5 kilogramskim nahrbtnikom5, ki je bil poln pijače, na prvem strmem in dolgem klancu kar nazaj vleklo. Seveda, čez en teden je v Kamniku državno prvenstvo v krosu in fantje so očitno drug drugega malo zastraševali.

Takoj od štarta pred termami v Snoviku se cesta postavi pokonci. Na prvem vzponu se trasa maratona povzpne za 460 višinskih metrov v osmih kilometrih, podlaga je makadamska in asfaltna. Kasneje sledi najprej položen spust, nato pa se zavije desno v gozdno vlako, kjer se prične edini spust na celotni progi, ki je vsaj rahlo tehničen. Tukaj nas je pet odšlo naravnost proti Menini planini, ostali, večinoma aktivni tekmovalci, pa so šli po vlaki nazaj v dolino. Proga pride kasneje, na drugem vzponu, nazaj do te točke.

Vzpon naprej do Menine planine poteka po čudoviti okolici, z razgledom po Tuhinjski dolini. Podlaga je bolj ali manj lep makadam, proti vrhu pa se začno odpirati lepi pogledi na Kamniško Savinjske Alpe.

Menina planina, gorski kolesarji

Po Menini planini sledi 13 kilometrov dolg spust do glavne ceste na Črnivec. Proga do Koče na Črnivcu ne poteka po glavni asfaltni cesti, ampak nekako vzporedno po makadamski. Vzpon je srednje strm, mestoma je ravnina. Na Črnivcu vzpona ni konec. Proga pelje čez glavno cesto, odkoder sledi še cca 300 višinskih metrov vzpona. Klanec je srednje strm, vendar bo na tej točki maratona muka vse, kar bo navkreber.

Sledi kratek spust, ki pripelje do prelaza med Kamnikom in Lučami v Savinjski dolini. Proga preči cesto in začne se zadnji, 12 kilometrski klanec, na Veliko planino. Mi smo bili že kar izmučeni, tako da smo se raje zapeljali nazaj v Kamnik in proti Snoviku.

Popil sem 3l vode s cedevito in pojedel 4 frutabele. Povprečna hitrost je bila do odseka, kjer smo zapustili progo, 14,3 kilometra na uro. Na maratonu ciljam na čas med petimi in šestimi urami. Eden od najboljših slovenskih gorskih kolesarjev, Luka Kodra, je menda napovedal čas rahlo pod 4 urami.

Graf, gorsko kolesarski maraton Snovik

Graf v odvisnosti od časa razdalje

Vsem udeležencem svetujem naj izkoristijo okrepčevalne postaje in veliko jedo ter pijejo. V prvi klanec naj se ne zaženejo preveč. Maraton je zaradi tehnične nezahtevnosti primeren tudi za cestne kolesarje. Zame bo ta maraton najprej boj za preživetje, nato šele tekma. Se vidimo na štartu.

 

Oglej si še:

2. Maraton Terme Snovik

Evropsko prvenstvo v krosu: Nina Homovec 4. v U23

Evropsko prvenstvo v krosu: Za konec še 5. mesto Blaže

 1. Hvala David, res je vsaj po podatkih organizatorja 3200 metrov višinske razlike in ne 3600m[]
 2. Glede na višinski profil[]
 3. Prijazno vabljeni[]
 4. Vsaj resno ne, zadnja tekma je bila Parenzana leta 2005[]
 5. Camelbakovo Mulo[]
 • Share/Bookmark
 

13 komentarjev na “MTB: na ogledu najzahtevnejšega maratona v Sloveniji”

 1. chef chef pravi:

  Huh, tole bi bilo pa zame, če bi še dirkal!

  A bi se dalo malo poračunat, kdaj bodo fantje na Črnivcu? Bi se mimo pripeljal s svojim cestakom in združil s kakšno lepo turo zase.

  Sicer mi je pa žal, da nisem malo bolje pripravljen. Bi si sposodil kakšen MTB in odfural tole.

 2. tomo pravi:

  @Chef: prvi bodo na Črnivcu po mojem mnenju med 11.30 in 12h. Drugače pa sam nisem ravno najbolje pripravljen, bolj v rangu pravih “hobby fahrerjev”. Ti si kar sposodi kolo in pridi odfurat.

 3. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  uhhh, tole pa bo pravi boj.

 4. buba švabe buba švabe pravi:

  Ko jst tole gledam in berem, je tak, kot da bi mulc, ki v peskovniku dela potičke, gledal Eifflov stolp… :o

 5. chef chef pravi:

  @tomo: tista ponudba je veljala, če bi bil dovolj dober za vrhunsko uvrstitev ;) Očitno me eni še vedno štejejo za dobrega biciklista.

 6. Luka pravi:

  Chef,

  če te zanima, posodim kolo. Rokavica je padla…

 7. DJZIZI pravi:

  Chef,če je tebe strah,ki si king Pohorskega kordeka,kak bom šele jaz tu gor na Planino prilezo,zvećer v temi,heheheh

 8. Tomaž Zore pravi:

  Kot tisti ki ga boste imeli v mislih, ko vam bo najbolj vroče; “kdo si je….. izmislil tako progo” vam lahko povem da se da maraton prepeljati tudi počasi, ob tem pa imaš avanturo zagotovljeno. Maraton je z bikerskega vidika mišlen kot avantura, kajti to ni pet krogov okrog domače vasi ki na koncu nanesejo toliko in toliko kilometrov, ampak je izlet v pravo divjino kjer ni mobitel signala in vseh pritiklin civilizacije. Tudi če niste v top formi vzemite kolo in se podajte na avanturo. Vode in jedače bo dovolj. Imeli bomo šest okrepčevalnih postaj ter okrepčila na cilju ter po povratku v Snovik tudi tam.(glej tablo) Konec koncev pa imamo tudi mali maraton (isti štart in cilj) ter ista oskrba. DOBRODOŠLI

 9. tomo pravi:

  Chef molči.

  @Tomaž Zore: Malce vode bo moralo še preteči, da bomo pričeli o MTB maratonih razmišljati, kot o avanturi in ne samo o tekmovalnem vidiku. Takšna prireditev je, kot nalašč, da folk malce spremeni mišljenje.

 10. Luka pravi:

  Se strinjam. Po svetu je vedno bolj razširjeno mišljenje, ki ‘promovira’ dobro počutje človeka. Dosežek je lahko večplasten (merimo ga lahko v sekundah, dosežku, uvrstitvi ali le preprosto, da je nekdo zmogel, doživel, preizkusil). Marsikje v tujini srečaš mame – stare okoli 50 let, ki se vozijo na polnovzmetenih kolesi in pri tem neznansko uživajo. Podobno kot pozimi na smučah. Res je, do tja je še daleč.

 11. Tomotov plac » Objave » Večerni sprehod na Ratitovec pravi:

  [...] « MTB: na ogledu najzahtevnejšega maratona v Sloveniji [...]

 12. Tomotov plac » Objave » MTB: Kadil se je prah, cedila znoj in kri ter šprical adrenalin pravi:

  [...] Mene osebno niti ni imelo, da bi dirkal, kakor tudi Nergača ne, katerega zadnje čase srečujem na kolesarskih prireditvah. Se vidimo v nedeljo na 2. Maratonu Terme Snovik. [...]

 13. Tomotov plac » Objave » Preživel 2. MTB Maraton Terme Snovik pravi:

  [...] nedeljo zjutraj sem po dolgem času stal na štartu gorsko kolesarske dirke, 2. Maratona Terme Snovik,ki se ponaša s 3200 metrov višinske razlike v 75 kilometrih, boj pa se je bil tudi za naslove [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !