Planinec smetar, gorski kolesar smetar

4.07.2007 ob 07:11

Med planinarjenjem in potepi z gorskim kolesom po naših hribih me vedno jezijo smeti ob poti, ki bodejo v oči. Bolje, da ne vem, kaj vse je očem nevidno.

Plastenka v breznu Mnogokrat me prime in se grem smetarja, tokrat sem imel s seboj fotoaparat. Kdo sploh je smetar? Tisti, ki smeti meče in poriva stran od sebe ali tisti, ki jih zbira in pobira? Menim, da oba. Z bistveno razliko med obema. Slednji je čistilec naše okolice, ki skrbi za dobrobit nas vseh. Prvi, predstavnik velike večine, je samo smetar.

Prvi dan, planinec: Po Grebenih na Lubnik

V nedeljo sva se z Ireno iz Podlubnika v Škofji Loki Po Grebenih1 peš odpravila na Lubnik. Katastrofa, bregovi Selške Sore so zasvinjani z embalažo osvežilnih in alkoholnih pijač ter mnogimi povilinilastimi vrečkami. Kar je šlo v vrečko in je bilo ob poti sva pobrala. Žalostno, smeti ni bilo treba iskati, ob poti so ležale. Eden je vrgel, na desetine sprehajalcev pa se je mirno mimo sprehodilo. Cigaretna škatlica

Vsi se imamo za ljubitelje narave, ko debata pride na to tematiko so vsi ta zeleni, ko pa pride do dejanj, pa večina kazalec in zgražanje usmeri na neznanega nemarneža. Veliko manj energije je potrebno, da se smet pobere in gre mirnih živcev naprej. Seveda, veliko lepše, idealno, bi bilo, če takšnih nemarnežev ne bi bilo, vendar tako še dolgo ne bo.

Red Bull, smet Ob Sori je bilo v nedeljo nekaj piknikov, zanimivo bi bilo piknik plac fotografirati pred in po pikniku. Razmere so namreč najbolj katastrofalne na piknik placih, kjer se velikokrat piknikira2 brez dovoljenja lastnika.

Prepovedano odlaganje odpadkov Do odseka3, kjer se je steza postavila pokonci, je bilo stanje žalostno – veliko smeti. Planinska pot Po Grebenih na Lubnik zaradi relativne4 zahtevnosti ni zelo obiskana, tako da je bilo videti bolj malo smeti. En optimist/ka si je rekel/la, da je že pol oproščenega, če ovitek od soka vržeš dovolj stran od poti. Podobnega mnenja je bil/a tudi falot/ka, ki je Unionov Isosport vrgla globoko v brezno. Človek iz firbca pogleda, kako globoko je, zagleda pa eno plastenko – res neprivlačno. Smeti odnesi s seboj Oskrbniki koče na Lubniku so očitno res pravi planinci, ki ne skrbijo samo za kočo, ampak tudi za okolico, ki je snažna.

Nazaj grede sva se spustila po najbolj obiskani poti. Od koče proti vasi Gabrovo, do ovinka na Kobili, od koder sva se spustila proti Podlubniku. Znova veliko odpadkov, katerih število se je večalo z bližanjem naseljem. Veliko bolj onesnaženo od poti na vzponu.

Drugi dan, gorski kolesar: Z gorskim kolesom na Planico in Križno Goro

Drugi dan sem se z gorskim kolesom odpravil na kratko furo mimo nogometna igrišča Polet v Gorajtah do Crngroba, nato na Planico in na Lavtarski vrh, do Križne Gore, od kjer sem se spustil proti vasi Trnje in Podlubniku. Znova, gozdovi blizu vasem Grenc, Virmaše, Svetu Duh in Forme so zasvinjani z razno raznimi odpadki: kondomi5, cigaretne škatlice, plastenke, povilinilaste vrečke, plastične kante, ovitki od sladkarij, pločevinke od piva, …. Tega je toliko, da če bi vse pobral, bi se lahko po desetih minutah vrnil domov – pa nisem imel majhne vrečke.

Gorsko kolo, smet Situacija se izboljša na odseku na gozdni poti do Crngroba, vendar še vedno, se tudi med vožnjo kolesa ni potrebno truditi, da najdeš smeti. Stanje se občutno izboljša na planinski poti med cerkvico v Crngrobu in Planico, na kateri je katastrofa. Tam, kjer nedeljski izletniki, ki se imajo za planince, parkirajo svoje jeklene vozove,6 je smetišče. Smet na drevesu Pot med Planico in Križno Goro je zelo priljubljena med izletniki. Z vozovi se pripeljejo na Planico7, parkirajo in se polni elana odpravijo proti Križni Gori, kjer imajo mnogi rezervirano mizo Pri Boštjanu8 . Po »naporni« hoji se je treba seveda okrepčati. Vse v redu, vendar roko dam v ogenj, da so ravno oni tisti, od katerih največ smeti odpade – drugod namreč toliko smeti ni.

Med, tehnično srednje zahtevnim, spustom s Križne Gori sem spet, kljub izdatni pozornosti podlagi, po kateri sem se peljal, ob poti opazil precej smeti. Ja, tudi Križna Gora je v Škofji Loki zelo priljubljen cilj izletnikov, od katerih spet marsikaj stran pade. As je tisti, ki je plastenko, namesto, da bi jo odnesel do prvega smetnjaka, obesil kar na drevo. Trak Bližje, ko smo mestu, bolj ko je pot obiskana, bolj je zasvinjana. Smeti malomarno odvržejo posamezniki, ki se redko odpravijo v naravo izven urbanih središč. Pravi ljubitelji narave9: gorski kolesarji, planinci, alpinisti, tekači, pohodniki, jadralni padalci, plezalci, … vsi ti tega ne počnejo. Vsekakor so povsod izjeme, vendar gre za posplošeno opažanje.

Z Ireno se na vsake toliko časa odpraviva na potovanje po kakšni za večino Slovencev eksotično deželo10 . “Znalci”11 naju vedno, če je destinacija izven ZDA in EU, posvarijo, da je tam nevarno, umazano, goljufi so, neprijazni, ubili naju bodo,… in podobni nesmisli12 . Singapur je s svojo čistunsko, okoljsko politiko, svetlobna leta pred nami. V štirih dneh v tem mestu, sem opazil dve smetki. Na Filipinih, država tretjega sveta, v prestolnici Manili in tudi marsikje drugje, odpadke na javnih mestih zbirajo ločeno. Gre tudi na splošno, za okoljsko zelo osveščeno državo. Slovenija je čista, po sosedih se ne bi zgledoval, morda pa bi se zgledoval ravno po nekaterih od teh, ki veljajo za “nazadnjaške”, kot to v mnogih krogih velja npr. za Filipine.

Pri filipinskih sosedih, Indonezijcih, je že bolj podobno, kot pri mnogih izletnikih – smeti kar same stran padajo.

Fotografiji izkupička planinskega izleta in gorsko kolesarske fure:

smeti

Za vse, ki jih opisana človeška nemarnost še posebej fascinira, sem na Vuvoxu pripravil posebno fotogalerijo13. Vuvox: Smetarjenje v okolici Škofje Loke.

smeti, ki jih je nabral gorski kolesar

V naravi nas vseh je, da smo radi opaženi, pozornost nam prija. Za slednje je potrebno nekako izstopati iz povprečja: biti lepši od večine, pametnejši, hitrejši, močnejši, bolj razgledan in z večjim naborom znanj. Mnogi, da bi izstopali iz povprečja, pometejo pred svojim pragom, smeti pa vržejo k sosedu in ob prvi priliki pripomnejo, kako zanemarjeno dvorišče ima14 . Ne bodimo samo smetarji, bodimo obenem tudi čistilci, tako da oznaka smetar za naše zanamce ne bo več obstajala15 .

YouTube slika preogleda

Tovrstna skrb za okolje je osnova, šele nato se lahko začnemo pogovarjati o ukrepih proti bolj pritlehnim oblikah onesnaževanja, katerega posledice se nam zažirajo v telesne celice. K O N E C .

 1. Strah in trepet izletnikov, običajen vzpon za planince, resničen izziv za spust na gorskem kolesu[]
 2. Balinanje, badminton, med dmeba ognjema, čevapčiči, kruh, zelenjavna solata, otroci srečni, ker jim s pivom omehčan foter ne teži, mama srečna, ker so otroci in foter srečni.[]
 3. Pri mlinu v Veštru[]
 4. življenjski izziv za izletnike, običajen vzpon za planince[]
 5. okolica igrišča polet je priljubljen fuk plac. Ne samo Mentawaiijci, tudi Slovenci delamo otroke v gozdovih[]
 6. Kakorkoli pogledamo, avto je v osnovi še vedno le voz.[]
 7. Hrib v Križnogorskem hribovju med Kranjem in Škofjo Loko[]
 8. Večinoma se ga tako nažrejo, da se stežka priplazijo nazaj do vozov[]
 9. Opravičujem se, če sem na koga pozabil[]
 10. Zelo relativna zadeva[]
 11. Ironičen izraz za ljudi z znanjem iz knjig in medijev, ki nimajo realnih izkušenj.[]
 12. Ljudje se večinoma izkažejo za manj delavne, vendar bolj prijetne od mojih sonarodnjakov[]
 13. Žal, kolikor vem, mi Blogos trenutno ne dovoljuje implementacije poljubnik objektov, kot npr. <object width=”400″ height=”346″><param name=”allowFullScreen” value=”true” /><param name=”movie” value=”http://www.vuvox.com/presentations/4458.swf”></param><embed src=”http://www.vuvox.com/presentations/4458.swf” allowFullScreen=”true” type=”application/x-shockwave-flash” width=”400″ height=”346″></embed></object>. Če kdo ve rešitev, naj me razsvetli.[]
 14. Metafora[]
 15. Glej drugi odstavek[]
 • Share/Bookmark
 

24 komentarjev na “Planinec smetar, gorski kolesar smetar”

 1. Grega pravi:

  Kdor seksa naj za sabo pospravi kondom, ali pa naj seksa analno …

 2. arabella pravi:

  Ob pogledu na prazno pločevinko Red Bull-a, sem se spomnila na šok, ki sem ga doživela včeraj. Vozila sem se s trolo iz Bežigrada proti centru. Ko se je le-ta ustavila na postaji GR, je dečko pred mano vrgel skozi vrata prazno pločevinko RD, ki jo je prej spraznila dečva poleg njega. Tako sem bila šokirana, da je bilo vse, kar sem uspela izustit: svašta majka rodila… Nisem mogla verjeti svojim očem. Ampak važno, da sta bila oba spedenana v nulo. Kao. PRAŠIČA!!!

 3. chef chef pravi:

  Uh, ja… pobiram pa res ne za drugimi packi, pa bi lahko, če bi bil dec kot se šika. Te je samo za pohvalit.

  No, med cestnimi kolesarji ji izjem. Peljemo se na Dolski rundi in gospod Srnel, bom kar po imenu povedal, ja, ti mirno odvrže ovitek gela ob cesto, kamor pač pade. Takrat je zadel enemu revežu na vrt (no, tako vsaj vemo, da je bil papirček pospravljen). S svojim dolgim jezikom sem tega pametnega fotrna, ki je že marsikomu grozil z batinami, ostro nazijal, in veš kaj mi je rekel? “%$@&#{@ to je papir in se reciklira!” 1.) Ni papir 2.) Tudi če bi bil, nekaj časa traja, da se reciklira, med tem pa svinja okolico 3.) Enemu revežu je odvrgel smet na vrt

  Zdaj zbiram podatke, kje kreten živi, zato da mu bom na vrt redno odmetaval cele vreče smeti. In to z užitkom. Potem ga bom vprašal, kako je z reciklažo.

 4. Simply pravi:

  Smeti je ogromno … ob običajnih gozdnih poteh do najvišjih hribov. Zadnjič sem bil na Velikem Draškem vrhu, v osrčju TNP in nekdo se je prav veselo nažiral z Argeto pašteto, drugi z ribami …. pospravit pa ni bilo časa, kljub temu da je prazna embalaža lažja kot polna, jo “planinci” veselo zapustijo na hribu. Se pa na tak način prikaže civilizacijska razvitost posameznika, in nekateri so še vedno na stopnji paramecija … Vsa čast avtorju za “očiščevalno” akcijo, tudi sam se vačasih poslužujem takega načina ohranjanja čiste narave (če le imam na voljo embalažo za zbiranje smeti), ampak se mi dozdeva, da je to le kaplja v morje napram vsem prašičem ki svinjajo ta svet …. če bi le odkril enega od njih …z vseeljem bi mu vso zbrano svinjarijo odložil pred vrata.

 5. nikja pravi:

  Pa saj ne morem verjet … oziroma lahko, pravzaprav. Zadnjič mi je sine privlekel iz morja (simonov zaliv) žarnico!! Prav rada bi vidla tistega idiota, ki se mu je zdelo smiselno v vodo vreči kaj takega. Da niti ne govorim o tem, da sem plavala med plastičnimi rokavicami in mercatorjevimi vrečkami … pa kaj je tem ljudem??!! n

 6. posebna_mona pravi:

  Tole je prišlo kot naročeno. Pred parimi leti sem imela možnost, da sem organizirala čistilno akcijo in pospravila z nekaterimi vaščani grapo po kateri teče hudournik čist kot solza. Odpeljali smo sedem kamionov smeti med drugim stare televizorje, štedilnike šivalne stroje, sode, gume, plastične cvetlične lonce, zabojčke, avtomobilske gume, avtomobile, pralne stroje, da o pločevinkah in plastičnih steklenicah niti ne govorim, pa tudi navadne steklenice od piva in vina niso redkost. Stanujem v bižini polhograjskega hribovja. Psa sem že naučila, da mi prinese prazne pločevinke itd in ko se sprehajam grem vedno z vrečko in notri mečem razne zadeve. Nekoč sem našla polno vrečko pločevink od piva, ki jih je nekdo odvrgel iz avta na tranik pod našo hišo. Nesla sem jih v smeti. No in tako pospravljam in če najdem kakšno gumo od avtomobila ali kaj drugega nesem k cesti in potem z avtom to odpeljemo, kjer je deponija.

  Ne vem kakšno Zemljo bomo pustili našim zanamcem kajti nekdo je rekel!

  Zemlja ni naša dobili smo jo na posodo zato pazimo, kakšno bomo pustili zanamcem!

 7. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  svinjarija. res. in prasci. res.

 8. marelca pravi:

  Pohvale Tomo, malo je takih, da bi se odpravili z vrečko na izlet. Tak izlet mi je naštimal pred leti oče, domov sva privlekla še več smeti. Smo bili že pred leti veliki packonarji. Se pa spomnim, kako sem pihala, da jaz pa za drugimi ne bom pospravljala. :) Me zanima, čez greben si se že spustil s kolesom? Jaz sem v zadnje morala skakati čez veje (peš), pod marsikatero sem počepnila. Vse je bilo zaraščeno. lp

 9. yonass pravi:

  Čestitam za članek in akcijo, ki jo tudi sam izvajam v zgornji Gorenjski. Vsakič, ko grem na kolo imam s seboj vrečko, v katero naberem pločevinke (Laško, Union, Red bull), plastične steklenice (Union, Coca cola, Fruc…), pa ostalo svinjarijo….ob cesti… Letno tako naberem ca. 30 vreč… Ne, da bi se hvalil, samo povem… Kaj pravijo na to na ministrstvu za okolje (zgled HR, ki je počistila celotno državo z enostavno kavcijo 0,50kn)? Kaj pravijo proizvajalci (Laško, Red bull), ki se delajo norca, medtem ko kopičijo dobičke. Prvi prevzema podjetja, drugi sponzorira vse možne traparije….

  PS: predlagam ustanovitev npr. društva oz gibanja oz nekaj podobnega…

 10. Trco pravi:

  Jah, ljudje so pač takšni, da odmetavajo stvari kjer pride, misleč, da saj pa ga ne bo več nikoli nazaj, saj bo rastje prekrilo,… Drugi pa ne razmišljajo niti tega… Je pa res, da ravno tisti, ki ne skrbijo za naravo hočejo imeti okrog svojih domov najbolj čisto, vedno pokošeno angleško travico in oh in ah…Bognedaj, da bi se znašel kakšen papirček na njihovi travi.

  Ljudje so in bodo odmetavali odpadke, razen če se uvedejo kakšne velike kazni (malo verjetno), pa še takrat se bodo našli bolniki.

 11. tomo pravi:

  @arabella: “Urejeni” ljudje so pogostokrat še največji packi. Pač, dajo samo na fasado.

  @Chef: Rad bi videl njegovo faco, ko ga boš vprašal o recikliranju. Stara mama ima hišo ob glavni cesti Škofja Loka – Kranj, na vrtu bi bilo smetišče, če ne bi pospravljala.

  @Simply: Na Veliki Draški vrh najbrž malo bolj pravi planinci hodijo, tako da je res groza, da tudi takšni svinjajo okolico. Najbrž sta bila izletnika :)

  @Marelca: Malo je takšnih očetov:) Kateri greben? Veliko jih je. Na spustu s Križne Gore stopim dol s kolesa samo takoj za vasjo Cavrno, kjer sta čez stezo že nekaj let podrta dva debla. Čez prvega grem peš, čez drugega se kar peljem.

  @Trco: Menim, da se situacijo da spremeniti z intenzivnim osveščanjem najmlajših. Seveda, posledice se bodo videle šele čez 20 let. Singapur npr. ima hude kazni in se pozna na čistoči.

 12. marelca pravi:

  Sem narobe prebrala, za spust z Lubnika po grebenih me je zanimalo.Tam je zaraščeno. Za Cavrnom dol na Trnje je tudi kar nekaj skal, a je že kakšen kolen nasankal tm čez? ;) lp

 13. tomo pravi:

  @marelca: Posamezni odseki spusta Po grebenih z Lubnika so ekstremno zahtevni. Za te odseke tudi nimam kolesa s primerno geometrijo, tako da še nisem poskusil. Drugače pa v nedeljo ni bilo tako zelo zaraščeno, vsaj meni se ni zdelo. Vsekakor pa veliko bolj, kot pot prek Gabrovega, kjer je zaritih tudi nekaj novih kolovoznij, traktorskih poti.

  Haha, ne, kolena, vsaj moja, tam še niso nasankala. Rama pa je, lani, en dan pred odhodom v Indijo. Dež je šel, na spolzkih skalah je drselo, padel sem pa na koncu, kjer, če padeš, padeš v globino na desni strani, kjer te najprej ujame drevo, potem pa šele začutiš zemljo.

 14. havli pravi:

  Problem je (oz. so, aplicirate lahko po mili volji na katerokoli stvar oz. temo) v glavah ljudi. In tega nažalost ne moreš spremeniti z nobenim amandmajem k ustavi, z novim zakonom, z inšpekcijo… Potrebne so generacije, da se razmišljanje spremeni. Nekje več, nekje pa…

  Lpt.

 15. grega silc pravi:

  Bravo! Končno se je začelo o teh temah govorit. Vsi dobro vemo kaj se vse valja ob planinskih, gorskih, kolesarskih in skoraj neprehodnih poteh. Ob privi priliki ti plačam pivo.

  Lp

 16. tomo pravi:

  @havli: se strinjam. Zadeva je obrnljiva z vzgojo in izobraževanjem. Vendar ne s trenutno vlado, kjer šolski minister razmišlja o ukinitvi podaljšanega bivanja v šolah in racionalizacijo pri svetovalnih službah (socialne delavke/ci, psihologi/nje).

  @grega silc: Dolgo je že tega, kar smo bili nazadnje skupaj na pivu. Bo treba kmalu na enega ta zelenega, še prej pa na kakšno furo v vašem koncu. Cupi je pravil o enem zanimiven spustu iz Vogarja dol.

 17. Iz Volkovega brloga » Blog Archive » van der Volkova otroška sanjarjenja pravi:

  [...] Tomo [...]

 18. drmagnum drmagnum pravi:

  Vse čestitke. Naša opozarjanja bodo počasi segla do tistih, ki danes mislijo, da bo jutri konec sveta. Za to jim čista narava nič ne pomeni. Mlajši se že ne zavedajo, da bolj ko bodo onasneževali težje bodo v tem okolju živeli. Starejši in ostareli, pa samo opazujejo in ne upajo na takšna dejanja opozarjati.

 19. Stric pravi:

  Tomo in Irena, res pohvalno. Že več kot deset let redno tedensko obiskujem Lubnik. Napadam ga z vseh možnih smereh, Vešter,Šk.Loka,Zminec itd. Do sedaj sem videl zelo malo smeti, bom pa sedaj bolj pozoren. Mislim, da je bil pred vama nekdo, ki mu narava ne pomeni veliko.

 20. verbatim pravi:

  Meni se zdijo največji problem ljudje iz mesta. Ti imajo naravni nagon, da odmetavajo smeti (tudi vsi moji mestjanarski kolegi so takšni). Ker so navajeni, da jih nekdo čisti za njimi v mestu!

  Zadnji čas pa so še neverjetni problem te plastenke z vodo. Vsepovsod so, ker jih ljudje imajo neprestano zraven. In spijejo in kar odvržejo. Dokler ni bilo te obsedenosti z vodo, je bilo smeti veliko manj.

  Pa bognedaj, da koga opozoriš, da ni lepo, da se meče smeti. Je en pred mano pred semaforjem skozi okno vrgel celi kup, pa sem potrobil, pa mi je začel grozit. Nesnage…

  Drugače pa je slabo s smetmi tudi v nekaterih razvitih in wannabe ekološki ozaveščenih državah. Gozdovi v Avstraliji so katastrofa…

 21. wpjdzaxjhr pravi:

  Hello! Good Site! Thanks you! bzybtzqezcwga

 22. Rok-11 pravi:

  @Verbatim:

  Dvomim da bo svinjanje kakorkoli povezano z mestnimi ljudmi: Sam sem iz mesta in tudi večina mojih kolegov/prijateljev in zelo redko se najde kdo, ki smeti. Tole je (po moje) bolj povezano z samozavedanjem, razgledanostjo in socialnim razredom. Pa še tu je treba odmisliti vse vrste Wannabee-jev.

  Sicer je tole dober zgled. Dajmo poskusiti kaj takega narediti vsi, ki tole beremo – pa še znancem povejmo! Z nekaj vztrajnosti bomo videli tudi kakšen rezultat.

 23. Rok-11 pravi:

  @Verbatim:

  Dvomim da bo svinjanje kakorkoli povezano z mestnimi ljudmi: Sam sem iz mesta in tudi večina mojih kolegov/prijateljev in zelo redko se najde kdo, ki smeti. Tole je (po moje) bolj povezano z samozavedanjem, razgledanostjo in socialnim razredom. Pa še tu je treba odmisliti vse vrste Wannabe-jev.

  Sicer je tole dober zgled. Dajmo poskusiti kaj takega narediti vsi, ki tole beremo – pa še znancem povejmo! Z nekaj vztrajnosti bomo videli tudi kakšen rezultat.

 24. Planinec.Si pravi:

  Ja veliko sranje je umazanija… Samo to niso pravi planinci… v višjih legah tega ne vidiš. To je samo na teh pohodniških poteh. Planinske poti so čiste. Tja ko zmorej samo ta pravi planinci je čisto, tja ko pa lahko vsaki butl s svojo punco gre na sprehod, pa ni glih čisto ne…

  by Planinec.si obiščite nas na http://www.planinec.si

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !