MTB fura na Mežaklo in nazaj dol

29.06.2007 ob 10:45

Spet se nas je zbralo osem gorskih kolesarjev in mahnili smo jo na Mežaklo nad Bledom oz. Jesenicami. Pedala smo navijali Sandi, Miran, Grega, Tadej, Luka, Rok, Primož in Tomo.

Oglej si posnetek celotne ture:

YouTube slika preogleda

Še na cesti nas je na silo prehiteval objesten voznik. Trobil je, nas zapiral, kljub temu, da smo bili vsi v nepreglednem ovinku. Na zadnjih sedežih je imel žensko z dojenčkom v naročju, pred sabo pa trebuh, ki ga je komaj spravil pred Volvov volan. Ne vem zakaj smo ga tako motili. Očitno je težko počakati na primeren odsek, prižgati smerokaz in kulturno prehiteti. Morda pa je revež samo na neprimeren način zdravil svoje frustracije.

V soboto smo se tako pripeljali mimo Vintgarja in že smo se zaleteli v klanec, dolg kot ponedeljek. K sreči nas je bilo veliko na kupu, tako da je s hecom minil razmeroma hitro.

Po kakšni uri vzpenjanja smo prišli na najvišjo točko ture in začel se je dolg, lep, raznovrsten in razburljiv spust nazaj dol v smeri Kočna.

Sandi je malo snemal s kamero, mi smo ga pa »žgal«. Sandi je en možakar, ki se sedaj že kakšnih deset let z gorskim kolesom daje, še ne tako dolgo nazaj pa nam je veliko pomagal pri treningih, nas spremljal na pripravah in na tekmah ter predvsem trpel naše razno razne izpade, ki so mu cefrali živce. Siv še ni, tako da prehudo ni bilo. Danes, ko je tista mularija, ki mu je najedala, malo bolj odrasla, še vedno kolesari z nami. Stalnica od kar ga poznam pa je, da ima vedno najboljše kolo, vedno zelo dober avto in super smisel za humor. Kapo dol.

Na spustu je bilo vsega: razritih traktorskih poti, travniških stez oz. singlc, z listjem posutih kanalov, ki so nastali med vleko deblov, spolzkih korenin, prepadov, band, počasnih in tehnično zahtevnih odsekov in hitro ritmičnih s skalami in peskom posutih singlc.

Furo smo prekinili pri kolesarjem prijazni hiši, ki ji poveljuje M., žena nekdanjega trenerja gorskih kolesarjev, Mićota. Mićo je pri svojih varovancih vedno cenil »dirkanje po moško« oz. nepopustljivost, drznost in znanje – vsaj tako sem to razumel. Sicer naj bi šel na furo z nami, vendar se je, prav nič po moško, ni udeležil. M. je pripomnila, da je zelo po moško, en večer prej, borbal na drugih frontah, tako da je drugi dan okreval in šel raje sam na eno, ne tako moško, furo. Škoda. M. in Mićo sta nas vrhunsko pogostila, spet je bilo veliko smeha, kar je mnoge med nami spomnilo na »špagetne večere«, ko smo še dirkali.

Sledila je še odsek čez Piškovco, kjer smo se še malo udarili na malo daljšem klancu in v Zabreznici je bilo vsega K O N E C.

 • Share/Bookmark
 

20 komentarjev na “MTB fura na Mežaklo in nazaj dol”

 1. chef chef pravi:

  Uhhhh, tole je pa najbolj atraktiven filmček do zdaj! Všeč so mi taki hitri tekoči spusti, o ja.

 2. tomo pravi:

  Ja, dober spust je: po starih poteh in stezah. Sicer so meni bolj všeč počasni, strmi in tehnično zahtevni spusti.

 3. heros pravi:

  lepo, zelo lepo! :D

 4. nosiesta pravi:

  uf, kar vesel sem, da sem šele na začetku teh poti, ko me toliko lepega še čaka!

 5. tomo pravi:

  @nosiesta: na žalost nikoli ne bomo vsega prefurali. Sam komaj čakam, da grem enkrat nazaj na pet dnevno turo v Ande (1.). Redko kje se lahko spuščaš v enem šusu iz 5000 metrov na 2000 do 2500 metrov.

 6. Simon pravi:

  Zakon ej!

  Če še rabte enga “norca” sem zraven :)

  Želim vam še velik adrenalinskih downhill-ov…

  Lp

 7. Pavel pravi:

  zakon!!!! ke si kupo oakley očala???? use trgovine sem že preisku pa jih nikjer nimajo :S:S:S hvala

 8. tomo pravi:

  @pavel: v eni in edini pravi bajk štacuni: Extreme Vital v Škofji Loki :)

 9. Matej pravi:

  Ko gledam v monitor lap topa in vidim kako lepa je Slovenija ter kaksni norci v njej kolesarijo, si zazelim domov!! BRAVO !!! Lep pozdrav iz severne Afrike,M.

 10. Slavc pravi:

  Morda je pa tisti voznik trobil, ker ste vozili takole drug ob drugem, kot ponosno prikazuje prva fotka. A ne veste, fantje, da se po cesti takole lahko peljete le, če imate spremstvo, sicer pa lepo eden za drugim. Sam veliko prekolesarim po gozdnih poteh in brezpotjih, ter občasno zaidem tudi na ceste, a me kot avtomobilista hudo razkuri, ko nekateri kolesarji mislijo, da je cela cesta njihova. Sicer pa ni kaj – luštna tura na lepem koncu.

 11. snežko pravi:

  :-) avti tm gor itak nimajo kej iskat…

 12. chef chef pravi:

  Mene pa moti, ko nekateri avtomobilisti mislijo, da je cela cesta NJIHOVA!!!

 13. Mare1000 pravi:

  Svaka čast da se spravlate na ture skupi s trdaki, s-workom in demotom.

 14. Leon pravi:

  bravo tomo, samo tako naprej. prava klapa ste. ve vedno imaš full dobre fotke. sem vam prav fauš, ker pri nas ni terena za mtb.

 15. figaro pravi:

  Evo to je blo to še en lep vikend smo odfurali, in upam da jih bomo še veliko.Klapa je enkratna smeha in adrenalina neomejeno:)

 16. verbatim pravi:

  Meni ni jasno, zakaj nekateri vedno mislite, da so vsi vozniki, ki TROBIJO, OBJESTNI? Mogoče mora nujno priti do zdravnika npr.? Če jaz koga vidim, da se mu mudi, vedno upočasnim in se pomaknem na stran, da lažje prehiti (tudi če sem na kolesu – v nepregledni ovinek še celo pomaham, če vidim, da lahko gre mimo). Ne vidim razloga, zakaj bi nekoga blokiral. Isto se je meni dogajalo, ko sem moral nujno priti na skoraj 30 km oddaljeno urgenco, ker sem zaradi ene električne naprave ostal skoraj brez prsta, drugi pa je bil resno poškodovan. Dohitiš nekoga, ker se ti mudi, vklopiš smerokaz…se ti ne umakne. Potem pa če potrobiš, te pa so ponavadi vozniku utrga (če ne živiš ravno ob pomembni prometnici, prehitevanje ni mogoče brez tega, da se ti voznik vsaj na rob pomakne). Eni ne dojamejo, da mogoče kdaj moreš priti na urgenco, da mogoče pelješ starega človeka tik pred infarktom itd. Če pokličeš rešilca, pa si (vsaj v mojem primeru) ob dodatnih vsaj 25 minut…

 17. tomo pravi:

  @slavc: ne gre za glavno cesto, ampak vaško. Kljub temu se hitro umaknemo. Po mojem mnenju voznik veliko skupino lažje prehiti, če se skupina vozi po dva in dva vzporedno. Kolona je krajša, prehitevati pa mora na isti način. Prehitevanja z vrivanjem med kolesarja (enega) in nasproti vozeče vozilo ne odobravam, še posebej v nepregledni ovinek ne.

  @mare1000: ja, fanta na fobiji in demotu sta se v klanec kar “orng” matrala. Tudi spust za takšna kolesa ni bil dovolj zahteven.

  @leon: pridi v naš konec :)

  @verbatim: trobljenje IN zapiranje IN prehitevanje v nepregleden ovinek je objestnost. Samo, upravičeno, trobljenje res ni objestnost. Možakarja smo kasneje srečali, ko se je sprehajal. Khm, zakaj bi ga blokiral: morda za to, da ob primeru, ko bi nasproti pripeljalo vozilo ne bi prišlo do tragične nesreče, v kateri bi najslabše odnesli prav kolesarji?

 18. miranmen pravi:

  Skrajni čas bi že bil, da “SPACAJO” nov cestni zakon za kolesarje ( o katerem se že kar nekaj časa govori), da bi se lahko vozili po dva skupaj, če bi bila skupina večja. Mene osebno kot šoferja avtomobila nič ne moti, če se peljejo kolesarji “vštric”, ker še enkrat hitreje prehitiš tako skupino, kot pa dolgo kačo , ki se šlepajo eden za drugim.

  Zakaj to pišem? Ker me je že pred davnimi leti en kretenast šofer, “ker se mu je mudil”, začel prehitevati, kljub nasprotnemu prometu ( cesta je zelo ozka, da se dva avtomobila ne moreta normalno srečat, morata oba na bankino), da se je izognil trčenju z nasprotnim avtomobilom je zapeljal desno v moje prvo kolo, tako da sem kar dober “telebnil” po cesti. Junak je seveda pobegnil.

  Podoben primer se je zgodil dvema turistoma, ki sta kolesarila iz Lesc proti Begunjam. Peljala sta se eden za drugim, pa se pripelje tip, ki se mu je seveda zelo "mudil", da ni mogel počakati, da bi se srečal z nasproti vozeči avtomobilom, ampak je raje začel prehitevati kolesarja, tako da se je oplazil z nasprotnim vozilom, potem je pa še zapeljal v desno, da je zbil kolesarja, ki se je zelo hudo poškodoval ( nezavest, odprt zlom noge itd.). Obema voziloma se je zelo "mudil", tako, da ni nobeden ustavil, sta raje pobegnila. Policaji so ju seveda ujeli.
  

  Če bi se pa kolesarja peljala v paru, bi pa objestnež moral počakati, da bi lahko varno prehitel. Pa imam še nekaj takih zgodb od “tahitrih”

  Kolesar je ravno tako udeleženec v prometu kot vsa ostala motorna vozila, a je en sam ali pa večja skupina in to bi morali taki, ki se jim zelo “mudi” upoštevati.

  Lp Miran

 19. Tomotov plac » Objave » MTB: Kadil se je prah, cedila znoj in kri ter šprical adrenalin pravi:

  [...] si video posnetke na Tomotovem placu: Gorsko kolesarski podmladek raztura na spustu – video MTB fura na Mežaklo in nazaj dol MTB: špricanje adrenalina na Bornovi poti Popoldan na gorskem kolesu v Polhograjcih Kolesarstvo: [...]

 20. Tomotov plac » Objave » Video: Finale svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu pravi:

  [...] MTB fura na Mežaklo in nazaj dol [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !