Naj ti e-mail naslov ne izda identitete

24.05.2007 ob 11:57

V primeru, da na blogu objaviš komentar in si prijavljen/a na blogosu, lahko avtor bloga, katerega komentiraš, vidi tvoj e-mail naslov, ki si ga prijavil/a v blogos. Sam sem bil med tistimi, ki uporabljajo e-mail naslov, s katerega je razviden priimek in ime. Mnogo je celo takšnih, pri katerih je razviden tudi delodajalec (mnoga podjetja, policija, ministrstva, sodstvo, …) Ker ne maram, da me lahko čisto vsak »pogugla« sem zadevo malo spremenil.

Identiteta kmalu vse kar imamo?

Moj e-mail naslov se je zaradi komentiranja na blogih naselil na mnogih osebnih računalnikih, spletnih straneh,… z modernimi analitskimi metodami pa se da že veliko ugotoviti o posameznikovem obnašanju na spletu, navadah in življenju. S samimi e-mail naslovi poteka živahna trgovina, mnoga podjetja pa se ukvarjajo izključno z analiziranjem posameznikov na spletu. Analize nato prodajajo interesentom, pogosto so to ravno delodajalci, ki hočejo o potencialnem delavcu vedeti čim več. Če ne drugega, najbrž nikomur ni vseeno, če lahko delodajalec hitro ugotovi, da med delovnim časom blogate in to celo s pomočjo službenega e-mail naslova.

Hitra rešitev

Rešitev problema je takšna, da komentarje na blogu še vedno prejemam na e-mail naslov, ki ga največ uporabljam (delo, banka, e-trgovine, …) ostalim pa je viden nek tretji e-mail naslov, ki je namenjen izključno blogerskim namenom.

Najprej sem na www.gmail.com ustvaril nov uporabniški račun.

Nato, ko je bil račun ustvarjen in sem se prijavil, sem kliknil na povezavo Settings v zgornjem desnem kotu.

Odpre se nam stran, kje urejamo nastavitve računa na Gmail-u. Kliknemo na povezavo Forwarding and POP.

Odpre se nam obrazec za nastavitev posredovanja pošte na izbrani e-mail naslov. Z miško označimo opcijo Forwarding a copy of incoming mail to in v okence vpišemo e-mail naslov, kamor bi radi prejemali e-pošto. Kliknemo na Save Changes in zadeva je opravljena. Vsa sporočila, ki bodo prišla na ta naslov, bodo posredovana na naslov, ki je bil naveden.

Zadevo se, da rešiti tudi na druge načine, in na ostalih straneh, ki nudijo storitve v povezavi z e-pošto.

Še sprememba v blogosu

Sedaj je treba samo še spremeniti naslov v blogosu. Pot do obrazca: Nadzorna plošča -> Nastavitve –>Splošno . V okence e-mail naslov vpišeš nov e-mail naslov. V našem primeru gmailov. Spremenimo še na obrazcu: Nadzorna plošča -> Nastavitve –> Naroči se na komentarje. Nov naslov vpiši v okence “Pošiljateljev” e-mail naslov za obvestila.

Pa pazi na osebne podatke.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !