Filipini: Magični Palawan

27.04.2007 ob 10:51

Piše: Irena

Pred 11 dnevi sva iz Manile priletela v Puerto Princeso, nekakšno glavno mesto otoka Palawan, ki po rastju bolj spominja na Borneo kot na ostale Filipine. Na enournem letu so stevardese poskrbele za animacijo. Prav hecno je bilo, ko so postavljale razna vprašanja, zagreti potniki pa so hiteli z dviganjem rok in odgovarjanjem na vprašanja. Najbolj hitri so celo dobili kakšno majico.

Sabang

Dneve na Palawanu sva preživljala predvsem lenobno. Veliko sva hodila po raznoraznih plažah, samotnih otočkih ter se čudila materi naravi, ki si je tu resnično dala duška pri ustvarjanju. Ves otok je bujno poraščen s tropskim rastjem, vse izgleda še dokaj nedotaknjeno, predvsem pa so naju očarali otočki arhipelaga Bacuit, ki se nahajajo na severu Palawana.

Bacuit

Pokrajina naj bi spominjala na vietnamski Halong Bai ali na tajski Krabi. Vendar si nekateri drznejo reči, da je tu samo še lepše. Sama tega ne morem reči, ker omenjenih krajev še nisem videla, lahko pa rečem, da se oči na otočkih raznoraznih kraških formacij, belih peščenih plažah in modrih lagunah resnično odpočijejo.

Bacuit Archipelago

V kraju El Nido, na severu Palawana, sva preživela kar šest dni in pet noči. Kraj sicer ni nič posebnega, vendar je večina turistov nastanjena tu, saj so okoliški otočki neobljudeni, prenočiti je mogoče le na par otokov. Kar pa je rezervirano za tiste z malo bolj debelo denarnico. Vsak dan sva torej najela čoln in povedala, kam bi si želela iti. Največkrat so naju potem na samotnem otoku odložili in prišli po naju šele zvečer. In če sva imela srečo, je bil otok resnično cel dan najin. Prava pravljica.

Sama sem bila presenečena, da ni več turistov, glede na to, da sva na Filipine prispela v največji turistični sezoni. Vendar je belih turistov prav malo srečati, več je domačih. Prav presenetljivo ogromno Filipincev potuje po svoji državi. Kar se tiče belih turistov pa je še največ seks turistov, ki jih največkrat vidiš v družbi mladega dekleta ali fanta. Kakšni starci se mi prav gnusijo, ko se naslajajo nad deškimi Filipinci ali Filipinkami. Prostitucija je tu velik problem, saj je nihče ne preganja, seks turisti pa so o tem prav dobro obveščeni.

Na forumih sem celo brala, da bi nek evropski turist rad prišel na Filipine po ženo, vendar bi rabil nasvet, kje se da dobiti najboljšo. Bljak. V glavnem toliko tega, kot sva videla tega tukaj, še nisva videla doslej. Veliko naj bi bilo tudi otroške prostitucije, vendar izgleda, da to malo bolj skrivajo, kajti tega še nisva zasledila.

Snake Island

Sicer pa sva opazila, da so Filipinci tudi zelo ekološko osveščeni. Najverjetneje jih v to prisilijo visoke kazni, saj je vsepovsod dokaj čisto, koše za smeti imajo celo na čolnih in triciklih, s katerimi se prevažava po mestih.

Za svojo naravo skrbijo tudi s prepovedjo komercialnega ribolova in pretirane sečnje dreves. Enkrat na leto imajo celo festival sajenja dreves, ko država časti sadike in prevoz, ljudje se morajo samo prikazati in verjamem, da je dokaj velika udeležba in da je prav veselo. Filipinci so resnično veseljaki, ki se veliko smejijo, še raje pojejo in kljub velikemu fušanju se jim nihče ne smeji.

Sva se s Tomotom pogovarjala o tem, kako bi izgledalo, če bi imeli karaoke pri nas v Škofji Loki pri Homanu. Po moje bi si zelo malo Ločanov upalo poprijeti za mikrofon in če bi kdo slučajno kdo fušal, bi se mu najbrž še dolgo smejali. Mislim, da se to pri nas ne bi prijelo, kar je morda kar dobra stvar:)))

Iz El Nida na severu sva se pred tremi dnevi s čolnom pripeljala do Sabanga, majhne vasice, ki je ena glavnih atrakcij zaradi svoje kraške podzemne jame, ki naj bi bila eno od sedmih svetovnih čudes v kategoriji podzemnih rek.

Sabang underground river

Tukaj je resnično precej čudes, ki navdušujejo. V jami lahko z zelo bujno domišljijo vidiš celo golo Sharon Stone (vsaj nas vodič jo je:)), sicer pa je polno skalnih formacij, kapnikov takšnih in drugačnih oblik, na vsake toliko pa ti na roke kapne tudi kakšen netopirjev ali ptičji drekec. Baje zdrav za kožo:)

V Sabangu sva zaradi lepe plaže in mirnega vzdušja ostala kar tri dni. Danes pa sva zopet v Puerto Princesi, od koder jutri poletiva na otok Cebu ter potem čez dober dan naprej proti Boracayu – najbolj turističnemu kraju Filipinov. Zavedava se, da bo tam najverjetneje precej ljudi, vendar naju matra firbec, kako zelo lepa je bela plaža, ki se uvršča skorajda na vse sezname najlepših plaž.

Danes pa naju čaka le še izvrstna morska večerja …

Lep pozdrav in uživajte v sončnih dneh!

Tomo&Irena

 • Share/Bookmark
 

9 komentarjev na “Filipini: Magični Palawan”

 1. irena irena pravi:

  Zanimivo, Filipini so precej konzervativni (nič golote ali poljubljanja na tvju), ampak seks turizem jim pa takole cveti …

 2. Tomo pravi:

  Mhm, ne vem od kod ti podatek o konzervativnosti, vendar na televiziji (tukaj sva nasla en res dober in res poceni hotel) je vse od golote, streljanja, itd., kot pri nas. Seveda, TV program ni merilo.

  Tudi na cesti je veliko parov, poljubljajo se v javnosti, … vse zelo sprosceno. Ljudje so tukaj res sprosceni, lahko bi rekel kar flegmaticna populacija. Homoseksualnost je nekaj sprejemljivega, v nasprotju z nekaterimi clanicami EU, med katere spada tudi nasa mala, lepa drzavica. Glede na doslej videno bi rekel, da niso konzervativni.

  Seks turizem so pa sem prinesli Americani, kjer so imeli ogromno vojakov v oporiscu Clark blizu Manile. Seveda, vojaki so potrebovali “sprostitev”, imeli so veliko denarja glede na lokalne razmere, domacini pa brez prebite pare. Idealno za drugo najstarejso obrt (prva je za moje pojme trgovina).

  Vojaki so odsli, prostitutke so ostale. Danes seks turistom, med katerim je veliko nekdanjih ameriskih vojakov, strezejo njihove vnukinje. Gnusna scena. Zanimivo, da so si ti fuk turisti zelo podobni. Beli, nasprotje atletske postave, ki je zelo zamascena in okrasena s svetlecimi urami ali kaksno drugo saro….

  Dva linka za sirjenje obzorij:

  http://en.wikipedia.org/wiki/ClarkAirBase http://en.wikipedia.org/wiki/Angeles_City

 3. Nataša pravi:

  Hehe, ko sva bila v Puerto Princesi (že pred leti), sva s tipom nabasala ravno na izbor miss. Drugače pa mesto opravičuje slavo najčistejšega mesta na Filipinih. Rahlo fovš, drgač pa lep pozdrav! :)

 4. irena irena pravi:

  Tomo, – tole bo plitko zvenelo, sej vem, heh – ampak prejšnji teden so pri našem Big Brotherju zamenjali dva tekmovalca in smo mi dobili Filipinca Bruca za par dni, oni pa našo bjondo Tino. No, njihov Big Brother prepoveduje goloto (imajo zakrit tuš, mi ne), seks, tudi poljubljanje. Lani so prvo sezono celo prekinili, ker sta se dva poljubljala. Tudi na forumu imamo odprto temo za Filipince v angleščini, pa smo imeli celo debato o tem, a je moralno, da dajemo gor fotko od ene tekmovalke zgoraj brez ali ne. V glavnem, en Filipinec se je čisto razpočil, kako žalimo vse Filipince s tem itd.

  Smo pa kar nekaj izvedeli od Filipinov, oni so pa izvedeli, da Slovenija obstaja, heh. :) Naša uboga tekmovalka je skoraj skupaj padla, ko so ji pokazali balut (ali balot, ne spomnim se več), oplojeno jajce, kuhano, notri že razvita raca, uh… Sta videla to kje? :D

 5. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  zanimivo pisanje. kul. komaj čakam daljše poročilo s fotkami.

 6. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Lepo se imata, lepo! Imejta se še naprej. Moja pričakovanja so podobna kot pet-in-g-ova ;)

 7. tomo pravi:

  @irena: katera televizija tukaj pa ima ta filipinski BB?

  Ne vem, morda pa je kaksna drzavna tv bolj konzervativna. Filipinci na splosno se mi to ne zdijo, sploh v primerjavi s kaksnimi Indijci. Te scene z jajci se da marsikje v aziji dobiti, prav balota, pa na menijih tukaj se nisva videla. Drugace pa res, za Slovenijo ne vedo, tako da je bila to dobra reklama.

 8. irena irena pravi:

  Ful dobra reklama, naša bjonda jih je hudo očarala, že padajo ponudbe za nastopanje v tamkajšnjih reklamah in filmu (samo da ona tega še ne ve, seveda) :) Z njo so bili hudo prijazni in orto gostoljubni, ampak žal ne moremo isto reči za naše stanovalce. Za balot so sicer trdili, da je ena izmed nacionalnih jedi. Je pa naša tekmovalka poskusila “adidas” – kurjo nogo (tri kremplji = adidas). :)

  Televizija je ABS-CBN, če sem jst prav zastopila …

 9. Bruno pravi:

  Mnogo tistega kar je že bilo tu napisano je res. Z ženo sva bila v Filipinih v Marcu – potovala sva v skupini Uroša Ravbarja. Videli smo prekrasne riževe terace v Banaueju, kitovce v Donsolu, podvodno reko v Sabangu. Najlepši del seveda je bilo Robinsonovo križarjenje od Puerto Princesse do El Nida. Neokrnjene narave in pristne hrane ne bova nikdar pozabila. Spali v bambusovih hišicah zato mpripravljenih in jedli sadje in sveže ribe, ki je posadka nabavila pri domačinih. Unkratna izkušnja.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !