Uničevanje in propadanje gozdov v očeh gorskega kolesarja

12.03.2007 ob 12:03

V soboto sem se s kolesom malo vozil po hribih okoli doline Hrastnice pri Škofji Loki in po pobočjih loškega očaka, Lubnika. Tokrat s fotoaparatom v žepu. Na vsaki furi me namreč jezi, ko vidim kako naši gozdovi pospešeno propadajo, kako so gozdarji vedno bolj brezobzirni do narave, medtem, ko se sam s svojo strastjo še vedno dnevno uvrščam med prekrškarje, tako kot alkoholizirani vozniki npr.

Na kateri strani zakona?

Nekako 12 let nazaj so se pričeli prvi zapleti pri organizaciji gorskokolesarskih dirk, katere je onemogočala Uredba o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju. Od takrat naprej je gorskokolesarska srenja obsojena na ilegalo oz. odvisna od naklonjenosti lokalnih oblasti.

V osnovi tega zakona, kar se gorskega kolesarjenja tiče, je ideja, da uničujemo naravo. Zanimivo je, da je uredbo podpisal takratni premier dr. Janez Drnovšek, ki se je tudi sam nekoč z italijanskim kolegom Romanom Prodijem na gorskem kolesu (znamke Cannondale) vozil po Logarski dolini.

Dobra primerjava je med konjem in gorskim kolesom. Kdo naredi več škode gozdni podrasti? Guma na gorskem kolesu ali kopita? Vsak pohodnik ve kaj težek, podkovan konj pusti za sabo. Pa se tako konjeniki kot gorski kolesarji vozimo po utrjenih stezah, kolovozih, itd. Seveda, prepovedana je tudi vožnja po Triglavskem narodnem parku (TNP), kjer se včasih pripetijo prav smešne prigode v interakciji z čislanimi varuhi TNP-ja, ki se seveda čim višje pripeljejo v Nissanovih terencih in zasmradijo okolico. Gorski kolesarji, vsaj vsi, ki jih jaz poznam, se v hribe pripeljemo na kolesu iz doline. »Saj je v redu, tudi sam sem se včasih po TNP z motokros motorjem vozil,« je bila izjava enega varuha, potem, ko se je po začetnem izbruhu jeze, pomiril in gorske kolesarje v bližini Sedmerih jezer spustil naprej.

V prejšnjem odstavku gre kljub neumni uredbi za nedolžne zadeve, kar pa ni več tako nedolžno, je oranje in ne samo sekanje po slovenskih gozdovih, katerih les nažira neusmiljeni lubadar. Dodatno, veliko dreves se podre kar »samodejno«, saj pri nezamrznjeni podlagi ne zdržijo teže mokrega snega v svojih krošnjah in se, potem, ko korenine in podrast popustijo, zrušijo in končajo življensko pot ter služenje v dobrobit našega podnebja in naših dihal. Vsa ta drevesa morajo lastniki gozdov pospraviti.

Zgodba o propadanju gozdov je aktualna že vsaj 17 let oz. toliko je minilo od zadnjega golcvanja1 v gozdovih moje družine, ko sva z bratom pod poveljstvom očeta obrezovala smrekova debla in smrekove veje nalagala na kup, da bi se lubadar razmnožil samo v tistem kupu, ne pa po celem gozdu. Mukotrpno delo, sploh, če si star osem let.

Marsikateri kmet se je odtakrat s pomočjo finančne injekcije iz Bruslja močno moderniziral, tako da se danes hodi gozdarit s težko mehanizacijo, z velikimi traktorji, in ne samo s sekiro, motorko in še nekaj orodja v rokah ter nahrbtniku. Posledica tega je, da po gozdovih pospešeno raste na novo v podrast zaoranih, skopanih gozdnih poti. Na istem območju, kjer smo gorski kolesarji že toliko let kršili zakon, ker smo »uničevali naravni habitat«.

V okolici Škofje Loke se daleč največ vozim po celotnem pobočju Osolnika, ostalih hribih okoli Hrastnice, Lubniku in Križnogorskem hribovju. Povsod od omenjenih območij je na kilometre novih poti, ponekod prave ceste (hrib Sten nad Puštalom v Škofji Loki), ki so jih naredili gozdarji. Me prav zanima koliko časa so čakali na gradbeno dovoljenje. Če gre za širitev obstoječih poti, še nekako gre, kar me res razjezi so na novo narejene poti na območjih, ki bi zaradi svoje lepote ob primerni loški turistični strategiji lahko postale sprehajalne poti na poti do starega loškega gradu. Tak primer je pot od Loškega gradu do hriba Kobila, ki je bolj znano kot parkirišče za pohodnike, ki se odpravijo na Lubnik. Na tem odseku, pred spustom do obcestnega parkirišča, je kot prvo v gozdno podrast zarita traktorska pot, ki se priključi na prej obstoječo gozdno, kolovozno pot, ki so jo dodatno uničili ter razširili. Več na fotografijah.

Druga malomarnost je to, da očitno debla niso popolnoma obrezali, tako da je škoda na podrastju toliko večja. Pač, veje ob vleki s traktorjem zarežejo v podrast, medtem ko obrezano deblo ne povzroči toliko škode. Tiste veje, ki so bile obrezane, pa sedaj že nekaj časa ležijo naokoli. Hrana za lubadarje.

Podobne primere najdemo po večini gozdov, zelo vzorni, kar se gozdarjenja tiče, so na pobočju Osolnika.

Zanimivo, zahteva po odseku pride s strani državnih gozdarskih služb, ki skrbijo za dobrobit naših gozdov. Je skrb za zdravje gozdov omejena le na vojno z lubadarjem?

Dosti bo, zunaj je lepo vreme, tako da se odpravljam na Osolnik, z gorskim kolesom seveda, kjer bom svojo ilegalno gorsko kolesarsko strast, začinjeno z dirkaško, izživljal prek lubadarsko uničenega, propadajočega smrekovega debla, ki so ga tam pustili nemarni gozdarji. Gre za zabaven, tehnični odsek na spustu do hriba Sten. Priporočam.

Še nekaj fotografij iz fure:

Priporočeni prispevki:

AndrejD: 11 let bajkanja pod Uredbo Tabla: Vincarje-Grebenar-Kobila (Škofja Loka) GorazdS: Idej polni Ljubljančani

 1. narečna beseda za gozdarjenje oz. delo v gozdu[]
 • Share/Bookmark
 

30 komentarjev na “Uničevanje in propadanje gozdov v očeh gorskega kolesarja”

 1. GTAjevc pravi:

  WOW Fox-ove fedrce maš na bajku

 2. XRay pravi:

  Dragi kolesar.Vidim da si naredu gozdarsko šolo in da vsak dan delaš v gozdu,ter da imaš dolgoletne izkušnje. Zdej tko morate kolesarji nekaj vedet da tm k se v gozdu dela posek in spravilo ponavad nimate kej iskat.Tako da so odveč vaši komentarji o temu kaj nekdo nekje dela in kakšno škodo je naredu. Zdej kokr sem prej vidu ste hudo izobraženi in veste kok škode bi bilo če do določenega poseka ne bi prišlo. Zdej moramo se pa vsi sprijaznit z dejstvom da ne bo nkol več tako kot je bilo tud v gozdu ne. Tud v gozdovih je vse ratala ena sama ekonomija in zato je tako kot pač je. Verjemte da če bi en gozdar vidu vaš blog bi le skomignu z rameni in delal naprej,sej on namreč nima časa se po internetu gont pa neki pametn bit tko kot ste nekateri tle. Dopoldan v službi mal spite pol bi rad imel pa ne vem kašno lepo potko popoldan k se nimate kam dat pa greste na bicikl. Vse lepo in prav sam puste pridne delovne ljudi pr mir naj opravljajo svoje za vas avanturiste je pa še vedno dost prostora,da vas ne bo motilo delo nekoga.

  No tolk zaenkrat da ne boste samo ene plati bral

 3. mko pravi:

  lepe slike (ce seveda odmislimo clovekove ucinke na njih). Pa ne vem od kod ideja za prepoved voznje po gozdovih. nic ne recem na downhill, kjer se unicujejo na novo izrasli poganjki ter ostale nevsecnosti. To bi moralo biti vsakemu jasno da ni prav. vendar pa je to nic nic nic v primerjav i z 100 metri gazi bagerja, ali pa kar je se huje, napacne odlocitve nekega uradnika/ce ki ne vede unici ne le najlepse temvec tudi najbolj pomembne eko sisteme (kdaj pa kdaj prav edinstvene). a je ze tako. pac bo nekomu prineslo koristi, ter gozda ne bo vec. sajne da se kdo zares pritozuje. bolj negoduje. Lepo sestavljen clanek, mislim da si lepo opisal stanje nasih gozdov. PS Ves kje se ti naredi problem… vozis premajhno stvar. pomisli, ce bi si nabavil traktroja 4 x 4 pogon turbo z big foot nazobcanimi gumami(kabriolet flourescentno rdece barve), potem bi se lahko bolje skril v nasih gozdovih, saj je ocitno da imas premalo unicujoco in ne zadosti moteco stvar. zato te takoj dobijo. nekaj ogromnega, da ti gozdar ko stopi ven iz svojega terenca rece le … kje si nabavil tega huudga…in pozabi zakaj je tam:)

 4. mark pravi:

  Podobno temo tudi jaz pripravljam vendar za Kočevske gozdove,kjer se dogaja še večja svinjarija iz strani gozdarjev in ostalih ,kateri sekajo les po gozdovih.Skratka, ko vse to vidiš,te pride da bi prvemu inšpektorju ki ti teži kje se voziš razbil g***c.

 5. Jack pravi:

  Ja, kmetje bi morali spet s konji pa voli začet vlačit hlode, al pa na roke nosit da nebi kake podrasti uničili :) Pa sevede na roke žagat da nebi hrup koga ki se je pripeljal na izlet preveč motil.

 6. Dejan pravi:

  Tudi po Javornikih se najde veliko podobnih prizorov, samo kolesarji nimamo nobene besede, še ko se vozimo po urejenih gozdnih kolesarskih poteh v okolici Postojne, pod obvezno opremo sodijo dve zračnici, saj ravno gozdarji oz. lastniki gozdov nastavljajo razne prepreke, in se jim po domače povedano “jebe za vse”, pa oprostite izrazu, ampak kar je res je res,

  lp, Dejan

 7. jan pravi:

  spoštovani xray

  Mislim, da če nima kdo kej pisati si to ti, če si zgrenjen in uporabljaš znan slovenski stavek ;; imam toliko dela;; se zorganiziraj in športnikom ne piši svojih zagrenjenih misli kdo, kaj, zakaj in tako pač je. Če človek rad kolesari je to njegova izbira in biti v naravi njegova pravica. Kolesarji gremo v naravo ujeti tisti česar mestni zagrenjenci ne vidijo se srečamo na kolesih

 8. shyam shyam pravi:

  Tudi meni niso všeč taki prizori v gozdovah in drugje v naravi, kjer je viden škodljiv vpliv ljudi. Pa vseeno, tako je. V končni fazi smo v verigi izkoriščanja gozdov tudi mi, porabniki le tega. Pa naj gre za kurjavo, lesne izdelke itd…Komentar xraya pa sam niti komentiral ne bi, ker nočem biti nesramen.

 9. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  hoj, vsem. najprej: o gozdovih nimam pojma. se mi pa zdijo te tomotove fotke “prav strašne”. grozljivo. zakaj ljudje ne pazijo bolj na svoj gozd? a jim je vseeno, kaj bodo zapustili (svojim) otrokom? in potem še ta prepoved o kolesarjenju?!!? bi bilo kolesarje bolje spustit na avtocesto?? noro!

 10. XRay pravi:

  No lepo da se vsaj pr nečem strinjamo,da smo vsi v verigi izkoriščanja gozdov.Posledice pa so takšne in drugačne. Moramo pa vsi skupaj neki vedet.Vsi dobro poznamo rek v Evropi je pa drgač. No le probajte nekje v Avstriji,Italiji se kr tko mal s kolesom peljat nek po enem gozdu če se upa kdo,tam kjer ni posebej označeno.Me prav zanima kako se bo končal tak izlet. No sam tolk mal v razmislek pa lep sončen popoldan sedaj pa gremo v gmajno :) )))

 11. matej1001 pravi:

  Tudi sam se veliko fjakam po gozdnih poteh in morm rečt, da opažam podobne stvari.Ni kaj, pač gre za veliko malomarnost s strani gozdarjev.

 12. ive pravi:

  super dobr si to objavil. in veliko je tega v gozdovih, tudi tma kjer mi kolesarimo.. iz lepih potk nastanejo razrite avtoceste. menda je EU dajala posojilo da so si kmetje lahk kupili vec sto konjske traktorje in je bilo treba potke razsirit. Tisti ki govorite da je to ‘gozdarjenje’ poglejte si une hribe v avstriji ko na polovici hriba manjka gozd ker ga je tam kapitalisticni gospodarstvenik posekal. Ker smo imeli socializem imamo zdaj (zaenkrat se) en najbolj ohranjenih gozdov v evropi lp

 13. keen pravi:

  se popolnoma strinjam z XRAY- em,
  mona kolesar bi rad rilec not potisnu prau povsod, ga briga al ga ne, se spozna al pa ne. vazen je samo, da pljuva kot pravi dober Janez pa kaze kok bi eni moral delat ker se je njemu marija pokazala (beri: je edini,ki je obdarjen z možganskim sokom) ajj ludje bozji kok dober članek sem našu, too je prraaa greh, pejte brat, kolesar ti pa odkolesari (odsurfaj) http://www.finance.si/?MOD=show&id=176993&src=pj120307 xray svaka ti čast )) ..

  pa se prošnja preden grem .. Janezi lepo Vas prosem, nehite pljuvat mene glava peče od pljuvanja. Dejte raj tkole: jst (JAZ) sem danes naredil to in ono , al pa : meni je uspelo tam in tam s takim in takim prijemom neki narest .. karkoli .. ciao tuti ..

 14. keen pravi:

  Hja, se popolnoma strinjam z XRAY- em,
  mona kolesar bi rad rilec not potisnu prau povsod, ga briga al ga ne, se spozna al pa ne. vazen je samo, da pljuva kot pravi dober Janez pa kaze kok bi eni moral delat ker se je njemu marija pokazala (beri: je edini,ki je obdarjen z možganskim sokom) ajj ludje bozji kok dober članek sem našu, too je prraaa greh, pejte brat, kolesar ti pa odkolesari (odsurfaj) http://www.finance.si/?MOD=show&id=176993&src=pj120307 xray svaka ti čast )) ..

  pa se prošnja preden grem .. Janezi lepo Vas prosem, nehite pljuvat mene glava peče od pljuvanja. Dejte raj tkole: jst (JAZ) sem danes naredil to in ono , al pa : meni je uspelo tam in tam s takim in takim prijemom neki narest .. karkoli .. ciao tuti ..

 15. Yirdakiman pravi:

  Ma vsi ste ubrisani,eni in drugi.Pejd ti, pa si kup konja pa sekiro pa amerikanko pa se odpravi v gozd sekat, jst mislm d tud motorke se nisi drzal v rokah,probaj enkrat pa bos vidu zakaj majo 100 in vec konjske traktorje.Pa po zakonu 6 metrov od ceste nimas kaj delat z kakrsnim koli prevoznim sredstvom.Pa beri kasne clanke kaksna je bila pogozditev slovenije pred leti pa ti bo jasno zakaj bi gozdno gospodarstvo potrebovalo 4000 novih delavcev.Pa ko te bo dobu lovski cuvaj ne mu cvilt,ko te bo prijavil zaradi krsenja zakona o varstvu narave in divjadi.Eni pac lahko delajo p****e legalno, eni pa mislte d ste carji k ste tolk ilegalno ilegalni.Pa ko bos prijavljal to skodo na inspekcijo, prijavi gozdne delavce pol daj pa se sebe, ker itak oboji unicujete naravni habitat.

 16. chef chef pravi:

  Odličen prispevek.

  Sicer pa velja, da so moderni kmetje največji onesnaževalci / uničevalci narave, kar je naravnost absurdno. Problem je po mojem v prehodu z ekstenziovnega na intenzivno kmetijstvo / gozdastvo, ki pa ni bil pospremljen z zadostnim izobraževanjem.

  Primer: dokler se je delalo vlake s konjem, je bilo malo lesa, a tudi malo uničevanja podrasti. Potem je pa kmet na lepem dobil traktor in dnevno razvlačil desetkrat več drevja, ne da bi mu kdo povedal, da to ni dobro. Po drugi strani ga je pa potrebno razumet, če tega ne bi storil, bi propadel.

 17. Grampy pravi:

  Tomo, kaže, da boš moral nekaterim (npr. Yirdakimanu in XRayu) narisati kaj si hotel povedati: namreč, da v gozdu vleka lesa in goloseki delajo neprimerno več škode kot vožnja s kolesom. Če sem prav zastopil, si to hotel povedati. Če ne, pa se opravičujem.

  Če nadaljujem (ob predpostavki, da sem pravilno razumel) naj povem, da tudi sam opažam, da gozdovi propadajo in da je stanje obupno. Je pa tudi res, da je delo v gozdu izredno naporno, kar sem nekajkrat izkusil tudi sam. Zato je povsem razumljiva uporaba mehanizacije. In logična posledica je uničena podrast, razširjene poti, odstranjeni zgornji sloji prsti, kar povzroča še hitrejšo erozijo in degradacijo gozdnega okolja. Bilo bi logično, a utopično, pričakovati, da bodo gozdarji po končanem delu stanje vzpostavili v (vsaj kolikor se da) prvotno stanje: ko bi vsaj polomljeno vejevje in podrast zmetali na kup in za silo uredili poti!

  In če že tega ne storijo (po moje je takih 99%), zakaj hudiča ni dovoljena vožnja s kolesi? Zakon je pač tak. Prav. Zakone je treba spoštovati! Kaj pa pravi Zakon o sečnji in kako se ga spoštuje?

  Prav smešno se mi zdi, da se lahko goseničar pelje po gozdni potki, s kolesom se pa ne smeš! Ne, ni smešno! Prav bedno je!

 18. Robin S. pravi:

  Ne gre toliko za gozdarje ki bi uničevali tgeren, temveč za kmete, ki so dobili “nazaj” gozdove in jih sedaj uničujejo 300 / uro. Sam grem večkrat na Kofce in ravno danes sem pošteno preklinja, ko sva z ženo brodila po povsem uničenih gozdnih poteh, ki jih je lastnik kmetije Matizovec totalno – ampak – totalno razril – teko da so primerne samo še za vožnjo z traktorji – ampak ne malimi – temveč z traktorji tipa BIG CARS. Ko sva se odločila da je to malo preveč in da se bova polomila od tega kolovratenja in šla preko travnika do najinega avta pa se je oglasila starejša mamca in naju nahrulila, da sva slabša kot koze ipd. Ko sem ji rekel, da bi sicer rada šla po gozdni poti ki pa bi bila prehodna in nepoškodovana od njihove seke pa je čisto popenila in rekla, da je to njihov gozd in da so to njihove poti. Halo – oprostite – ampak ali niso gozdne poti last države oziroma vaških skupnosti ali kogarkoli že – ne pa last neke družine ??? Ali kdo ve odgovor da vem za drugič ??

 19. Rok pravi:

  @Robin S Nekatere so javne poti. Predvsem lastniki nedostopnih gozdov naredimo včasih lastno pot, ki poteka skozi naš gozd.

 20. biker17 pravi:

  Se strinjam s Chefom.. tud kmetje niso več kar so bli. So pač taki cajti. Edina rešitev je stop buying stuff you don’t need, stop eating shit that hurts your guts, itd. Pa ne se ludje na kolesarje spravljat, this really pisses me off!!

 21. XRay pravi:

  Zdej k s je dan mim bomo spet mal razgljabljal kva sploh čmo tukaj povedat. Vidm da smo vtaknik v tole zadevo vse od države do inšpektorjev kmetov lastnike gozdov gozdarje aja pa kolesarje ne smemo pozaabit.Sej prav zarad njih se tale debata vrši. Zdej najprej se zavedajmo da narava sama poskrbi za dobro in za slabo (http://www.zgs.gov.si/slo/aktualno/novice/article/207/290/index.html).To je blo slabo. A se je kdo mogoče vprašal kako pa so nastale tiste poti v gozdu k jih poznamo od prej? Ja nekdo jih je naredu.V času socializma so naredil tisoče in tisoče km gozdnih vlak pa je blo lih tko blatno pa grdo za videt sam to je sedaj že 20 in več let od tega in noben tega več ne opaz. Ja ker gledate le pred kolo da vas ne zloži.Če pa se ozreš mal po drevesih pa je lepo opazno da so obtolčena od miniranja. No kva sploh hočem povedat.Poglejte mal po svetu brazilski pragozd kako izginja pa se noben neč ne zgane sam na konferencah so vsi pametni nardijo pa nič. Kolesarji noben vam ne bran bicikliranja po gozdu sam včasih boste moral tud čez kakšne slabše gozdne poti se peljat sploh pa je tale zima takšna da se je dost spravljal po gozdovih vreme pa sami veste kakšno je blo.Če bi blo mal več snega se bi tud manj delal po gozdovih,vi pa bi začel kasnej na pomlad kolesart. Zdej pa že nakladam:)

 22. Mare1000 pravi:

  Se popolnoma strinjam z Grampyjem. @XRay: Ja, gozdove, je treba vzdr~evati in nujna stranska posledica so unicene nekatere poti. Vse v redu, treba je pač potrpeti 2 razriti poti, da se lahko vozimo ali pa sprehajamo po ostalih urejenih. Edini absurd je, da traktorji (in v zadnjih časih štirikolesniki in motorji) naredijo toliko škode, kolesarjem pa je prepovedano voziti, čeprav po nekaterih angleških študijah kolesar naredi ravno toliko škode kot povprečen planinec. Glede tujine pa: v večini evropskih držav (Avstrija, Nemčija (nisem ravno prepričan, ker sem bral pred že časom)) se kolesarjenje tretira kot vrsta hoje v gore. Torej kamor sme pohodnik sme tudi kolesar. Pri nas žal ni tako.

  In popolnoma ista situacija kot na sliki 6 [lani je bila tukaj ozka stezica...] je tu, pri gradu Jable, kjer se začne eden izmed vzponov na Rašico.

 23. verbatim pravi:

  Tu se ne gre za nobeno potrebno vzdrževanje ali ravnanje z gozdom ali pa kakimi podobnimi fintami. Gre se zgolj za ekonomski interes. Tudi sam živim na vasi sredi gozdnega območja. In še 3 leta nazaj smo lahko lepo hodili na sprehode in kolesarili po bližnjih čudovitih zelenih gozdovih in gozdnih poteh.

  Potem pa je prišlo do zvišanje cen kurilnega olja in veliko ljudi je prešlo s kurjavo nazaj na drva. Zaradi tega je nastopilo veliko povpraševanje po drvah in trg se logično odzove. Zaradi tega je lani pa letos v naših lokalnih gozdovih katastrofa. Vse je podrto, pravi goloseki, nonstop se žaga, vse razorano in eno samo blato. Drevje v gozdo pa redko kot letošnji sneg. Vsak, celo mini breg, je dobil nekaj novih “gozdnih” poti. Tak pač je v kapitalizmu… ljudje so za kratkoročni sicer precej borni zaslužek pripravljeni podreti cele gozdove. Tile gozdovi pa jim bodo itako neuporabni vsaj naslednjih 30 let…

 24. chef chef pravi:

  @XRay: ja, pa nam branijo kolesarjenje po gozdu, in to zakon! Ali si tudi ti eden od tistih, ki ne zna (natančno) brat?

 25. tomo pravi:

  Me veseli, da se je razvila ena za spletno okolje kar civilizirana debata.

  Še enkrat, nisem samo kolesar, najdete me lahko med vsemi protagonisti v tem blogu, tako da tisti del slovenske folklore o delitvi na Mi in Vi tukaj odpade. Dela z motorko sem se tudi že lotil.

  Omenjal sem kmete in gozdarje, mislim, da je jasno, da se ti dve vlogi pogostokrat izmenjujeta v eni osebi.

  Srž problema ni v samem sekanju in delu v gozdu, ki je nujno potrebno. Problem je v tem kako se to dela, npr. nepospravljeno vejevje in uničena podrast, kar ne vodi ravno do uspeha pri boju z lubadarjem. Tukaj ma precej opraviti že omenjena veriga izkoriščanja gozdov, evropski namenski (!) denar za kmete, profitabilna trgovina z lesom (da tukaj res služi samo trgovec, je jasno) in nenazadnje splošna, družbena malomarnost pri skrbi za okolje, če ta sploh obstaja. V mnogih primerih lastnik gozda mora sekati. Ne gre se samo za pohlep, saj lubadar neusmiljeno uničuje gozdove, zaradi mokrega snega v krošnjah, slabih zim in posledično nezamrznjene gozdne podrasti pa drevesa celo sama padajo. Lastnik mora, dobro je za nas vse, da se takšen les odstrani iz gozda.

  O lubadarju in propadanju gozdov bi lahko nekaj blogov napisal, vendar to prepuščam tistemu, ki se na to veliko bolje spozna. Kolikor pa sem prebral/slišal o tem pa imajo poleg veliko slabe zime. O toplejšem podnebju, vzrokih in posledicah, pa se danes veliko piše v časopisju. Pa smo znova pri tisti verigi.

  Prikazane fotografije so tiste, ki najbolj bodejo v oči. Veliko je tudi vzornih primerov gospodarjenja z gozdovi, nekatere sem včeraj celo fotografiral. Fotografije bodo objavljene takoj, ko najdem USB kabel za fotoaparat.

  Od kje potem poleg tudi gorsko kolesarjenje? Prvič zato, ker to opazim med potepanjem z gorskim kolesom po hribih, drugič pa zato, ker v oči bode nesmiselnost Uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju in primerjava, ki resnično zbode je ravno ta, med gozdarjenjem in gorskim kolesarjenjem.

  Kar se tujine tiče. V Italiji in Avstriji sem precej pedaliral in kar se gozdarjenja tiče se vsaj po Avstrijcih, ki so mnogo hribov konkretno “podepilirali”, ne bi zgledoval. Zgledoval bi se pa po urejenosti problematike gorskega kolesarjenja v razmerju do prometa, planincev in ostalih okoliščin v naravnem okolju.

 26. tomo pravi:

  Še obljubljena vzorna primera.

  http://shrani.si/files/drevo007vpav.jpg http://shrani.si/files/drevo006vpaw.jpg

  Podobnih je seveda še veliko.

 27. Dukc pravi:

  Lep pozdrav vsem skupaj. V naših belokranjskih gozdovih se soočamo s podobnimi primeri. Razumem da je trba v gozdu opravljati dela, kot so poseki za zaščito samega gozda in da se pri tem razrije pot ali pa se naredi vlaka,… Ampak lahko bi pa za seboj pospravili veje in debla, ki ostanejo na poteh. Razumel bi tudi, da je potrebno par tednov da se to uredi, pri nas pa to traja 2 leti, dokler se nič krivi planinci ali pa lokalni kolesarji ne spravimo nad veje in hlode, da se lahko prebijemo čez pot. Pa še takrat nas obtožijo da uničujemo goz.

 28. verbatim pravi:

  Jaz še kar ne morem verjeti, da večina še vedno misli, da se gre za zaščito in skrb za gozd. Na našem območju je bilo od 1995-2004 povprečna sečnja v gozdu 10.000 m3 lesa, pa so bili vsi, ampak res vsi gozdovi, v katere sem zašel vzorno urejeni in drevesa zdrava in povečini večje starejše drevje. Lubadarja v naših krajih še na srečo ni. Potem pa ko so poskočle cene nafte, pa se je začuda sečnja povečala na več kot 50.000 m3…tako pravijo podatki, resnični podatki pa so še zagotovo nekaj 1000 m3 višji…. in v gozdu so “po naključju” ostala zgolj mala drevesa, skoraj vsa večja pa so padla. Verjetno vsak ve, v katerem grmu tiči zajec.

 29. Marjan pravi:

  asdasdasd

 30. XRay pravi:

  Pozdrav vsem Sem se sprehajal po gozdu pred nekaj dnevi pa sem se spomnu. Če verjamete al pa ne je tko po gozdovih že dolg dolg časa da se u bistvu pusti po domače eno malo razdejanje za sabo ko se konča sečnja.Pa včasih so vsi kuril na drva oz premog. Že v časih socializma ko so bili gozdovi v glavnem “DRŽAVNI” se je dogajal isto kot danes če ne celo slabše. Kamor so šli sekat je bilo za njimi prav tako kot danes,ceste so se prav tako delale z buldožerji,pa še miniral so vsepovprek.Imel so traktorje velike “Timbrji” so jim rekl k so mel od 6-9ton lastne teže itd itd. Zakva to nakladam hotu sm to povedat,da se tako v gozdovih dela že dolg dolg časa,je pa neki res ,da pa gorsko kolesarjenje ne obstaja tolk časa.Ne me za besedo držat sam jest sm moj prvi gorsk bicikl kupu 17 let nazaj. Lahko da ga je kdo še prej. No tolk o tem.Pa smo že skor pr konc te debate.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !