Nigerijec v Rusiji in »russian fighting«

11.12.2006 ob 11:41

V petek je na prakso v Sankt Peterburg prišel Nigerijec Bankole. Zjutraj ob 6h me je z vztrajnim zvonjenjem zbudila Tanya. »Open the doors,« je zatežila preko megafona. Bog ne daj, da bi kdaj rekla dobro jutro ali pa kaj podobnega. OK, pridi gor, če že moraš – kura ruska, sem si mislil.

Precej hitro se je privlekla do četrtega nadstropja, odprl sem vrata in pred stanovanjem ruska blonda in Afričan, Bankole iz Nigerije, črn kot premog. V ta »h gmašnmu gvantu« s plaščem, kapo in rokavicami . Hej fant, pa saj tukaj je še napol poletje, sem si mislil. Takoj sem se spomnil kako mi je bilo aprila, ko sva se z Ireno vrnila iz Gane – zrak je na letališču v Amsterdamu kar zarezal v pljuča. Najbrž je bilo pri Bankoleju podobno.

Dolga pot do mesta ob Nevi

Prvi vtis o Bankoleju – prijazen in tih fant. Podobno kot sem dobil vtis o Gancih. Jaz sem nato do odhoda v službo še odspal nekaj kitic. Popoldne pa je Bankole pravil o njegovi poti do Sankt Peterburga.

Povratno letalsko karto na relaciji Lagos-Istanbul-Moskva s Turkish Airlines je preplačal – 1500 USD je dal. Prvič v življenju, pri 25-ih, je šel ven iz Nigerije. Govori afriško angleščino, ki je precej težko razumljivo. Rusko ne razume niti malo, cirilice ne zna brati. V Moskvi na letališču ga naj bi pričakal predstavnik AIESEC-a iz Moskve. Frajer je zaspal, tako da je Bankole moral pot do železniške postaje opraviti sam. Seveda, nato je preplačal za taksi. Kako do vozovnice? Babuški za okencem se menda še sanjalo ni kaj hoče. Fant je nato vsakogar, ki je čakal v vrsti, vprašal, če govori angleško. Končno je dobil eno mlado punco, ki je znala angleško in ki mu je kupila vozovnico. V kupeju na vlaku Moskva-Sankt Peterburg je bil z enim Uzbekistancem in enim Čečenom. »Oba sta bila zelo prijazna, le Čečen je imel pištolo za pasom, tako da me je bilo malo strah,« je dejal Banki, kot mu tudi pravimo. Potem do stanovanja je šlo gladko.

Fant je zgovoren, mislim, da bo čisto v redu sostanovalec. Zebe ga nonstop, tako da si je včeraj pri Ermitažu kupil »ta orng« kučmo. Folk se mu kar smeji na ulici, ker ima takšno kučmo pri 5-ih stopinjah plusa.

Žur v stanovanju II

V soboto je bil v našem stanovanju »Welcome party« za Bankoleja in Nicka. Pozabimo na to, da je Nick tukaj že 7 tednov.

Folka je bilo precej manj kot na moji zabavi, alkohola tudi veliko manj, pa veliko ljudi je šlo domov že ob 22h. Samo vseeno, bilo je luštno. Malo pijače, malo jedače, veliko čvekanja in nekaj iger pa je bil večer naokoli. Več na fotkah.

»Russian fighting«

Že v ponedeljek me je šef Dmitry povabil na petkov »russian fighting«. Vprašal sem ga kaj je to in je najbrž odgovoril v nekem ruskem slengu, ker ga prav nič nisem razumel. »Ah, da, kanješno,« sem mu rekel, ker se mi vsemu zaspanemu ni dalo razglabljati o »russian fighting«. Takšne zadeve me namreč res ne zanimajo. Bom videl, če bom imel čas, bom šel sem se nekako izgovoril. V petek sem rekel, zakaj pa ne, grem pogledat ta vaš fighting. Pričakoval sem, da bomo šli na nek boks ali wrestling oz. nekaj podobnega. Takoj je postalo sumljivo, ko smo šli v »merkur« kupit štiri palice.

Ali se bomo tepli s kakšnimi razgretimi navijači ali pa se bomo med sabo mlatli, sem si mislil. Bila je druga varianta. Trije Rusi, en Slovenec – dva bolj športna tipa (jaz in Dmitry) in dva antitalenta smo šli v temi, ponoči, v en park na trening »russian fightinga«. Kaj vse človek ne doživi. Tam smo vadili neke primere pretepov iz realnih situacij. Dmitry ves navdušen, ostala dva sodelavca, sta morala biti navdušena – meni pa je najbrž na obrazu pisalo, da mi je bedna scena. No, bilo je tudi smešno, saj je bil Mihael, eden od sodelavcev, v obleki s fancy, zgloncanimi, čolnastimi čevlji. Trening je trajal dve uri. Čudaška zadeva. Naslednjič nimam časa.

Fotografiranje »pod zemljo« prepovedano

Danes sem na poti do Nevsky pr še malo postajo metropolitena Gostiny dvor poslikal in očitno me je ena babuška zatožila neki policiji podzemne železnice oz. nekaj podobnega. Ko sem prišel na vrh tekočih stopnic me je uniformirani, brkati oča ustavil in zatežil, da ne smem fotografirati. Res nisem vedel, zato mi je takoj pokazal na znak, da je prepovedano. Malce jamranja ni bilo dovolj, tako da me je stalo 100 rubljev (710 sit). Me zanima, če bi tukajšnje frajle z mini krili do konca spodnjega konca ritnic dobile kaj popusta.

Potem smo šli z Bankolejem in Anne na kavo in malo naokoli, zvečer pa v en lokal gledat nogometno tekmo Arsenal-Chelsea. Pridružila sta se nam še Albert in Tanja, Bankoleju pa smo se malo smejali, saj je zadevo doživljal veliko bolj čustveno kot ostali. Me zanima, če v kinu film kar na glas komentira, tako kot to počnejo Ganci.

 

 • Share/Bookmark
 

13 komentarjev na “Nigerijec v Rusiji in »russian fighting«”

 1. irena irena pravi:

  Spet zanimivo! Tale Banki izgleda pa prav žalostno s to ogromno kučmo. :) koliko časa pa bo tam oz. ali bo doživel “ta pravo” zimo? :D

 2. tomo pravi:

  Ruska zima mu ne uide, tukaj bo do maja.

 3. nordstar nordstar pravi:

  Prav zanimivi zapisi. Vsega po malo. Kaj pa je tista limuzina? To čudo pa še nisem videl. Ampak to ni rusko?

 4. tomo pravi:

  http://www.hummer.com/ –> limuzinska verzija. Tukaj je teh hummerjev precej videti – nekateri imajo pač preveč $$$. Gre za ameriški avtomobil, uporablja ga pa tudi ameriška vojska – seveda ne komecialno verzijo.

 5. jAKA pravi:

  Ole! Mene pa zanima glede nogometne tekme, ko si napisu, da je Banki zlo notr padu. Na kakšen način? Pa še: a nasploh Rusi velik gledajo nogometne tekme po lokalih? Pa sklepam, da se tukej navija za Chelsea, glede na to da je lastnik “njihov” “Rus Abramovič. Aja, ko prideš nazaj, gremo na kruhke, potem pa nekam na samo, da pokažeš osnove uličnega pretepanja. :)

 6. tomo pravi:

  Kar nekaj je vzdihoval, ko je kazalo, da bo gol, po glavi se tolkel, če ga ni bilo itd. V bistvu sem včeraj prvič opazil, da so v lokalu fuzbal vrtel, se mi zdi, da te zadeve niso tako razširjene. Zaenkrat.

  Za kruhke pa velja.

 7. london london pravi:

  Tomo, za zapise sem ti ze itak povedu, da rasturas! Me pa zanima kateri program oziroma kako ustavljas te fotke – dobr zgleda! Jaz sem bolj “lev” za to pa se morm se naucit hehe

 8. tomo pravi:

  Fotke obdelujem s Photoshopom CS2 – malce obrezovanja, včasih tudi retuširanje, pomanjševanja, enostaven okvir – bela obroba in senčenje. To imam v enem makru s pomočjo katerega lahko potem v enem šusu obdelam (batch) kolikor hočem fotografij.

  Drugače je pa še polno enostavnejših programov, npr. googlova picasa.

  Fotke se potem dajo nekam na internet, obstajajo posebne strani za to kot je shrani.si (iz Rusije ne dela) in imageshack.us, pa še precej drugih. Ko narediš objavo na blogos oz. v wordpressu pa samo klikneš na ikonco za vstavljanje fotografij, daš noter url fotografije in fotka je pripravljena za objavo.

 9. london london pravi:

  hmmm ja saj…nekaj taksnega probavam….no vsekakor thx! :) Mene v bistvu zjebe cist na koncu ko hocem vnest sliko k besedilu…tam bi rad vecal in manjsal slike…Kakorkoli ze, vaja dela mojstra :) Pozdrav iz dezevne Anglije v hladno Rusijo! :)

 10. tomo pravi:

  V wordpressu nikoli ne spreminjam velikosti slike in razmerja stranic. S tem prej ali slej pokvariš fotko.

  Ja, pismo – zadnje čase je res vedno bolj hladno, čeprav niti približno tako kot je bilo v začetku novembra. Ruska zima se še vedno skriva, trenutno dežuje kot iz škafa. Pozdrav nazaj na Otok.

 11. jakob007 pravi:

  tomo, a si bil v rusiji oz. si v rusiji? nč ne vem, ker prvič vidm tvoj blog, ki me je zelo pritegnil. glede vremena. v londonu sred največga mraza smo z družino srečal neke ljudi, ki so hodili v kratkih hlačkah. čakamo na avtobusni postaji in srečamo človeka, ki je bil cel zavit. (resnično). povsem svetu je podnebje različno.

 12. tomo pravi:

  Jop, tukaj sem na študentski praksi.

 13. jakob007 pravi:

  vauuu. še kej povej. hudo! kaj pa mraz?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !