Druga priložnost, drugo življenje v secondlife.com

8.12.2006 ob 11:19

Ena izmed delovnih nalog tukaj v Sankt Peterburgu je tudi analiza spletnih »iger«, 3-D navideznih svetov, kot je Second life.

Gre za nekakšno spletno platformo na kateri se gradi vzporedni, virtualni svet, ki grafično poskuša biti podoben realnemu. Na voljo imate orodja za izdelavo okolja, naredite lahko karkoli: svojo podobo (avatar), hiše, živali, avtomobile, …. omejitev je vaša domišljija. Gre za dizajnerska orodja s podporo skriptnega jezika. Nekaj o tem fenomenu tudi med komentarji med novicami na SiOL-u –> Življenje: drugič.

OK, igra. Kar me je res šokiralo je podatek, da ima Second Life (blog.secondlife.com) mesečno 30-odstotno nataliteto. Mhm, Drobnič bi si prste obliznil za takšno statistiko. V realnem svetu seveda, ta v virtualnem je bolj za zjokat se. Zakaj imamo/jo ljudje takšno potrebo po begu v navidezno resničnost? Realna beda, vsakodnevno enoličje, potreba po adrenalinskih šusih, stres v realnosti,… Morda stres kot posledica razvajenosti, katero imajo nekateri učenjaki za moderno kugo. Kopica vprašanj na to temo čaka svoje odgovore.

V podjetju Linden Lab, ki je lastnik in sokreator Drugega življenja, trdijo, da se na njihovih serverjih dnevno zapravi vsaj pol milijona ameriških dolarjev. Pred dvema tednoma pa je svet obkrožila novica, da je učiteljica kitajščine v Frankfurtu Anshe Chung z začetno investicijo 9,95 ameriških dolarjev v dveh letih zaslužila milijon dolarjev. Vse to z izdelavo in prodajo virtualnih dobrin. Očitno je trenutno skoraj 1,9 milijonska družba tavajočih duš dovolj velika, da že ustvarja dolarske milijonarje.

Folk zadevo seveda jemlje silno resno. Zaradi sosedskih sporov so že šli na sodnijo, tako da smo tudi v navideznem svetu tam, kjer smo v realnem. Tečni sosedje in oportunistični pravniki. Spet se bo izkazalo, da dokler sam pri sebi »podstrešja ne popucaš« se ne moreš nikamor skriti. Niti v drugo življenje ne. Kljub temu, Dmitry, šef tukaj, si že mane roke, ko pomisli, da bi pisker k temu poslu pristavil. S poslovnega vidika je zadeva res mikavna.

V Drugem življenju so prisotne tudi mnoge organizacije. Od univerz, ki imajo tam predavanja, do avto industrije in računalniških gigantov kot sta Sun in IBM. Sun je tam pripravil novinarsko konferenco, IBM pa zabavo. Očitno so prepoznali ogromen potencial Drugega življenja. Zadeve so se resno lotili tudi pri Reutersu. V drugem življenju imajo svojega dopisnika, Adama Pasicka, novice pa objavljajo na posebni strani secondlife.reuters.com.

Zame osebno je splet predvsem pripomoček za kakovostnejše realno življenje, ne pa življenje samo. Da čimveč vsakodnevnih, dolgočasnih, opravkov opravim v parih minutah namesto v urah ali dveh in da tako ostane več časa za punco, družino, prijatelje, gorsko kolesarjenje,… Za vse lepo v življenju, kar je v “Prvem življenju” veliko bolj oprijemljivo od podob na monitorju. Očitno je vedno več ljudi, katerim ni tako. Second Life? Ne, hvala.

 • Share/Bookmark
 

3 komentarjev na “Druga priložnost, drugo življenje v secondlife.com”

 1. abaris abaris pravi:

  Jaz sem si enkrat iz gole radovednosti potegnil to igro iz internetna in moram povedati, da je ekstremno dolgočasna.

  Vse kar ljudje delajo je, da služijo denar (Linden dollars) s prostitucijo/eksotičnimi plesi ali pa z oblikovanjem oblačil.

  Not for me.

 2. nordstar nordstar pravi:

  Sicer je zadeva zelo zanimiva, a ima to slabost, da človeka še bolj potegne “na ekran” in s tem posledično “od realnosti”. Druženje v živo, izlet v hribe ali na morje… so vrednote, ki jih (nam) ta virtualni svet krade. Enostavno preveč časa vzame. Je pa zelo primeren za hendikepirane osebe, ki so obsojene na voziček ali kako drugače prizadete. Njim lahko ta svet v veliki meri nadomesti pomanjkanje v realnosti. Jaz sem si že rezerviral ime in priimek v Second life, ko pa bi moral prenesti program na mojo mašino se mi je pa ustavilo. Vedel sem, da bi šlo še več ur za to, kar ne potrebujem. Še v tem svetu mi kronično primankuje časa.

 3. Janez pravi:

  Matrica čez par let ne bo več znanstvena fantastika, če bo šlo tko naprej.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !