Pohvala ruskemu veleposlaništvu

18.10.2006 ob 18:53

Živ!

Danes sem šel končno po vizum na Veleposlaništvo Ruske federacije v Ljubljano na Tomšičevi. Preden sploh lahko dobiš vizum potrebuješ povabilno pismo neke organizacije, ki je registrirana v Rusiji. Že samo to je zoprno in ne poznam nobene druge države, ki bi to zahtevala. OK, zadnjič pridem domov, odprem pošto in takoj opazim očitno napako na povabilnem pismu. Vizi, ki naj bi jo dobil, naj bi se veljavnost pričela 4 dni po mojem prihodu v Sankt Peterburg. Glede na to, da so znani kot birokrati, sem danes pričakoval probleme.

Veleposlaništvo Ruske federacije na Tomšičevi 9 v Ljubljani.

Grem na veleposlaništvo, ki je poleg Veleposlaništva ZDA. Okoli veleposlaništva ZDA je bilo ogromno policajev, vse poštirkano, … pač vse za varnost. Pridem do sosedov, Rusov, pa malce drugače. Na vhodu je stal prijazen starejši možakar in s svojo rusko slovenščino vprašal, če sem prišel po vizum, me odpeljal v njihove uradne prostore in lepo razložil vse varnostne postopke itd. Takšne prijaznosti na veleposlaništvih oz. konzulatih še nisem doživel. Uradnik, ki je skrbel za vizume, prav tako nič ni tečnaril zaradi datumov na povabilnem pismu, prijazen in olikan. Vizo sem dobil ekspresno.

V glavnem niso dali tistega občutka, kot da bi bil jaz zaradi njih tam in ne obratno. Nasprotno od uradnikov na predstavništvih v kakšni Boliviji npr., ki ponavadi za vsako malenkost pričakujejo kakšen “peso”, še raje pa dolarje.

No, če pa drugače pogledamo, bolje za njih da so v prijazni in vsaj malo ustrežljivi – za tistih 91 EUR, kolikor stane vizum, če ga hočeš v enem dnevu, morajo biti. Daleč najdražji vizum doslej.

Tudi na spletu so bolj slabo predstavljeni –> Veleposlaništvo Ruske federacije. Bo kdo rekel, jah, pač Rusi. No pa si poglejmo še predstavitev slovenskega veleposlaništva v Rusiji –>Veleposlaništvo Republike Slovenije.

Spletna žalost. Kakorkoli, punce in fantje na ruskem veleposlaništvu so bili super.

Ajde

 • Share/Bookmark
 

7 komentarjev na “Pohvala ruskemu veleposlaništvu”

 1. Darko pravi:

  Super to. Samo, ko si napisal da potrebuješ povabilno pismo in da ne veš za kakšno takšno državo :) No živiš v njej. Če hočeš kakega srba ali bosanca (poslovnega partnerja naprimer) prieljat v SLOVENIJO, potrebuje najprej poverilno pismo in šele potem dobi vizum.

  Tako je to :)

  lp, Darko

 2. tomo pravi:

  Hvala, tega nisem vedel. No, v mislih sem imel bolj Slovenskega državljana, ki gre v neko drugo državo.

  Ja, tovrstna birokracija za naše nekdanje sodržavljanje je trapasta. V interesu bi nam moralo biti, da bi bilo čim lažje z njimi poslovati itd.

  LP

 3. mteichk mteichk pravi:

  Sej te Rusi so res ful v redu – poznam osebno ruskega vojaškega atašeja Bobkova in njegovega namestnika Kakaleva in sta oba zelo dobra človeka ;) Tudi to, da delajo v Sloveniji jim je neke vrste nagrada oz. dopust, ker bolj ali manj hodijo pa kakih prireditvah in pohodih z ZČS itd.

 4. tomo pravi:

  Haha, sem slišal uradnika, ki mi je izdal vizum, ko se je z nekom pogovarjal po telefonu. V glavnem, uradne ure so od 9h do 11h in oseba na drugi strani očitno ni mogla priti do 11h. Uradnik ji je parkrat ponovil – saj lahko pridete kasneje, samo ne po 12h, ob 12h imamo kosilo. Ni jim hudega.

 5. zlatka pravi:

  Pa kaj ste pričakovali v Rusiji je obstajala civilizacija ko mi za njo še vedeli nismo, Rusi kljub njihovi politiki in navidezni revščini so bili in bodo prosvečen narod. Imam to srečo, da jih kar nekaj poznam in imam za njih samo pohvalne besed

 6. 818931 Blog Verification pravi:

  818931 Blog Verification…

  818931…

 7. Franček pravi:

  Vesel sem takih izkušenj.

  Morda pa bi kdo odprl blog, namenjen pohvalam oziroma kritikam slovenskih diplomatskih hiš po svetu – in doma. Jaz imam veliko slabih izkušenj. Povabilnemu pismu ( ne samo za državljane ex Jugoslavije !) se reče poverilno (garantno) pismo; dobi se ga na ZM RS (tudi preko spleta), ko pa tuj državljan prosi na slovenskem veleposlaništvu za vizo, se čudijo in komplicirajo, zakaj bi kdo (kot potencialni “tetorist”) želel v Slovenijo. Žal, kar nekaj znancev in prijateljev mi je potožilo – da sami od sebe po takem postopku za Slovenijo ne bi nikdar zaprosili za vizo in obisk.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !