Javljanje iz zbirališča sužnjev

16.03.2006 ob 12:48

Piše: Tomo Živ!

Tako, od trenutka, ko sva odprla brkljalnik, do sedaj je minilo cca 20 minut. Internetna povezava je tukaj v Gani strahovito počasna. Tako kot življenje nasploh, bi se lahko reklo. No, pa konec jamranja.

Naslednji dan od zadnjega javljanja sva se premaknila k obali. Tja sta naju zapeljala Sara in Andy, ter njuna fanta. 3 dni in štiri noči sva bila pri Barbari – še eni Slovenki v Gani, ki se je odločila, da bo penzion preživela raje v toplih krajih. Pri njej sva precej počivala, se sprehajala naokoli, dobro jedla, pila in veliko klepetala. Ležernost na polno torej.

Zavržen malček

Dneve nama je popestril tudi malček Morris, ki je sin od Barbarinega delavca Brighta. Bright in Morrisova mati nista živela skupaj. Ko je Bright šel v domače kraje, mu je Morrisova mati prinesla prestrašenega štiriletnega Morrisa in mu ga pustila za vedno, mati je zapustila svojega sina.

Slednje se tukaj v Gani menda dogaja kar pogosto, kar priča o drugačnem odnosu ganskih mater do svojih otrok v primerjavi z Evropejkami. Morrisova mati je dobila novega moža, tako da za Morrisa ni bilo več volje, prostora, denarja,…. Mati je menda Morrisa precej strašila, češ, boš že videl, ko te bom dala očetu, tako da je Morris s svojim očetom pred 14 dnevi prišel k Barbari popolnoma prestrašen. Zaskrbljen pogled v njegovih očeh mu vsaj do včeraj še ni izginil iz oči. Ganci imajo tudi drugačne popke od nas, po rojstvu jim jih na drugačen način zavežejo kot nam, tako da imajo mnogi na tem mestu kar bule, ko odrastejo – ni prav estetsko.

Temna stran Gane

V tej vasi, kjer ima bungalove tudi Barbara Bizovičar (Ladotova mama, Lado je voditelj v oddaji Tistega lepega popoldneva) je kar nekaj Evropejcev, ki imajo tam restavracijo s prenočišči. Menda ima marsikdo od njih sumljivo preteklost.

Tako je en Nemec pedofil, ki si v vasi naroča otroke, neka Nemka je rasistka, ki ne prenaša črncev, spet nekega drugega Nemca so na poti v Gano na londonskem letališču priprli, ker je tihotapil ogromne zneske gotovine, povezan pa naj bi bil z narko mafijo. Par let je odsedel v zaporu, nato pa se je še vedno s precej denarja še enkrat odpravil na pot v Gano, tokrat mu je uspelo. V glavnem, kot kaže evropska roka pravice ne seže do Gane.

Ljudje pa se nama tukaj tudi po skoraj enem tednu še vedno zdijo zelo prijazni in nevsiljivi. Povsod je polno smeti, organiziranost na splošno je na zelo nizkem nivoju….

Sedaj bova par dni tukaj v Cape Coastu, kjer so Angleži zbirali sužnje, jih natovarjali na ladje in odpeljali čez Atlantik. Potem pa bova šla še bolj v smeri proti Slonokoščeni obali na še malo poležavanja ob morju.

Lep pozdrav domov,

Irena&Tomo

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !