Čez Čile v Bolivijo

22.07.2005 ob 14:32

Piše: Irena Hola!

Predvčerajšnjim smo torej zapustili Arequipo in jo z avtobusom mahnili proti Čilu. Na poti nas je ves čas spremljala sama puščava, povsem nenaseljena območja. Le na vsake toliko se je odprl pogled na oaze oz. mesta, ki so zrasla ob reki in kjer je vse zeleno.

Vulkan

Kar lep pogled na tak kontrast. Sicer pa je vožnja minila dokaj hitro, glede na to, da je bil bus “ljudski” se niti nismo preveč ustavljali. Na meji s Čilom so nama s Tomotom zaplenili sadje, medtem ko sta ga Mojca in Tomaž brez težav pretovorila v Čile. Same formalnosti na meji so bile dokaj zamudne v primerjavi s prečkanjem naše meje. Zgleda nismo več navajeni na dolge vrste in kompliciranje.

Čile, Švica v primerjavi s Perujem

Le 10 kilometrov od meje smo se nastanili v čilenskem mestu Arica, kjer smo občutili veliko razliko med Perujem in Bolivijo. V Arici je bilo vse urejeno, ljudje so bili urejeni, zrihtani, promet je tekel tekoče, brez hupanja in agresivne vožnje.

Arica Razlika je bila torej občutna. Za informacijo, tudi življenjski standard v Čilu je veliko višji od perujskega, saj je povprečna plača v Čilu 500 dolarjev (100.000 SIT), medtem ko povprečni Peruanec zasluži 120 dolarjev (24 tisočakov). Sicer pa Perujci še danes smatrajo ta del Čila za svojega, kajti pred vojno v 19. stoletju je bil ta del res perujski, potem pa so ga Čilenci osvojili. Zaradi tega se še danes ne gledajo preveč lepo.

Bananin sok

Smešna alpaka

V Arici smo torej prespali eno noč ter zjutraj sedli na avtobus za Oruro, rudarsko mesto v Boliviji. Med vožnjo smo opazovali črede vikunj, alpak in lam. Na poti smo se ustavili ob neki hiši in takoj so prilaufali psi, ovce ter lama in alpaka. Zadnji dve sta bili tako radovedni, da sta se želeli spravit kar na avtobus:)

Alpaka, lama Na njun račun smo se torej režali še kakih dvajset minut. Lep je bil tudi pogled na vulkane ter zamrznjena jezera. V desetih urah smo se torej dvignili iz obalnega mesta na kar 3700 metrov, na kakršni višini leži Oruro. Tu je vse precej ceneje, ljudje gledajo skozi nas (ne vsi, ampak v večini). Občutno se torej vidi revščina v tem večinsko indijanskem mestu. Občutili pa smo tudi pospešeno bitje srca zaradi višine, sama pa sem imela včeraj zvečer že drugo rundo bruhanja. Morda je tudi temu vzrok le višina.

Oruro Danes zvečer imamo avtobus za Salar de Uyuni, kjer bomo šli na štiridnevno furo s štirikolesniki. Upam, da nas ne bo zeblo preveč, ker naj bi bile temperature v tej pokrajini okoli -25 stopinj celzija.

Več o tem, ko se vrnemo.

Za konec pa se čestitamo Blaži in Mihu za uspeh na državnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu.

Lepi pozdravčki iz Bolivije,

Mojca&Tomaž in Tomo&Irena

Revni fantje na ulicah mesta Oruro Vulkan 1

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Čez Čile v Bolivijo”

  1. Hershel Hedden pravi:

    This stuff can get pretty complicated and I don’t understand everything fully. …

  2. SLT-A65 pravi:

    Ta spletna stran je ressprehod skozi za vseinfo si hotel o tem , in ni vedel, koga vprašati . Glimpse tukaj , in boste zagotovo ga odkrili .

    [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ 0 ni bil veljaven.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !