Kralji ulice

15.07.2005 ob 14:11

Piše: Tomo Hola!

Po zadnjem sporočilu smo se nemudoma premaknili 2000m višje v Arequipo, nekakšen perujski Maribor. Prevoz je bil zelo luksuzen, saj smo med nočno, 9 urno, voznjo brez problema spali ko “ubiti”. Sedež na avtobusu je bil skorajda kot domača postelja.

Arequipa

Tukaj v Arequipi smo imeli precej sreče s hotelom, saj smo s popustom dobili sobo v zelo urejenem hotelčku s prijazno in ustrežljivo “gazdarico”.

Plaza de Armas

Demonstracije za pravice delavcev

Samo mesto je živahno, ves čas se nekaj dogaja – najbolj pa so nas presenetile včerajšnje demonstracije (tukaj so menda nekaj vsakdanjega) na katerih so delavci zahtevali svoje pravice.

Demonstracije Probali smo kokine liste in kokin čaj. Zvečenje kokinih listov je navdušilo samo Tomaža, čaj pa tudi nima kakšnega posebno dobrega okusa – bomo pa naslednjič poročali, če nam bo kaj pomagal pri premagovanju višine. O kakšni omotičnosti po zvečenju oz. pitju teh substanc pa ne duha ne sluha – brez veze. Imajo pa zato veliko slaščičarn, ki s svojimi ’sladkimi izložbami’ vabijo na kos torte.

Kakšni so ljudje tukaj?

Meni se zdijo po obnašanju zelo podobni Evropejcem, vsaj na prvi pogled – na žalost nismo bolje spoznali še nobenega domačina.

Čistilec Na ulici pobereš kakšen nasmeh in prav tako tudi grde in obtožujoče poglede, v glavnem azijsko raztegnjenih ust tukaj ni veliko. Po vsej verjetnosti ima glede podobnosti z evropejci ogromen vpliv krščanska vera, Perujci so katoličani, ki je s seboj prinesla tudi evropsko kulturo. Povsod imajo podobce, oltarje in slike Jezusa ter Marije. Pa tudi, če bolje pomislimo – te kraje je val globalizacije zadel že pred cca. 450 leti. Nekako nimamo občutka, da smo na drugem koncu našega zelenega planeta. Celo hrana je podobna.

Restavracija, zajtrk

Težko življenje

Začudeni smo bili tudi nad cenami. Za nas je še vedno kar poceni, vendar za domačine glede na to, da je povprečna plača 120 US$, ni poceni.

Beračica v Arequipi Bencin je malenkost cenejši kot pri nas, cca. 200 SIT za en liter, prav tako je hrana v trgovinah le malenkost cenejša. Po vsej verjetnosti se prebijajo iz dneva v dan s pomočjo črne ekonomije. Še ena zanimivost – perujski predsednik je pol Japonec, Fujimori.

Beračica Jutri se odpravljamo v drug najgloblji kanjon na svetu, Colca Cañon. Najgloblji je sosednji kanjon, katerega imena pa se trenutno ne morem spomniti. Tam bomo malce hodili po robu kanjona iz vasice v vasico in se kopali v toplicah.

Ljudje na Plaza de Armas Do naslednjič adijo pa en prijazen pozdrav v domovino,

Mojca&Tomaž in Irena&Tomo

P.S.

Aja, kralji ulice so simpatični kužki, ki se potepajo po ulicah perujskih mest.

Arequipa, ulica Santa Catalina, notranjost Silencio Roža, rdeča El Misti Irena v akciji

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !