Z juga Sulawesija

8.09.2004 ob 12:40

Piše: Irena Pozdravljeni z juga Sulawesija!

Kar nekaj časa je preteklo preden sva spet prišla do računalnika in do internetne povezave. Med tem sva doživela kar nekaj stvari, od tistih zelo prijetnih do tistih malo manj prijetnih.

Kadidiri, otočje Togean

Raj daleč od vsega

Najina prva destinacija po Gorontalu so bili Togeani, ki so kar težko dostopni. S kar solidno ladjo smo potovali kar dobrih trinajst ur, vendar misliva, da je bilo vredno, saj so otoki res rajski. Midva sva se nastanila na Kadidiriju, kjer razen bungalovov, kjer sva bila nastanjena, ni bilo ničesar drugega. Štiri dni sva uživala ob pogledu na korale, celo jata delfinov se je neko jutro ‘pripeljala’ mimo najinega bungalova.

Zdolgočasen Francoz in smešen Italijan

Sicer sva si mizo delila z Marcom iz Milana ter Huguesom – zdolgočasenim pravnikom iz Pariza. Bila sta prava humorista, vsak večer smo se smejali do ušes in še čez. Hugues naju je tudi naučil novo igro s kartami, tako da sva si tudi že kupila karte in jo dobro prakticirava.

Na jug raje z letalom

Na Togeanih sva se odločila, da ne bova rizkirala in bova na centralni Sulawesi raje pogledala iz letala. Zgodbe o zamaskirancih, ki grozijo s pištolo in te sprašujejo, katere vere si, so naju prepričale, da se nisva šla heroja. Pa tudi vožnja z letalom je bila bolj udobna varianta.

Sulaweški Gorenjci

Tako sva se torej vrnila v Gorontalo, od koder sva letela v Makasar in od tam v pokrajino Toraja, ki slovi po svoji posebni kulturi, in sicer celo življenje živijo in varčujejo, da se lahko pokazejo na pogrebu, katerega sva si imela priložnost tudi ogledati. Bila sva tudi na dvodnevnem trekingu med riževimi polji in samotnimi vasicami. Tokrat sva imela sreco z vodičem, kajti zvedela sva veliko stvari pa tudi imela sva priložnost prespati v njihovi tradicionalni hiši.

Prezir v očeh prebivalcev Sengkanga

Toraji je sledilo manj prijazno mesto Sengkang, kjer sva imela občutek, da naju tamkajšnji muslimani gledajo s prezirom. Sicer sva se s čolnom odpravila na jezero pogledat si hiše na kolih, ki so naju asociirale na mostiščarje, ki so živeli na ljubljanskem barju. Bilo je res nekaj posebnega, vendar sva si želela čimprej od tam.

Poležavanje

In tako sva sedaj v Biri, kjer se malo relaksirava, poležavava na peščeni plaži. Pesek je še posebaj droban. Pojutrišnjem bova Biro zapustila in si ogledala še najino zadnjo destinacijo na Sulawesijo – Makasar. Potem pa bova odletela na Bali ter zopet na Gilije, da vidiva, če je še tako lepo kot lani. Na poti do Jakarte si bova ogledala še vulkan Bromo, ki sva ga lani izpustila. Zadnja dva dneva si bova v družbi Hermawana pogledala še Jakarto, potem pa se že kmalu vidimo.

Plaža v Biri.

Sicer se bova sedaj malo večkrat javljala, saj bova obiskovala malo bolj turistične konce Indonezije.

Do takrat pa lep pozdrav.

še nekaj utrinkov:

Jutranji ulov v Biri.

Tomo&Irena

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !