Uničujoči turizem

22.09.2003 ob 12:12

Več fotografij še pride! Piše: Tomo Živeli!

Po zadnjem javljanju iz Padangbai-a, sva se naslednji dan odpravila v “slovito” Kuto – turistično obmorsko letovišče ‘da se reče’.

Čevapčiči na plaži

Zgradili so jo Avstralci za Avstralce, nisva bila presenečena – ob prihodu sva zagledala tisto kar sva pričakovala, hotel pri hotelu, za hoteli lokali, supermarketi, pred hoteli pa široka cesta in za cesto zelo široka belopeščena plaža … na kateri se ko “čevapčiči” pražijo povečini Avstralci z zadovoljnim izrazom na obrazu. V bistvu se je najino potovanje končalo s prihodom v Kuto, saj je tukaj podobno kot pri nas oz. v Evropi – podobna hrana (tukaj je bilo prvič, da sva kot za prilogo dobila omako narejeno s pomočjo ketchupa), smešni turisti, polno prometa, trgovin, restavracij,…. skratka urbana džungla s plažo, ki je nekoč bila ena najlepših na svetu.

Za boljši vtis – prijazne opice

Prvi dan sva samo malo pohajkovala naokoli, drugi dan pa sva šla v kraljevi tempelj, v še en “monkey forest” in v zelo zanimiv tempelj Tanah Lot, ki je eden najpomembnejših za hindujce na Baliju . Zelo zanimivo je bilo v ” monkey forestu”. Opice tu so bile za spremembo zelo prijazne. Samo sprehajale so se okoli nas, če si jim pa ponudil arašid so ga nežno vzele iz rok in to samo enega – niso skakale po nas tako kot v Ubudu, ko so naju oropale arašidov v cca eni minuti.Videla sva tudi kar malce grozljive netopirje – so kar precejšnje mrcine, niso tako majhni kot slovenski netopirji.

Tanah Lot je še ena turistična destinacija kamor množično romajo več ali manj vsi turisti… lep tempelj, povprečen sončni zahod, kaj več pa ni za povedati o tem.

Poceni dizajnerska oblačila

Drugače sva tudi danes malce pohajkovala po Kuti, pasla oči v trgovinah – vse je zelo poceni, samo večinoma je preveč “frajerska, šmekerska” ponudba za najin okus – Versace, D&G, itd….

Kuto je bilo dobro spoznati samo zaradi tega, da sva videla kako izgledajo tiste nekoč resnično lepe plaže po tem ko jih je uničil množični turizem. Plaža sama, če odmisliš ozadje, je zelo lepa …. pokvarijo jo pač hoteli, McDonaldsi, supermarketi itd. Tako, da se bova naslednjič takšnim krajem na široko izognila.

Jutri navsezgodaj se poslavljava od Indonezije. Letiva iz Balija preko Jakarte v Singapur. Nato pa jutri pozno zvečer iz Singapurja preko Istanbula v Zagreb, tako da bova doma šele v četrtek v večernih urah.

Upava, da so bila najina objavljanja zanimiva in da sva še koga navdušila za takšen način potovanja.

Še zadnjič lep pozdrav vsem domov v Slovenijo. Se vidimo.

LP,

Irena&Tomo

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !