Jaga delfinov, rajske toplice, riževa polja

20.09.2003 ob 11:57

Piše: Tomo Pozdravljeni!

Zadnje čase sva se kar precej potikala naokrog, ker so nama dnevi v Indoneziji šteti. Najina prva postojanka po Ubudu je bila Lovina, ki slovi po svoji lepi plaži. Tako sva se želela takoj prepričati če to drži in bila vsa razočarana nad umazano vodo, neurejeno obalo,… na plaži pa razen kur nisva srečala nikogar. No, morava priznati, da sva šele zadnji dan ugotovila, da sva bila na najbolj umazanem in neurejenem delu 14 kilometrske plaže.

Nasedla podjetnemu domačinu

Ja, to pa zato, ker sva nasedla enemu lokalcu, ki je kot najlepši del plaže omenil le tega. Tako, to je bila ena najinih velikih napak, ki sva jih storila na tem potovanju. No, nategnili pa naju niso samo pri tem, temveč sva bila krepko prinešena naokrog tudi pri cenah, ampak sva jim vrnila milo za drago in sva jim močno zbila začetne cene. Npr. za prevoz sva iz 80 tisoč zbila na 45 tisoč. Tako sva se vsaj malo bolje počutila.

Dirka za delfini

Ampak da ne bo slišat, da sva samo čepela na umazani plaži, en dan sva šla na ogled delfinov. Z barko smo se ob sončnem vzhodu odpravili na ogled, toda poleg najine barke se je na morju pojavila kar cela jata barkač. In tako se je pričela dirka za delfini, tisti, ki je bil bližji in hitrejši jih je bolje videl. Tudi midva sva imela to srečo in sva jih imela priložnost videti od zelo blizu, pa tudi kakšen skok sva ujela. Priznati pa morava, da sva kar malo razvajena kar se tiče delfinov, saj sva lansko leto na jadranjo po Dalmaciji videla veliko boljšo predstavo. Ampak tega se žal ne more naročiti.

Rajske toplice

Ena zelo dobra stvar so bili tudi vroči vrelci v bližini Lovine, ki spominjajo na toplice, vsaj voda je tako vroča kot v toplicah. Toda sama lokacija teh vrelcev je res rajska… nekje med hribi, naokrog pa polno palm, grmičkov,…

Prav nič boječe ribe

Najina naslednja destinacija je bil Tulamben, kraj, ki slovi po potopljeni ameriški bojno tovorni ladji, ki jo je med 2. svetovno vojno sesul japonski rušilec. Sama ladja je sicer pod vodno gladino in si jo je potrebno ogledati z masko, še bolje s potapljaško opremo. Ladja je že močno poraščena s koralami in obkrožena s celimi jatami rib, ki se niti malo ne bojijo in te samo debelo gledajo, toda ladjo si lahko prav dobro ogledaš.

A daj no, takšna naivca pa nisva

Tulamben pa si bova v slabi luči zapomnila po uslužbencu najinega hotela, ki nama je najedal vedno z enimi in istimi sumljivimi stavki, kot so : da morava plačat za opremo za snorklanje, katero naj bi jo midva naslednji dan vrnila, ene stokrat pa je ponovil, naj jo čez noč spraviva pod okno, za katero sva kasneje ugotovila, da nima zatiča za zapreti. Vse skupaj je malo smrdelo po goljufiji, tako sva skrbno pazila na opremo in zadelala okno kolikor se je le dalo. Na srečo se ni nič posebnega zgodilo, ampak tipa si bova za vedno zapomnila.

Prijazni ljudje namesto čudovitih koral

Od njega sva si lahko malo oddahnila v naslednjem kraju, za katerega v Lonely Planetu piše, da ima najlepše korale daleč naokrog – v Amedu. No, korale niso bile najlepše, ljudje pa so bili zelo, zelo prijazni.

Včeraj sva se potikala med riževimi polji, kakršne se ponavadi lahko vidi na razglednicah. Šla sva z enim vodičem, ki je bil malo prevec navdušen nad marihuano – oči je imel nekam motne.

Danes sva zopet v Padagbai-ju, kjer sva si še enkrat ogledala najlepšo plažo, kar sva jih videla na Baliju. Jutri pa v Kuto, da si ogledava ta “slavni” kraj, od koder se nekateri turisti sploh ne premaknejo.

Lep pozdrav do najinega naslednjega in obenem zadnjega javljanja.

Tomo&Irena

P.S.

Eden od zvestih bralcev, ki mu očitno zadnje čase bolj slabo uspeva pri puncah, je preko sms-a izrazil željo, da naj napiševa tudi nekaj o baje slavnem seks turizmu v Indoneziji.

No, tukaj seks turizma ni. Glavni razlog je to, da je to večinsko muslimanska dežela + vprašanje če bi se ekonomsko splačalo —> se mi zdi premalo masovnega turizma, morebiti je bilo pred bombnim napadom na Baliju malo več turistov. Za ’seksa lačne’ bo Tajska veliko primernejša destinacija. Tam to dejansko obstaja… samo je potrebno biti zelo pozoren, katerega spola je potencialen partner/ka. Menda se je marsikateremu turistu zgodilo, da je nehote doživel homoseksualni spolni odnos…. prostitutke imajo nonstop mesečno perilo :) —> v resnici so moški.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !